EK chce dát 100 mil. eur na mikroúvěry pro začínající podnikatele

02.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 2. července (zpravodajka ČTK) - Evropská komise dnes oficiálně navrhla vyčlenit sto milionů eur (2,6 miliardy Kč) na poskytování takzvaných mikroúvěrů na pomoc lidem, kteří přišli o zaměstnání, a chtěli by založit malý podnik. Podle výkonného orgánu unie by prostředky na mikroúvěry měly díky pomoci finančních ústavů časem dosáhnout až půl miliardy eur (12,9 miliardy Kč).

"Hospodářská krize letos v EU povede ke ztrátě 3,5 milionu pracovních míst. Ti, kteří si přejí založit či rozšířit svůj vlastní podnik, mají vzhledem k finanční krizi velmi omezený přístup k úvěrům," uvedl eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci Vladimír Špidla. "Za stávajícího hospodářského poklesu chceme dát nezaměstnaným příležitost začít znovu, a to díky snadnějšímu přístupu k úvěrům na založení nových podniků nebo jejich rozšíření," dodal.

Počáteční rozpočet má být sto milionů eur, které by zřejmě šly z rozpočtu EU. Spolupráce s finančními ústavy, zejména Evropskou investiční bankou (EIB), by měla tyto prostředky navýšit na 500 milionů eur.

Výsledkem by podle komise mohlo být okolo 45.000 úvěrů poskytnutých v rozmezí až osmi let. Podle Špidly se bude platit tržní úroková sazba, ale bude možno zažádat o výhodnější úročení prostřednictvím Evropského sociálního fondu (ESF).

V EU představuje mikroúvěr půjčku nižší než 25.000 eur. Je určen pro potřeby nejmenších podniků s méně než deseti zaměstnanci. O mikroúvěr budou nyní moci požádat i nezaměstnaní, kteří si přejí zahájit samostatnou výdělečnou činnost, ale nemají přístup k tradičním bankovním službám. Podle EK se naprostá většina začínajících podniků v Evropě dá kvalifikovat jako mikropodniky či malé podniky. Třetinu z nich prý zakládají nezaměstnaní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK