Běžné účty od družstevních záložen

08.07.2009 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Běžné účty již nejsou nějakou dobu výhradní doménou bank. Čím dál více se začínají objevovat i mezi standardními službami družstevních záložen. Vyplatí se takový účet?

Téma týdne: Produkty družstevních záložen

Produktová nabídka družstevních záložen je sice užší než nabídka bank, běžnému klientovi ovšem postačí. Zahrnuje veškeré klasické služby od běžných účtů, přes spořící produkty až po úvěry. Kromě těchto nejběžnějších finančních služeb družstevní záložny nabízí například pronájem bezpečnostních schránek, poskytování záruk nebo sjednání akreditivu. Tyto služby jsou však spíše okrajovou záležitostí. Družstevní záložny se zaměřují především na retailovou klientelu a uspokojování jejích nejběžnějších potřeb v oblasti financí a platebního styku. O základních principech fungování záložen se dočtete více ve článku Družstevní záložny aneb Když vás banka omrzí.

To, že si v družstevní záložně může klient uložit peníze na termínovaný nebo spořicí účet, není nic překvapivého. Méně už však je v povědomí lidí, že si u družstevní záložny mohou zřídit i běžný účet.

Ne všechny družstevní záložny jsou však schopny poskytovat služby bezhotovostního platebního styku přímo. Některé totiž působí pouze jako zprostředkovatel a transakce jsou uskutečňovány přes účty vedené u jiného finančního subjektu (banky). Tato skutečnost pak může ovlivňovat výši účtovaných poplatků. Jako zprostředkovatelé působí spíše menší záložny. Mezi záložny, které získaly povolení k provádění bezhotovostního platebního styku, patří Fio, Unibon, Moravský Peněžní Ústav a WPB Capital (viz i průvodce družstevními záložnami).


Poplatky za služby k běžným účtům


Poskytované běžné účty a s nimi související služby se vyznačují mnohdy velice nízkými až nulovými poplatky. Například zřízení a vedení běžného účtu největší české družstevní záložny téměř vůbec nezpoplatňují. Výjimku představuje například družstevní záložna WPB Capital, která zřízení prvního běžného účtu nabízí zdarma, u zřízení každého dalšího účtu si účtuje poplatek 50 Kč.

K běžným účtům záložny nabízí standardní služby hotovostní a bezhotovostní operace, trvalé příkazy k úhradě, povolení k inkasu, elektronické bankovnictví. Řada těchto služeb je poskytována zdarma nebo za relativně nízké poplatky. K některým účtům lze získat i platební karty. Ty nabízí například družstevní záložna Unibon, u které si navíc můžete k platební kartě sjednat různé druhy pojištění (cestovní pojištění nebo pojištění ztráty a krádeže karty aj.). Platební kartu je nejvýhodnější využít k výběru z bankomatů ČSOB, za což si záložna účtuje poplatek ve výši 6 Kč. Při výběru z jiných bankomatů je poplatek vyšší. Platba kartou je poskytována zdarma. Platební karty jsou nabízeny také družstevní záložnou Fio. Ani jedna z uvedených záložen neúčtuje žádné poplatky za využití služby Cash Back.

Poplatky družstevních záložen možná na první pohled vypadají lákavě, je však třeba se s nimi předem důkladně seznámit. Vedení účtu zdarma je zcela jistě výhodné, ale platit poplatek 500 Kč při výběru hotovosti do objemu 500.000 Kč u spořitelního družstva WPB Capital již tak výhodné být nemusí.


Úročení běžných účtů


Některé družstevní záložny nabízí u běžných účtů relativně vysoké úrokové sazby. Například Moravský Peněžní Ústav nabízí zhodnocení volných peněžních prostředků úrokovou sazbou až 1,5 %. Tato úroková sazba platí při zůstatku minimálně 400.000 Kč. Při zůstatku do 30.000 je nabízena úroková sazba 0,5 %.

V následující tabulce jsou obsaženy současné poplatky u čtyř největších družstevních záložen za některé služby poskytované v souvislosti s vedením běžného účtu a jejich úročení.

Tabulka: Poplatky a úročení u běžných účtů družstevních záložen

Družstevní záložna Poplatek za zřízení účtu  Poplatek za vedení účtu  Poplatek za vklad hotovosti  Poplatek za výběr hotovosti  Úročení (p.a.)
FIO, družstevní záložna zdarma zdarma na pobočce DZ zdarma do 1000 Kč: 30 Kč
od 1000 Kč: zdarma
0,25 - 0,40 %
Moravský Peněžní Ústav – spořitelní družstvo  zdarma zdarma zdarma 2 Kč 0,50 - 1,50 %
Unibon – spořitelní a úvěrní družstvo zdarma zdarma zdarma zdarma 0 %
WPB Capital, spořitelní družstvo u prvního účtu: zdarma
u dalších účtů: 50 Kč
zdarma zdarma zdarma* 0,20 - 0,40 %

Zdroj: internetové stránky družstevních záložen

* výběr do 500.000 Kč: první výběr v měsíci zdarma, další výběry za 500 Kč
   výběr nad 500.000 Kč: v řádném termínu 0,1 % z vybírané částky
   výběr nad 1 mil. Kč: individuálně, min. 0,1 % z vybírané částky

Jak již bylo řečeno, před tím, než se ke zřízení běžného účtu rozhodnete, je třeba si vše nejprve důkladně promyslet. Zjistit si, které služby může družstevní záložna klientům nabídnout, a seznámit se s veškerými poplatky. Rozhodující by měla být výše poplatků, které budete platit pravidelně, nebo u služeb, které využíváte nejčastěji.

Další články30. 6. Základní informace
9. 7. Vkladové produkty
10. 7. Úvěry

Autor článku

Veronika Bučková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ