Jak se zajistit proti měnovému riziku

22.07.2009 | , Finance.cz
FIRMY


Na měnovém trhu existuje množství nástrojů, které krizové riziko dokáží zcela eliminovat. Ústřední myšlenkou je zajistit si současný kurz měny v určitém množství do budoucna, a to buď do libovolného okamžiku nebo k pevně určenému datu.

Volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu přináší růst efektivity i konkurence pro podnikatele. Pro toho, kdo sestavuje výsledovku v měně jiné, než ve které platí nebo je placen, přináší také určitou nejistotu. Je totiž příčinou možného nesouladu mezi hodnotou závazků a pohledávek právě z titulu měnového kurzu.

Jako příklad můžeme uvést subjekt, který značnou část svých výnosů realizuje např. v eurech a náklady platí zejména v korunách. Dobrou zprávou pro něho bylo lednové oslabení koruny, protože po směně do korun inkasoval více. Když například v září loňského roku uzavřel kontrakt s uhrazením v lednu 2009 na 1.000.000 euro při kurzu 25 CZK/EUR, což je 25.000.000 korun, v lednu 2009 inkasoval 28.000.000, protože koruna oslabila na 28 CZK/EUR. Subjekt tak vydělal 3.000.000 korun.


Posílení koruny může poslat podniky ke dnu


Naproti tomu loni v létě, když koruna posilovala a podobné byly i vyhlídky, mohl mít ten samý podnikatel oprávněné obavy o budoucnost svého podnikání, protože v eurech konstatní tržby pro něj znamenaly nižší a nižší korunové tržby při stejných výnosech. Pokles zisku, případně sklouznutí do ztráty není v takové situaci ničím výjimečným. Velmi dobrý podnikatelský nápad, velmi dobře obchodně ošetřen se tak může dostat do úzkých pouze v důsledku podcenění tohoto rizika. Jak loňský i letošní rok ukázal, netýká se to pouze velkých, malých nebo podkapitalizovaných společností ale i podniků z TOP100.

Konkrétní příklad pro posílení koruny: Když podnik očekává, že mu za 3 měsíce bude uhrazeno sto tisíc euro, tak by částka dnes dělala 2,678 mil. korun (kurz 26,78 CZK/EUR). Pokud ovšem koruna posílí, tedy bude euro stát méně než 26,78 CZK/EUR, dostane podnik v českých korunách za 3 měsíce uhrazeno méně.

Protože nejvíce obchodů probíhá mezi Českou republikou a Německem a druhým největším obchodním partnerem České republiky je Slovensko, české podnikatele nejvíce zajímá pohyb eura.


Jak se bránit


Na měnovém trhu existuje množství nástrojů, které toto riziko dokáží zcela eliminovat. Ústřední myšlenkou je zajistit si současný kurz měny v určitém množství do budoucna, a to buď do libovolného okamžiku v budoucnu (průběžná fakturace) nebo k pevně určenému datu (budoucí splatnost dodávky většího rozsahu). Jde tedy o to nastavit jeho finanční situaci tak, že změna kurzu nepříznivá pro podnikání bude generovat ztrátu z běžné činnosti, ale ve stejné výši bude znamenat zisk v kolonce zisky z finančních operací. Společnosti, které se proti riziku nepříznivé změny kurzu zajistili, nyní mají o starost méně a mohou se věnovat svému podnikání, a to rozvíjet.


Operace na spotovém měnovém trhu


Základním nástrojem je operace na spotovém měnovém trhu, kdy subjekt hledající zajištění prodá tu měnu, jejíž oslabení je pro jeho podnikání problémem a koupí tu měnu, jejiž posílení není záhodno. Takto lze prodat jednu měnu a koupit druhou, aniž bychom museli jednu nebo druhou měnu vlastnit. Nefinanční společnost ani nemusí nijak prokazovat, zdali některou z měn bude vlastnit v budoucnu.

Podnikatel si takto v jím určené době za aktuální kurz nastaví jím určené množství měny, jejíž kurz chce zajistit. Např. exportér, který pokládal korunu v lednu dostatečně slabou, když stála 28,5, mohl prodat jím určené množství bez určení času. Nyní, když je koruna o cca 2 koruny na euro silnější, může podle potřeby jeho inkas zajištovací pozici po částech zavírat a inkasovat zisky ze zajišťovací operace.
Tato zajišťovací operace stojí zajištěný subjekt určité velmi nízké transakční náklady plynoucí z nutnosti prodat a následně koupit koruny, kdy na měnovém trhu existuje vždy určité rozpětí mezi kupním a prodejním kurzem (tzv. Bid-Offer spread. Protože měnový trh je velmi efektivní a likvidní, je tento rozdíl velmi nízký).


Rozdíl úrokových sazeb


Dalším faktorem, který má význam zejména pro dlouhodobé operace je rozdíl úrokových sazeb mezi měnou prodávanou a měnou kupovanou; nyní v době obecně nízkých úrokových sazeb je tento rozdíl historicky nízký.


Měnové forwardy a opce


Dalším nástrojem jsou měnové forwardy. Ty fungují stejně jako výše popsané spotové operace s tím rozdílem, že je pevně určený termín dodání. Zajišťující subjekt má možnost nechat obchod vypořádat v pevně určeném termínu (automaticky) nebo kdykoliv do té doby obchod uzavřít protipozicí a vyinkasovat zisk z této operace.

Kurzové riziko je možno zajistit také měnovou opcí. Opční trh nabízí mno strategií, z čehož pro zajištění měn je vhodné použít pouze dvě. Jde o koupě kupní opce (koupě tzv. call opce) a koupě prodejní opce (koupě tzv. put opce). Podstatnou výhodou této operace je jistota nákladu celé operace, která funguje velmi podobně jako pojištění. Tedy zaplatím pojistné, a pokud dojde k definované události, mám právo na určité plnění.

Zajistit si určitý kurz měny je podstatné pro umožnění finančního plánování i v době zvýšené volatility na trzích. S tím souvisí i fakt, že financující banky a leasingové společnosti se dokážou podívat na společnost příznivější optikou, když zjistí, že toto riziko má subjekt pod kontrolou. Podobně zajištění měnového rizika usnadňuje jednání o prodeji podniku nebo majoritní části akcií. V neposlední řadě jistota ve výši korunových výnosů výrazně zlepšuje pozici zejména exportéra na trhu výrobků.


Co bude dál?


Očekáváme pokračování problémů exportně orientovaných odvětví hospodářství ČR a s tím související negativní reakci trhu (v posledních týdnech již trh indikuje mírně zhoršující se důvěru ve schopnost splatit české státní dluhopisy, kdy ceny CDS pro ČR mírně rostou). V průběhu roku čekáme korunu spíše slabší než nyní. Na konci druhého kvartálu očekáváme kurz euro ke koruně na 26, na konci třetího na úrovni 27 a na konci roku na úrovni 29.

Pokud vrcholní představitelé státu v horizontu několika let začnou vážněji uvažovat nad termínem přijetí EUR anebo se dostaneme do stadia stanovování fixačního kurzu, pak lze očekávat silnější tlak na posílení koruny proti euru, podobně jako se stalo na jaře 2007 a 2008 na Slovensku nebo v září 2008 v Polsku.

Autor je konzultant Saxo Bank pro ČR a SR.

Autor článku

Radim Dohnal  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY