Hit letošního roku: Porovnání platů a JobsMoney

29.07.2009 | , Finance.cz
Práce - seriál


Svůj plat na internetu si v červnu zjišťovalo 58 000 Čechů. Že by nastal čas po vzoru Ruska, USA a Velké Británie k zavedení transparentní platové politiky i v Čechách?

V červnu si registrovalo bezplatnou službu Porovnání platů a JobsMoney na českých pracovních portálech http://www.prace.cz/ a http://www.jobs.cz/ celkem 30 833 lidí. Tyto portály zaujímají 2/3 on-line trhu s pracovními nabídkami a na jaře letošního roku daly uživatelům možnost sledovat on-line platy v různých oborech a jejich vývoj v čase. Zvědavost Čechů překvapila i samotné provozovatele obou služeb. Celkem totiž svůj plat v Čechách začalo sledovat téměř 58 000 lidí.


Plat = tajná informace


Poptávka po odhalení výše platu v konkrétním oboru a regionu je ze strany uživatelů již několik let, bohužel ve většině inzerátů od přímých zaměstnavatelů tuto informaci nenajdete. Důvodů je mnoho, počínaje složitostí určení platu u juniorských a seniorských pozic, po prostor pro vyjednávání pro obě strany. Téma platů je v Čechách delikátní záležitost, na kterou se neptá často ani na prvním kole přijímacího pohovoru. Mnozí uchazeči, zejména absolventi, nezřídka tápou, jakou výši nástupního platu mají požadovat.


„Logicky, když tu nyní existuje možnost zjistit si svou cenu na trhu práce, nastává boom ze strany uživatelů. Přispívá k tomu i to, že je služba snadno dostupná,“ říká Ondřej Mysliveček, analytik platů.


Věřit nebo nevěřit?


Metodika, jak se platy na internetu zjišťují, je založena na platových průměrech pro danou profesi a lokalitu. Po zadání svého platu se vám zobrazí graf, jež srovná váš současný plat s průměrem platů zadaných uživateli a firmami. Služba vychází na rozdíl o konkurenčních služeb z velkého množství dat o platové nabídce i poptávce a je určena pouze pro registrované uživatele (mimo jiné i proto, aby nedocházelo k ovlivňování výsledných průměrných platů opakovaným používáním služby jedním uživatelem)

  • Za přínosné službu Porovnávání platů na www.prace.cz považuje 82% z 819 dotázaných uživatelů, službu JobsMoney na www.jobs.cz oceňuje 79% z 626 dotázaných.
  • Snadné i pro PC začátečníky: 95% uživatelů si velmi snadno založilo na internetu službu Porovnání platů nebo JobsMoney. Obě služby jim připadají přehledné a snadné na pochopení (92%).
  • 72% uživatelů služby Porovnání platů na www.prace.cz si zjišťuje výši platu zde, ne z jiného zdroje, u služby JobsMoney je to 56% dotázaných.

Tabulka: Růst počtu uživatelů služby Porovnání platů na www.prace.cz:

Měsíc Počet uživatelů
březen 2009 4 456
duben 2009 7 837
květen 2009 11 240
červen 2009 27 933

 

Tabulka: Růst počtu uživatelů služby JobsMoney na www.jobs.cz:

Měsíc Počet uživatelů
březen 2009 5 766
duben 2009 10 696
květen 2009 15 618
červen 2009 29 758

Autorka článku pracuje pro společnost LMC, která mimo jiné spravuje službu www.jobs.cz a provozuje pracovní portál www.prace.cz.

 


 

 Pracovní příložitosti ve finančnictví

Nejzajímavější nabídky z finančího sektoru najdete jen na jobs.finance.cz!

Autor článku

Jana Skalová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Práce - seriál