Podnikatelské účty - pořád něco nového

30.07.2009 | , Finance.cz
FIRMY


Jaké jsou možnosti termínovaných vkladů, spořících účtů, kontokorentních úvěrů, kreditních karet, šeků...?

Téma týdne: Bankovní účty pro podniky a podnikatele

V předchozích dvou článcích jsme několikrát zmiňovali, že účet není jen o výpisech z účtu, trvalých příkazech a dalších základních bankovních operacích. Bankovní účet můžeme spojit s termínovanými vklady, spořícími účty, kontokorentními úvěry a standardní součástí jsou i kreditní karty.

Ze srovnávaných účtů v tabulce tuto čtveřici nabízejí pouze Podnikatelské konto od ČSOB, Běžný účet bez poplatků od Fia, Podnikatelské ekonto od Raiffeisenbank a Firemní běžný účet v české měně od Oberbank. Rovněž uvádíme výčet kreditních karet, zpravidla lze k účtu sjednat i jiné karty, ale tyto banka poskytuje buď zdarma k účtu nebo s výhodným tarifem.


Účet (banka) Termínovaný vklad Spořící účet Kontokorentní úvěr Typ kreditních karet k účtu
Běžný účet (Banco Popolare) Ano Ne Ano Mezinárodní debetní platební karty Maestro, VISA
Podnikatelské konto (ČSOB) Ano Ano Ano Mezinárodní platební karta VISA Electron s pojištěním proti ztrátě a krádeži ve variantě Basic
Běžný účet bez poplatků (Fio) Ano Ano Ano Mezinárodní elektronická Fio Maestro Chip
Genius Business Active (GE) Ne Ne Ano Mezinárodní elektronická platební karta Maestro, Univerzální mezinárodní embosovaná platební karta MasterCard Business, Mezinárodní platební karta MasterCard Internet
Efekt Start (Komerční banka) Ne Ne Ano Mezinárodní platební karta Dynamic Card (EC/MC nebo VISA)
mBUSINESS KONTO (mBanka) Ne Ano Ne Chipová platební karta Visa Business Electron
Postkonto Ekonom (Poštovní spořitelna) Ne Ano Ano Mezinárodní chipová platební karta Maxkarta (VISA Electron)
Podnikatelské ekonto (Raiffeisenbank) Ano Ano Ano Jedna embosovaná a jedna elektronická
PROFIT konto (Volksbank) Ano Ne Ano Mezinárodní služební platební karta MasterCard Standard nebo VISA Classic
Firemní běžný účet v české měně (Oberbank) Ano Ano Ano Maestro
BUSINESS Konto 20 (UniCredit Bank) Ano Ne Ano Elektronická debetní karta Visa Professional


Šeky? Proč ne!


Někomu platba kartou zcela nevyhovuje a preferuje šeky. Riziko ztráty nebo krádeže je ošetřeno stejně jako u karet, zaručeno je vydání náhradních šeků bez poplatku kdekoliv ve světě, a to do 24 hodin od okamžiku, kdy se taková událost telefonicky ohlásí. Navíc se nemusí hradit poplatek za stoplistaci. Šeky se hodí v takových situacích, kdy u sebe nemáte kartu nebo hotovost, větší význam získají tam, kde nejsou k dispozici bankomaty nebo platební terminály. A dnes i přes ekonomickou recesi pokračuje trend expanze na zahraniční trhy – především směrem na východ, kde by se to mohlo stát. Jak propojit účet s cestovními šeky? Celkem běžně. Z peněz na účtu banka tyto šeky prodává, při takovém prodeji je rovněž možné zajistit si výhodnější směnný kurz. V tabulce jsou poplatky Komerční banky související s cestovními šeky.


Operace Poplatek
Zprosředkování prodeje 2 %, min. 100 Kč, max. 2 000 Kč za každou cizí měnu cestovních šeků
Proplacení šeku 2 %, min. 100 Kč, max. 5 000 Kč
Proplacení hodnoty šeku po inkase 1 %, min. 100 Kč, max. 5 000 Kč


Pořád se něco děje


I v dnešní době se objevují stále nové účty na trhu podnikatelských účtů. Například LBBW přišla začátkem července s novým produktem IQ Podnikatelský účet. To je nový balíček bankovních produktů a služeb spojený s běžným účtem, nabízí se ve třech variantách. Základními kritérii pro výběr varianty mohou být například četnost domácích nebo zahraničních platebních transakcí, preference osobní návštěvy na pobočce, nebo naopak nutnost přístupu k účtům 24 hodin denně prostřednictvím internetového bankovnictví, či potřebné množství platebních karet ve firmě apod. Mezi variantami je možné se libovolně pohybovat a měnit je podle aktuálních potřeb podnikání.

Stejný vývoj je i na trhu platebních karet. Například Visa Europe a Barclaycard testují novou korporátní kartu, která má uživatelům poskytnout větší možnosti a finanční výhody. Testování probíhá ve čtyřech státech Evropy a jsou do něj zapojeny bankovní instituce, mobilní operátoři i průmysloví partneři. Stejně jako nová standardní Visa korporátní karta umožňuje i tato nová platební karta zaměstnancům společnosti Deloitte vzdáleně se připojit k internímu IT systému prostřednictvím soukromé virtuální sítě.


Internetové bankovnictví? Ne, multicash.


Budoucností je internetové bankovnictví, kde veškeré možné operace budeme provádět online. Například GE Money Bank začala podnikatelům nabízet zajištění proti kurzovým rizikům online. Podnikatelé a firmy se tak budou moci pojistit proti pohybům kurzů měn prostřednictvím měnových forwardů, a online. Vzniká tak možnost zajistit zahraniční pohledávku nebo závazek v okamžiku jejich vzniku. Délka obchodu měnových forwardů se bude pohybovat od tří pracovních dnů až po dobu jednoho roku. GE Money Bank nabízí pět standardních měnových párů – českou korunu k euru, americkému dolaru, britské libře a švýcarskému franku a také pár euro / americký dolar.

Internetové bankovnictví jako pojem tak ustupuje, začíná se mluvit o systému multicash. V takovém případě je spojení s bankou možné přes modem nebo přes internet s pevnou či dynamickou IP adresou. Podnikatel tak může v rámci jednoho systému komunikovat se všemi svými bankami, které takový systém podporují. Systém je možné navázat na další podnikové systémy jako např. na účetní systém klienta. Přestože najde Multicash svoje uplatnění především ve větším podniku, dá se úspěšně používat i v malém podniku. Větší je počáteční investice do takového systému, ta se pohybuje v řádů několika tisíců korun, měsíční poplatky se pohybují v řádu několika set měsíčně. Například Česká spořitelna zpoplatňuje instalaci částkou 5000 Kč, poplatek za vedení tohoto systému může dosáhnout max. 400 Kč.

Další články28.7. Potřebuji pro podnikání speciální účet?
29.7. Srovnáváme bankovní účty

 

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY