ZalozFirmu.cz: Podnikatel ušetří řádově desítky tisíc Kč

01.09.2009 | , Finance.cz
FIRMY


Podnikatelé hradí pouze tzv. zákonné poplatky, tj. státem předepsané platby spojené se založením nové firmy, říká Petr Čížek, vedoucí projektu ZalozFirmu.cz zaměřeného na zakládání firem online. 


Petr ČížekS Petrem Čížkem, vedoucím projektu ZalozFirmu.cz, jsme si povídali o novém způsobu založení podniků a podnikatelů prostřednictvím internetu.


Představte, prosím, na začátek projekt ZalozFirmu.cz. Jaký je jeho smysl, jak je financován, jací jsou jeho partneři atp.

ZalozFirmu.cz je unikátní projekt, který jako jediný v Česku umožňuje podnikatelům založení nové firmy online prostřednictvím internetu, a to zcela zdarma. Smyslem projektu je dát začínajícím podnikatelům možnost založit si svoji firmu jednoduše vlastními silami, rychleji a s podstatně nižšími náklady než při využití běžných způsobů zakládání nových firem. Využívání internetového zpracování a online komunikace při založení firmy na tomto portálu umožňuje snížit razantním způsobem běžné náklady spojené se založením nové firmy a zabezpečení financování těchto nákladů z vedlejších zdrojů, např. reklamních nebo grantových programů. ZalozFirmu.cz spolupracuje s několika významnými partnery, generálním partnerem projektu je společnost T-Mobile, hlavním finančním partnerem projektu je Česká spořitelna.

Petr Čížek je vedoucí projektu ZalozFirmu.cz. V roce 1991 absoloval práva na Univerzitě Karlově Praha, poté působil jako právník v řadě renomovaných domácích i zahraničních právních kancelářích. V minulosti se podílel například na projektech zavádění investičních pobídek v ČR, fúzích a akvizicích českých firem nebo obchodních arbitrážích. V současné době se věnuje především procesům elektronizace zakládání nových podnikání. Hovoří česky a anglicky

V současnosti existuje systém jednotného registračního formuláře a Czech POINTů. Jak bude Váš systém s nimi koexistovat?

Proces založení je u většiny typů firem v Česku vícestupňový, s výjimkou tzv. volné živnosti nelze registraci nové firmy provést bez návštěvy několika úřadů. Například u nejběžnějšího typu společnosti s ručením omezeným může počet navštívených úřadů dosáhnout až devíti, ve většině případů je pak nutné tyto úřady navštívit opakovaně.

ZalozFirmu.cz plně využívá dostupných nástrojů státní správy včetně jednotných registračních formulářů a CzechPointů. V závislosti na připravenosti státní správy bude ZalozFirmu.cz veškerá podání provádět elektronicky i prostřednictvím datových schránek s elektronicky podepsanými dokumenty apod. ZalozFirmu.cz tak může být vhodným doplňkem v rámci procesu e-governmentu i u agendy zakládání nových společností.

Zájemci o podnikání mohou využít také tzv. ready-made společnosti. Jak se stavíte k tomuto „konkurentovi“?

Koncept ready-made firem vznikl jako odpověď na příliš dlouhé doby registrací v minulé době. Funguje na odlišném principu než ZalozFirmu.cz, kdy podnikatel si koupí již existující firmu a k jejímu přizpůsobení "na míru" podnikateli (zřízení živností, registrace nových jednatelů apod.) dochází až následně. Výhodou tohoto konceptu je, že firma může prakticky ihned začít obchodovat, nevýhodou naopak to, že její pořízení je spojené s podstatně vyššími náklady. Podnikatel v tomto případě hradí jak náklady samotného založení firmy tak náklady spojené s přizpůsobením firmy na míru podnikateli a dále marži obchodníka, celkové náklady jsou tak zpravidla o více než 80% vyšší než náklady spojené se založením firmy přes ZalozFirmu.cz.

Proč je to tak levné?

V konceptu ZalozFirmu.cz je založení firmy zdarma, podnikatelé hradí pouze tzv. zákonné poplatky, tj. státem předepsané platby spojené se založením nové firmy, např. soudní kolky, správní kolky apod. Celkové náklady jsou tak stejné, jako kdyby si podnikatel vyřizoval registraci zcela sám vlastními silami (avšak s podstatnou úsporou času s tím spojenou). Oproti jiným konceptům založení firmy podnikatel  ušetří řádově desítky tisíc Kč.

Jakou dáte ale podnikatelům garanci, že vše proběhne po právní stránce hladce?

Celý proces registrace firmy je realizován prostřednictvím partnerské advokátní kanceláře, která přebírá plnou odpovědnost za správné provedení registrace firmy. V dosavadních fungování portálu bylo založeno již téměř 300 nových firem a každý měsíc jsou zakládány desítky dalších.

Jak probíhá např. notářské ověření zakladatelské listiny, kde je potřeba fyzická účast klienta?

Veškeré úkony týkající se registrace firmy jsou prováděny na základě zmocnění podnikatele a v jeho zastoupení. Podnikatel vyhotoví na začátku registrace veškerou potřebnou dokumentaci, kterou mu portál automaticky vygeneruje, veškeré další úkony jsou pak již provedeny provozovatelem portálu "na klíč". Podnikatel na konci registrace obdrží složku s výpisem z obchodního rejstříku a související korporátní dokumentaci.

Je možné využít bankovní účet dle požadavků klienta nebo bude začínající podnikatel omezen na Vaši partnerskou banku? Vklad se skládá přímo v bance nebo přes Vás?

Bankovní účet zakládané firmy je zvláštním typem účtu, který slouží pouze pro účely složení základního kapitálu a je ze zákona bankou blokován do doby, než dojde k registraci firmy. Z důvodu zjednodušení registrací využíváme pro tento účel pouze služby partnerské banky portálu. Po dokončení registrace banka na žádost jednatele firmy účet odblokuje a umožní jeho další využívání. Možnost přesunutí na jinou banku podnikatele tím není omezena. Základní kapitál lze složit jak na účet zakládané firmy (který je založen v průběhu registrace), tak i předem na účet provozovatele portálu.

Existuje podnik, který by kvůli své složitosti, nebylo vhodné zakládat online nebo se tento způsob dá použít na jakýkoli podnik?

Technicky lze ZalozFirmu.cz využít na jakýkoliv typ podniku včetně podniků se zahraničním prvkem apod. Lze však předpokládat, že např. pro složité joint-venture skupiny nebo podniky s potřebou specificky strukturované zakladatelské dokumentace využijí podnikatelé raději služby specializovaných právních kanceláří.

V Česku trvá založení nové společnosti několik týdnů. Za jak dlouho se to podaří s Vámi? A jaká jsou úzká místa založení online, která mohou celý proces zbrzdit?

Podle statistiky Světové banky trvá založení nové společnosti v Česku průměrně 30-40 dní. Rychlost založení v rámci ZalozFirmu.cz závisí na rychlosti dodaných podkladů a struktuře společnosti, v běžných případech je firma registrována do 14 pracovních dnů.

Podle webové prezentace se chystáte na všechny právní formy. Kdy to bude možné?

Moduly pro další typy firem jsou v současné době připravovány, předpokládáme průběžné zprovozňování v druhé polovině roku 2009.

Jaké další služby nabízíte po založení společnosti?

Prostřednictvím našich partnerů můžeme podnikatelům nabídnout zvýhodněné balíčky služeb pro začínající podnikatele, např. výhodná telekomunikační řešení, řešení bankovních potřeb, poskytnutí právních, účetních nebo jiných odborných služeb apod.

Máte pobočky v Praze a Liberci. To znamená, že business centra a poradenské služby je možné využít pouze v těchto městech? Chystáte se rozšířit síť poboček?

Založení firmy prostřednictvím ZalozFirmu.cz probíhá prostřednictvím internetu a firmu lze tímto způsobem založit bez ohledu na místo podnikání podnikatele po celé ČR. Možnost podnikatele komunikovat i cestou osobní návštěvy pobočky je možná, v naprosté většině případů však není podnikateli využívána – podnikatelé naopak oceňují právě to, že se nikam fyzicky dostavit nemusí a celý proces může proběhnout zcela korespondenční nebo telefonickou formou.


Děkuji za rozhovor,
Karel Pospíšilík

Autor článku

Karel Pospíšilík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY