Králem vín je ledové Veltlínské zelené 2008 z Kobylí

04.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dolní Kounice (Brněnsko) 4. září (ČTK) - Šampionem největší tuzemské soutěže vín - Král vín je ledové víno Veltlínské zelené ročník 2008 od vinařství Vajbar z Kobylí na Břeclavsku. Na stobodové stupnici získalo od poroty 91,33 bodů, nejvíce ze všech 1077 přihlášených vín od 157 vinařů. ČTK to dnes řekl pořadatel soutěže Branko Černý. Akce se v minulých letech konala pod názvem Malá encyklopedie českých a moravských vín. Výsledky vyjdou tradičně ve speciální knižní publikaci.

Komise hodnotily vína v šesti kategoriích - bílá, červená a růžová vína s maximálně sedmi gramy zbytkového cukru, vína od sedmi do 70 gramů cukru, vína s více než 70 gramy cukru a vína šumivá.

"Nejvyšší ohodnocení symbolem pěti korunek získalo celkem 26 vín. Toto hodnocení přináleží jen zcela špičkovým a mimořádným vínům a uděluje se dle jednotlivých kategorií poměrným systémem - čím více hodnocených vzorků v kategorii, tím více pětikorunek může být uděleno," řekl Černý.

Výsledky soutěže vyjdou tradičně ve speciální knižní publikaci, která má restauratérům, sommeliérům a milovníkům vín usnadnit orientaci v předvánoční nabídce. Kromě prezentací všech přihlášených vinařství a hodnocení všech soutěžních vín v nich milovníci vín najdou také senzorické posouzení nejlepšího vína každého vinařství a gastronomické doporučení.

Novinkou letošního ročníku je podrobný rozbor vybraných nejlepších vín v laboratoři univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Ten by měl dokázat závislost mezi senzorickou a chuťovou kvalitou a biochemickými vlastnostmi vína.

Šampionem minulého ročníku, ve kterém se utkalo 1050 vín od 160 firem, se stalo ledové víno Ryzlink vlašský ročník 2006 od Zemědělského družstva Sedlec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK