Šetrná domácnost - elektřina

08.09.2009 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Důležité je využívání plné kapacity spotřebičů. Pračka či myčka nádobí mají přibližně stejnou spotřebu bez ohledu na to, jak moc je naplníme.

Spotřeba elektrické energie v domácnostech setrvale roste. Dnes již má řada rodin dva až tři televizní přijímače a stále více se setkáváme i s energeticky velmi náročnými výrobky, jako jsou sušičky na prádlo nebo klimatizace. Dnes se proto zaměříme na možnosti úspor elektřiny při provozu domácích spotřebičů.

Nové domácí spotřebiče mají sice stále vyšší účinnost, ale některé (třeba televizory, monitory nebo stolní počítače) jsou také současně větší a výkonnější, a tak nakonec spotřebovávají elektrické energie stejně nebo i více než jejich starší a méně dokonalí předchůdci. Dalším faktorem ovlivňujícím spotřebu je stále se rozšiřující využívání úsporných režimů („stand-by“) u domácí elektroniky.

Zdá se, že zatímco alespoň v nových domech spotřeba energie na vytápění v poslední době díky zpřísnění norem pro tepelné vlastnosti budov klesá, tak spotřeba elektrické energie v domácnostech naopak mírně roste.

Existuje i další důvod, proč se zabývat úsporami elektřiny. V současné době se u nás větší část elektřiny vyrábí v tepelných elektrárnách, které již z principu mají malou účinnost (něco málo přes 30 %) a produkují značné množství emisí CO2. Současně se také v Evropě projevuje nedostatek kapacit. Kombinace těchto faktorů  pak vede k výraznému růstu ceny. Elektřina tak je a asi ještě dlouho bude nejdražší formou energie. V budoucnu se budeme proto stále častěji setkávat s domácnostmi, v nichž je účet za elektřinu větší než účet za topení.


Na co elektřinu používáme


Způsoby využití elektřiny v domácnosti můžeme rozdělit například podle toho, na jakou formu se ve spotřebiči elektřina mění. Nejčastěji se setkáme s následujícími případy:

 
  • přeměna na teplo (pračka, myčka, sporák, varná konvice);
  • přeměna na mechanickou práci (chladnička, mixer, vrtačka);
  • přeměna na světlo (žárovky a zářivky);
  • využití na zpracování a prezentaci informací (počítače, audio a video a domácí elektronika).


Spotřebiče přeměňující elektřinu na teplo mívají největší příkon (v řádu kW) a jejich podíl na spotřebě domácnosti bývá významný. Velmi rychle také roste význam spotřebičů popsaných v bodu 4, jejichž příkony sice nejsou tak velké, ale v některých domácnostech je jich hodně a jsou zapnuté skoro stále. Spotřeba elektřiny na osvětlení v poslední době hodně poklesla zavedením úsporných zářivek.


Jak zjistit spotřebu


Mezi jednotlivými domácnostmi existují ale velké rozdíly. Pokud to myslíme se snižováním spotřeby vážně, je užitečné si zjistit skutečnou spotřebu své domácnosti a pokusit se ji rozdělit mezi jednotlivé spotřebiče. Celkovou spotřebu zjistíme z ročního vyúčtování. Můžeme si také zapisovat stav elektroměru, a získat tak informaci o tom, jak se naše spotřeba mění v průběhu roku nebo zda se změnila po zavedení nějakých úsporných opatření.

Zjištění spotřeby jednotlivých přístrojů v domácnosti  je náročnější. Nejjednodušší je to u spotřebičů, které mají stálý výkon a běží pořád; například modem, který zajišťuje připojení k internetu. Zde stačí vynásobit příkon (uvedený na štítku) počtem hodin za rok a máme spotřebu. U většiny ostatních spotřebičů je nejlepší použít elektronického wattmetru ( Energy Check nebo Energy Monitor). Umožní nám zjistit okamžitý příkon i celkovou spotřebu za daný čas. Někdy výrobci udávají kromě příkonu i typickou spotřebu elektřiny na jeden den nebo na jeden cyklus. 


Změna životního stylu


Nejefektivnějším, ale zpravidla nejproblematičtějším úsporným opatřením je změna životního stylu. Například výměnou staré ledničky za novou můžeme ušetřit i 50 % spotřeby elektřiny na chlazení piva, ale když ledničku vůbec nepoužijeme a pivo chladíme ve sklepě, tak ušetříme 100 % spotřeby a nemáme s tím žádné výdaje. Někdo používá notebook namísto počítače, televize i přehrávače hudby. Oproti výkonnému domácímu kinu je jeho spotřeba skoro o řád menší.

K absolutní dokonalosti jsou úspory elektřiny formou změny životního stylu dovedeny u lidí žijících v domě bez připojení k elektrické síti, kde elektřinu zajišťuje solární fotovoltaický systém. Zde je prakticky vyloučené používat automatickou pračku, infrazářič v koupelně nebo vařit na elektřině. Dá se žít i při spotřebě elektřiny téměř 10x menší, než je běžná spotřeba v moderní domácnosti.

Dalších výrazných úspor můžeme docílit tím, že změníme podmínky, za nichž spotřebič pracuje. Například chladničku a mrazničku můžeme umístit do chladnější místnosti a častěji je odmrazovat. Do myčky nádobí můžeme místo studené vody napouštět vodu předehřátou v plynovém boileru nebo v solárním systému. Vhodně zvolená velikost hrnce a rovné dno s dobrou tepelnou vodivostí zase znatelně sníží spotřebu při vaření.

Důležité je také využívání plné kapacity spotřebičů. Pračka, myčka nádobí a mnohá další zařízení mají přibližně stejnou spotřebu bez ohledu na to, jak moc je naplníme. Někdy je proto lepší počkat, až se nahromadí dostatečné množství prádla nebo nádobí. V některých případech může být dobrým řešením také výměna starých spotřebičů za nové. I když spotřebiče zpravidla vyměňujeme, až když doslouží nebo když už nesplňují naše požadavky, někdy může být výhodné nahradit je dříve, než uplyne doba jejich fyzické životnosti. Pomoc při výběru nového spotřebiče poskytuje energetický štítek, který udává, jak je úsporný (účinný). Účinnější spotřebiče jsou ale zpravidla dražší.


Snižování spotřeby elektřiny u jednotlivých spotřebičů

 
  • Automatická pračka

Pračkou je vybaveno přes 90 % domácností a je to jeden z velkých „žroutů“ elektřiny. Pračka má největší spotřebu na ohřev vody; příkon topného tělesa je 1200 W až 2200 W. Příkon motoru je zhruba 10x menší.

TIP: Volit pračku vhodné velikosti a s nízkou spotřebou, používat vždy plnou náplň prádla a prát při nižší teplotě (použít prací prostředek, který to umožní). 

 
  • Sušička prádla

Není zatím zdaleka tak rozšířená jako pračka. Sušení je energeticky velmi náročná záležitost; uvádí se, že pro vysušení 1kg prádla se spotřebuje 1 kWh.

TIP: Sušit prádlo venku a používat vždy co největší otáčky odstředivky, případně odstředění v pračce zopakovat. Čím méně vody v prádle zůstane, tím méně jí musíme odpařit. Pokud musíme sušit větší množství prádla, stojí za úvahu opatřit si sušičku s tepelným čerpadlem nebo plynovou.

 
  • Žehlička

Žehlička s parním napařováním je energeticky náročný spotřebič (1400 až 2400W), a protože téměř všechny žehličky dnes používají napařování, projevuje se to v jejich spotřebě elektřiny.

TIP: Používat oblečení, které není nutno žehlit, nenechat prádlo přeschnout – mírná vlhkost umožní obejít se bez napařování, které je nejvíce energeticky náročné.

 
  • Kuchyňské spotřebiče

V kuchyni je řada spotřebičů, největší spotřebu mají ty, které přeměňují elektřinu na teplo. Je to trouba, gril, mikrovlnná trouba, sporák či varná deska, varná konvice, fritovací hrnec apod.

TIP: Používat vhodné nádobí (s ohledem na typ varné plotny) a minimalizovat intenzitu varu. Zakrývat hrnce pokličkami, zkracovat dobu vaření použitím tlakového hrnce. Ohřát vodu potřebnou pro přípravu pokrmu napřed ve varné konvici a pak teprve ji nalít do hrnce s pokrmem a pokračovat ve vaření. Použít k vaření plyn – v domácnostech, kde se plynem i topí, je tento zdroj energie znatelně levnější. 

 
  • Chladnička a mraznička

Jejich příkon sice není velký, ale jsou v provozu po dlouhou dobu, a tak je jejich podíl na spotřebě znatelný.

TIP: Volit vhodnou velikost chladničky (měla by být naplněna zhruba ze 70 %) a typ s malou spotřebou. Podle možnosti ji umístit na chladné místo. Neomezovat cirkulaci vzduchu kolem chladiče na zadní straně. Těsnění dveří musí opravdu těsnit, kondenzující vlhkost vnáší dovnitř mnoho tepla a podstatně zkracuje dobu, po které je třeba odmrazovat. Lepší je oddělená chladnička a mraznička; mrazničku, do které chodíme méně často, můžeme umístit například v chladném sklepě. 

 
  • Osvětlení

Osvětlení sice nespotřebuje velký díl elektřiny v domácnosti, často se ale setkáme s vyloženě nevhodnými svítidly a zdá se, že je zde stále ještě velký potenciál pro zlepšení.

TIP: Svítit jen tam, kde je to třeba. Osvědčuje se jedno (nejlépe regulovatelné) centrální svítidlo nepřímého typu (osvětluje strop) a pak několik světelných zdrojů pro přímé osvětlení na místech, kde se něco dělá. Používat zářivě bílou barvu na strop, stěny by také měly být bílé nebo ve světlých odstínech. Používat přednostně lineární zářivky s třípásmovým luminoforem a elektronickým předřadníkem. V místech, kde se pohybujeme jen občas, jsou užitečná čidla pohybu.

 
  • Zábava

Do této kategorie patří řada spotřebičů a její podíl na spotřebě domácností v posledních letech výrazně stoupá. Prakticky každá domácnost má televizor, přes polovinu DVD přehrávač nebo počítač, také domácí kino je stále běžnější. Příkon těchto spotřebičů není nějak zásadně velký (desítky až stovky W), nicméně jsou v provozu po poměrně velkou část času.

TIP: Nepoužívat větší zařízení, než opravdu potřebujeme, například zvětšení obrazovky televizoru sebou nese podstatné zvýšení příkonu. Totéž platí pro výkon počítače, velikost monitoru, výkon domácího kina atd. Notebook má často o řád menší spotřebu než stolní PC. Dobrý MP3 přehrávač s kvalitními sluchátky poskytne srovnatelnou kvalitu poslechu jako výkonný zesilovač s přehrávačem nebo multimediální počítač. LCD obrazovky mají zpravidla menší příkon než vakuové nebo plazmové. Pokud u zařízení nehrozí ztráta nastavení nebo dat, pak je lepší jej vypínat úplně.  
  

 Autor je členem odborného týmu konzultační společnosti EkoWATT CZ, s. r. o.

Článek vyšel v časopisu Dům a zahrada 8/09. Dům a zahrada

 

Autor článku

Karel Murtinger


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ