Co dělají zkrachovalé banky?

13.09.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


V první polovině 90. let došlo v České republice k bankovní krizi. Ta byla doprovázena krachem malých i velkých bank. Co se děje dnes kolem tří významných zkrachovalých bank - Banky Bohemia, Moravia Banky a Investiční a poštovní banky?

V České republice došlo v 90. letech během transformace ekonomiky k bankovní krizi, která se navenek projevila krachem několika bank. Krize důvěry zasáhla celé bankovnictví a nevyhnula se ani největším ústavům. Od roku 1989 odebrala Česká národní banka již více než 20 bankovních licencí z celkového počtu 63 udělených a na tyto banky byl vyhlášen konkurs. S ukončením činnosti řady bank byly a jsou spojeny diskuse a nejasnosti.

Podívejme se nyní na současnou situaci tří zkrachovalých bank - Banky Bohemia, Moravia banky a Investiční a poštovní banky:

Banka Bohemia

Banka Bohemia zahájila svoji činnost v únoru roku 1991. Již po třech letech svého působení a českém bankovním trhu se dostala do krize. Klienti Banky Bohemia však měli štěstí v neštěstí. Šlo totiž o první finanční ústav v zemi, který skončil v nucené správě a tak se Klausův kabinet rozhodl její klienty zachránit. Pád Banky Bohemia se stal i velkým ponaučením pro dohlížející centrální banku. Vklady totiž v té době ještě nebyly pojištěné. A tak všichni klienti dostali své peníze zpět ze státní pokladny. Jedná se celkem o částku jedenácti miliard korun.

Celková ztráta z likvidace banky je 17,6 miliardy korun a závazek vůči České národní bance je 16,7 miliardy. Už za necelý týden by měl likvidátor vystavit závěrečný účet. Jakmile skončí poslední audit v Bance Bohemia, chystá se její vedení podat návrh na konkurz.

Krach Banky Bohemia se podstatně liší od krachu téměř dvacítky dalších bank. Krach totiž nebyl způsoben špatným hospodařením banky, ale skandálem. Na veřejnost se dostaly informace o tom, že management banky vydal nekryté bankovní garance. Banka v době krachu byla vlastně zdravá. Na jejím konci se podepsal run, ale s velkou pravděpodobností by ji později položily i špatné úvěry, stejně jako ostatní banky. Likvidátoři totiž odhalili desítky menších úvěrových podvodů, kdy podnikatelé vylákali z banky peníze a použili je na úplně jiné účely.

Moravia Banka

Moravia Banka vznikla před deseti lety. V roce 1997, kdy se její hospodářské výsledky prudce zhoršily, byla zařazena do stabilizačního programu národní banky. Vedla asi sto dvacet tisíc účtů na nichž měli klienti uloženo více než devět miliard korun. O licenci přišla v listopadu roku 1999 a skončila v konkurzu.Konkurzní majetek se odhaduje na čtyři miliardy korun. Nevypořádaných věřitelů je kolem padesáti tisíc.

Klienti již získali od státu 90% svých vkladů, maximálně však jeden milión korun. Bez odškodnění ale zůstali majitelé devizových účtů , které nepodléhají pojištění.

Případ zkrachovalé Moravia Banky začal projednávat také Krajský soud v Ostravě. Sedmnáct manažerů banky je obviněno z úvěrových a jiných podvodů, porušování povinností při správě cizího majetku a zneužívání informací v obchodním styku. Svým jednáním tak připravili klienty banky nejméně o miliardu korun.

Obžalovaní přivedli banku k bankrotu především poskytováním nevýhodných úvěrů. "Představenstvo například schválilo úvěr ve výši sto třicet sedm milionů korun společnosti ASA, která nevyvíjela žádnou činnost, neměla zaměstnance, nevedla účetnictví a její základní jmění bylo sto tisíc korun" uvedl státní zástupce Bajger. Značná část pohledávek také měla skončit přes První Hybernskou až v leasingové firmě Betafin a posloužit k zápočtům dluhů, které měl Betafin u Moravia Banky.

Investiční a poštovní banka

Nástupkyní zkrachovalé Investiční a poštovní banky je IP banka. Ta získala od Nomury úvěr ve výši deseti miliónů liber, což je zhruba 480 miliónů korun. Tyto peníze hodlá IP banka použít na soudní spory. Podmínky úvěru jsou pro IP banku velice výhodné. Splácet jej totiž bude pouze v případě, že IP banka ve sporech uspěje a získá tak finanční náhradu.

IPB skončila v nucené správě v červnu roku 2002 a již o tři dny později ji získala Československá obchodní banka. IP banka chce především vymáhat nároky, které podle ní vznikly uvalením nucené správy a následným prodejem IPB Československé obchodní bance. Letos v polovině června podala společnost žalobu na neplatnost prodeje IPB do rukou ČSOB. Žaloba byla podána nejen u Městského soudu v Praze, ale i u Arbitrážní komory v Paříži. IP banka zde požaduje navrácení podniku IPB nebo proplacení škody ve výši hodnoty podniku ke dni jeho prodeje.

Celou kauzu však provázejí i další arbitrážní spory. Nomura jako bývalý majoritní vlastník zažalovala český stát o 40 miliard korun, naopak ČSOB zahájila arbitráž proti Nomuře o 24 miliard kvůli akciím českých pivovarů.


Zdroj: ČTK, denní tisk

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ