Propad zkrácených úvazků a brigád

21.10.2009 | , Finance.cz
FIRMY


Meziroční pokles v počtu volných pracovních pozic je 47%. Práci, na kterou v předchozích letech bylo potřeba najmout krátkodobé pracovní síly (brigádníky), zvládají firmy letos obsloužit s využitím kmenových zaměstnanců.

Nabídky zkrácených úvazků a brigád zaznamenaly v září pokles. To je výrazná změna oproti předchozím letům,kdy v září zájem firem o brigádníky kulminoval. Práci, na kterou v předchozích letech bylo potřeba najmout krátkodobé pracovní síly (brigádníky), zvládají firmy letos obsloužit s využitím kmenových zaměstnanců. Ukazuje to na malou flexibilitu českého trhu práce.

Kdyby firmy mohly snadněji propouštět kmenové zaměstnance, došlo by pravděpodobně letos k většímu nárůstu nezaměstnanosti, ale počet brigád a zkrácených úvazků by se nesnížil, pravděpodobně by se naopak zvýšil,” komentuje situaci analytik LMC Ondřej Mysliveček. Prognózy, že krize otevře dveře flexibilním formám zaměstnání, se tak zatím nepotvrdily.

Z vývoje celkových počtů inzerovaných volných míst na Jobs.cz vyplývá, že firmy meziměsíčně mírně oživují svůj zájem o nové pracovníky na plný úvazek. Růst je ale nepatrný a nelze z něj odhadovat budoucí trend. Meziroční pokles v počtu volných pracovních pozic je 47%.

Graf: Počet volných míst - brigády

jobs2.jpg


Na jednu pozici se hlásí 2krát tolik uchazečů než před rokem


Počty odpovědí na jednu pracovní nabídku stouply meziročně o 100 %, což znamená, že se dnes na jednu pozici hlásí 2x tolik uchazečů než před rokem. Vloni bylo v průměru 20 odpovědí od uchazečů na jednu pracovní nabídku, letos je to 40 reakcí.

To je dáno tím, že se zvýšil celkový počet odpovědí uchazečů na pracovní nabídky asi o 60 %, stoupla návštěvnost pracovních portálů o 70 % a poklesl počet pracovních nabídek o zmiňovaných 47 %,“ vysvětluje Ondřej Mysliveček.

Tabulka: Kde je aktuálně největší boj o pracovní místo?

Obor Počet uchazečů na 1 pracovní místo
Administrativa 58
Služby 48
Marketing 36
Prodej a obchod     34
Doprava,logistika a zásobování   33

Zdroj: Jobsindex

Nejvíce lidé hledají práci v administrativě a ve službách, dále v marketingu a v obchodě. Nejhůře se lidem nachází práce v administrativě, protože je zde největší konkurence - na jednu volnou pozici se v průměru hlásí 58 zájemců. Také ve službách a v marketingu není situace o moc lepší. Větší šanci na uplatnění mají zájemci o práci v oborech jako je výroba, IT a technika a vývoj. Na jednu inzerovanou pracovní nabídku se tam v průměru přihlásí 10 uchazečů.

Tabulka: Kde se práce aktuálně hledá uchazečům nejsnadněji?

Obor Počet odpovědí
Výroba a průmysl     9,3
IS/IT: Vývoj aplikací a systémů    9,3
Technika a vývoj     9,8
Strojírenství 10,2
 IS/IT: Konzultace, analýzy a projektové řízení   11,5

Zdroj: Jobsindex

Lidé s technickým vzděláním mají hledání práce snadnější než uchazeči ekonomického či humanitního zaměření. Tento stav na trhu práce lze označit za dlouhodobý a krize ho nezměnila,“ říká Ondřej Mysliveček.

Firmy v současnosti nejvíce hledají uchazeče na obchodní pozice (až 16 % z veškeré nabídky pracovních pozic), dále bankovní a finanční poradce a také administrativní pracovníky.

Graf: Počet volných míst - zkrácený úvazek

jobs3.jpg

Autorka článku pracuje pro společnost LMC jako manažerka komunikace. 

 Pracovní příložitosti ve finančnictví

Nejzajímavější nabídky z finančího sektoru najdete jen na jobs.finance.cz!

Autor článku

Jana Skalová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY