Utlumte svou fobii s vhodným povinným ručením

30.10.2009 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Služby u povinného ručení vzkvétají. Ať už máte tedy strach z přímého střetu se zvířetem nebo z ukradnutí kabelky, dobře vybrané povinné ručení může zmírnit alespoň následky.

Téma týdne: Povinné ručení
 
Rok co rok se u povinného ručení setkáváme s novými službami. Povinné ručení již dávno přestalo být “pouhým“ odpovědnostním pojištěním, tzn. pojistnou ochranu pro případy, kdy způsobíte škodu třetí osobě.

Z produktu, jehož uzavření ukládá zákon, se zákonitě stal velký biznis. Pojišťovny lákají buď na samotnou (co nejnižší) cenu, vyšší pojistné limity nebo právě na doplňkové služby, které mohou být ve formě jiných pojistek či asistenčních služeb. V neposlední řadě lze k povinnému ručení získat i dárek s vozem ano, ale se samotnou pojistkou pramálo související.


Doplňková pojištění a připojištění aneb Ani kuny nás nedostanou


Začíná být trendem k povinnému ručení „přihodit“ ještě další pojistku. Např. u ČSOB Pojišťovny se u všech variant setkáte s úrazovým pojištěním řidiče. Direct Pojišťovna chce mít zřejmě ve svých klientských řadách více žen, protože svádí na pojištění dámské kabelky.  Zatraktivnění povinného ručení jiným pojištěním v ceně bude zřejmě pokračovat i v budoucnu. Pro rok 2010 připravuje třeba Axa pojišťovna cestovní pojištění.

Jednou cestou je druhé pojištění zdarma, další může být zlevnění. Klasikou u nabídek povinného ručení je sleva na sesterské havarijní pojištění.

Pokud něco nedostanete v ceně a ani na to nezískáte slevu, důležité je ještě, zda to vůbec můžete získat, neboli připojistit si to. Jednotlivé pojišťovny se liší jak v nabídce připojištění, tak v rozsahu jejich krytí. Asi nejznámějším připojištěním je připojištění čelního skla. Narazíte ale i na rozšířenou variantu, kde se pojištění vztahuje na všechny skla. Další z možností jsou třeba připojištění nákladů na pronájem náhradního vozidla, či léčebních výloh v zahraničí. U České podnikatelské pojišťovny narazíte na připojištění přírodních rizik, které kryje i přímý střet se zvířetem nebo poškození plastových částí a kabeláže v motorovém prostoru, nejčastěji způsobené kunami.


Klíček zalamujte pouze s asistenčními službami


Časté zaklínadlo u povinného ručení jsou asistenční služby. Standardem je jejich určitá úroveň v ceně. Třeba Slavia Pojišťovna se však snaží držet cenu natolik u podlahy, že u základního povinného ručení musíte i za asistenční služby platit zvlášť. Můžete na jejich absenci tedy i ušetřit.

Drtivá většina pojišťoven garantuje asistenci minimálně v případě pojistné události. U České podnikatelské pojišťovny je to pak i při pouhé poruše vozidla. Setkáte se však i s pomocí v případech nedostatku pohonných hmot, zalomení či ztráty klíčů, úniku vzduchu z pneumatik (defekt) nebo vybití akumulátoru. Lahůdkou je pak SMS servis Uniqa pojišťovny, který vás varuje před blížícím se nebezpečným počasím ve vaši lokalitě. Posuďte sami, zda se to může hodit.


Další faktory výběru


Kromě výše popsaného hraje ještě určitě zásadní roli pružnost, ochota a serióznost dané pojišťovny při vyřizování škodní události. Bohužel, toto je informace, kterou dopředu nevíte. Pomoci mohou doporučení známých. Pokud máte dobré či špatné zkušenosti s některou pojišťovnou, podělte se o ně v naši diskuzi.

Sjednejte si povinné ručení on-line!

Ručení.cz - sjednejte si povinné ručení on-line!
Pokud si chcete spočítat cenu povinného ručení u konkrétní pojišťovny přímo pro vás, pomůže vám Kalkulátor povinného ručení. Prostřednictvím Ručení.cz si můžete nejen spočítat cenu vašeho pojištění, ale můžete si povinné ručení přímo i sjednat on-line!


Zajímavosti u jednotlivých pojišťoven


  • Allianz pojišťovna: Hlavní novinkou od 1. října 2009 je atraktivní nabídka povinného ručení pro rodiny s dětmi, kdy klienti ve věku do 39 let s minimálně jedním dítětem získají při sjednání povinného ručení další slevu ve výši 10 % a úrazové pojištění dětí přepravovaných ve vozidle zdarma.
  • Axa pojišťovna: Axa je pověstná především nadstandardními asistenčními službami v ceně. Pomocí si můžete být jisti v případech, kdy vám na cestě náhle dojde benzín nebo budete mít defekt. Axa zajistí rovněž otevření vozidla v případě, že si zabouchnete klíčky v autě.
  • Česká podnikatelská pojišťovna: Všechny produkty u ČPP obsahují bezplatnou asistenční službu, a to i při pouhé poruše vozidla. Produkt Super Plus nabízí i bezplatné úrazové pojištění řidiče pojištěného vozidla. Ke všem produktům v rámci povinného ručení poskytuje pojišťovna navíc bezplatné pojištění povinného ručení malého motocyklu do 50 cm3 nebo přípojného vozíku s hmotností do 750 kg.
  • Česká pojišťovna: Od příštího roku bude ČP poskytovat povinné ručení za pouhou jednu korunu lidem, kteří získají ocenění Gentleman silnic za záchranu života po závažné dopravní nehodě, rychlou reakci a odvahu. V roce 2010 bude ČP rovněž ještě více odlišovat nabídku pro občasné motoristy (nízkonákladový Start) a ty, kteří např. najedou více než 20 tisíc km ročně, nebývají v autě zpravidla sami a často cestují mimo republiku (vysokolimitový Bonus Exklusive).  
  • ČSOB Pojišťovna: Součástí všech variant povinného ručení je úrazové pojištění řidiče, pojištění osobních věcí řidiče a osob jemu blízkých. Pojištění skel se nově vztahuje na všechna skla vozidla (nejen čelního). Ve variantě Premiant je součástí povinného ručení pojištění vlastního vozidla pro případ jeho střetu, pádu či nárazu v souvislosti s plněním z povinného ručení (za podmínky, že byla zároveň způsobena škoda třetí osobě). 
  • Direct Pojišťovna: Žhavou novinkou, kterou ženy-řidičky získají u Direct Pojišťovny od poloviny října již v ceně povinného ručení, je pojištění dámské kabelky. To kryje např. riziko odcizení kabelky při čekání na semaforech apod. Základní asistenční služby má Direct v ceně, za exkluzivní variantu Top Asiat si připlatíte, ale vztahuje se na pomoc motoristům nejen při nehodě a poruše vozidla, ale také v případě odcizení vozidla. Nabízí mimo jiné také možnost ubytování posádky vozidla v hotelu, zapůjčení automobilu či jízdenku na náhradní dopravu, ať již pozemní nebo leteckou, v České republice i v zahraničí.
  • Generali Pojišťovna: Za zmínku stojí asistenční služby v tuzemsku i zahraničí s komunikací s centrálním dispečinkem v českém jazyce z jakéhokoli místa. Generali nabízí povinné ručení s krytím rizika střetu se zvěří zdarma.
  • Hasičská vzájemná pojišťovna: V základním pojištění nabízí HVP úrazové pojištění řidiče a základní asistenční služby. Za rozšířené asistenční služby a pojištění čelního skla si musíte zaplatit.
  • Kooperativa pojišťovna: S povinným ručením Kooperativy získáte v ceně živelní pojištění a pojištění pro případ pobytu v nemocnici.  I nejlevnější varianta pojištění zahrnuje rozsáhlé asistenční služby. Motoristé s trvalým a těžkým zdravotním postižením, kteří pro svoji potřebu využívají speciálně upravené vozidlo, mají nárok na rozšířený rozsah asistenčních služeb (tzv. služba Naděje).
  • Slavia Pojišťovna: Asistenční služby zpoplatňuje Slavia Pojišťovna u svého základního produktu POV Základ 150 Kč ročně, u POV Profi jsou v ceně. POV Základ má nižší cenu a krytí škod 35/35 milionů Kč, POV Profi má krytí škod 100/100 milionů korun. V roce 2010 bude v ceně povinného ručení i pojištění dopravních pokut Kryštof.
  • Triglav pojišťovna nabízí svým klientům již v základním pojištění vysoké limity krytí (50 mil Kč na škody a 50 mil Kč na zdraví), což je výrazně výše než zákonem stanovené limity (35 mil Kč/35 mil Kč). Díky rozsáhlým asistenčním službám i v případě poruchy, pojištění právní ochrany až do výše 30.000 Kč a pojištění úrazu řidiče jde o produkt s nadstandardními službami.
  • Uniqa pojišťovna: Asistenční služba je součástí ceny povinného ručení. Kdyby měla vaše bouračka např. za následek nepojízdnost vašeho vozu, přistavila by UNIQA z vašeho povinného ručení náhradní vozidlo až na 5 dnů zdarma. Zajímavostí je určitě tzv. MeteoUniqa. Jedná se o systém včasného varování před extrémní nepřízní počasí (jako jsou například vichřice, krupobití, náledí, vánice, silné lijáky, apod.), na něž je dobré se připravit. Unikátnost spočívá v tom, že klient dostává jen lokálně relevantní výstrahy podle jím zadaného PSČ, a to ve formě SMS nebo e-mailu. Předstih, s nímž se o blížící nepohodě dozví, mu umožňuje přijmout odpovídající opatření – např. odložit cestu nebo schovat auto do garáže.
  • Wüstenrot pojišťovna nabízí základní asistenční služby v ceně, za rozšířenou variantu (např. náhradní doprava do místa bydliště v případě krádeže vozidla, sešrotování nepojízdného vozidla) zaplatíte 300 Kč ročně. Za zmínku stojí tzv. Multibonus až pro další tři vozidla v rodině či společné domácnosti.

Allianz Direct

Online pojištění Allianz Direct

Snadno. Rychle. Online. Allianz Direct - specialista na online pojištění.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ