Britské banky budou muset zeštíhlit. Tlačí je k tomu EU

16.11.2009 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Rozdíl mezi dvěma britskými problémovými bankami se v listopadu propastně prohloubil.

První listopadové dny se nesly v duchu dalšího zemětřesení v britském bankovním sektoru. Dvě ze čtyř největších bank (Royal Bank of Scotland a Lloyds) se totiž dohodly s britským ministerstvem financí na tom, jak zajistit aby masivní vládní pomoc, kterou v minulosti obdržely, byla v souladu s pravidly hospodářské soutěže Evropské unie.


Dvě banky v problémech - plné ruce práce


Britská vláda měla po pádu Lehman Brothers plné ruce práce s tím, aby zachránila domácí finanční sektor od akutně hrozícího kolapsu. Po znárodnění několika menších finančních domů, se totiž do značných problémů dostaly daleko větší ryby, a to právě banky Royal Bank of Scotland (RBS) a Lloyds. Zatímco RBS začala vykazovat vysoké ztráty díky příliš rizikovým půjčkám a nešťastné akvizici holandské ABN Amro, podstatně zdravější Lloyds se do problémů dostala krátce poté, co se během loňského září nechala vládou vmanévrovat do akvizice banky HBOS.

Vršící se ztráty obou bank následně vedly k tomu, že, ve snaze stabilizovat bankovní sektor, začala britská vláda s jejich postupnou rekapitalizací. Pumpování peněz do obou bank však mělo i svou stinnou stránku, kterou bylo jejich postupné přecházení pod vládní kontrolu (znárodňování). Po obdržení miliardových finančních injekcí, tak vzrostl vládní podíl v Lloyds na 43 %, zatímco podíl v RBS vystoupal dokonce na většinových 73 %. Banky navíc dostaly garance na velkou část svých nekvalitních aktiv v celkové výši 585 mld. liber, která převedla zodpovědnost za 90 % ztrát z těchto aktiv na britského daňového poplatníka.

Právě tyto garance se ale staly trnem v oku Evropské unii. Ta proto svůj souhlas s vládní pomocí již delší dobu podmiňuje tím, že banky přistoupí k odprodeji části svých poboček a divizí, který by přispěl k navýšení jejich kapitálu. Obě banky přitom doufaly v to, že si tento majetek budou moci ponechat, vzhledem k tomu, že by jeho cena v budoucnu mohla být podstatně vyšší než nyní. 


Lloyds se snaží vyhnout odprodejům majetku


Odprodejům majetku a tlaku ze strany Evropské unie, se však z větší části podaří vyhnout pouze Lloyds. Ta v nové dohodě s ministerstvem financí oznámila, že hodlá získat prostřednictvím emise akcií a odprodeje některých částí svého podnikání, kapitál ve výši 21 mld. liber. Přestože část nově emitovaných akcií (5,7 mld. liber) odkoupí znovu britská vláda, její podíl v bance zůstane beze změny na 43 %. Banka se navíc, díky navýšení kapitálu ze soukromých zdrojů, bude schopna vyvázat ze sevření vládního garančního programu, díky čemuž ji odpadne povinnost hradit nemalé roční poplatky, které si vláda za účast v tomto programu účtuje. 


RBS bude vládě platit po dobu prvních tří let 700 mil. liber ročně


Nové podmínky si s vládou vyjednala i RBS, která bude rovněž zvyšovat kapitál, a to až o 31 mld. liber.  Protože je však většinově vlastněná státem, má daleko menší možnosti získat prostředky ze soukromých zdrojů. Nový kapitál ve výši 25,5 mld. liber, proto půjde opět z kapes britských daňových poplatníků, což zvýší vládní podíl v bance až na 84 %. Aktiva RBS (i když v menší a modifikované formě) zůstávají navíc i nadále pod ochranou garančního programu. Za účast v tomto programu bude RBS vládě platit po dobu prvních tří let 700 mil. liber ročně, zatímco bude muset pod tlakem Evropské unie prodat podstatnou část svého majetku, jako je například její pojišťovací divize, která byla jen v roce 2008 zdrojem 21 % celkových výnosů banky a jednou z mála ziskových oblastí jejího podnikání. Prodej této divize proto může do budoucna výrazně podkopat schopnost banky poprat se s následky ztrát plynoucích z jejího úvěrového portfolia.


Nahoru, dolů


Sečteno a podtrženo, rozdíl mezi dvěma britskými problémovými bankami se v listopadu propastně prohloubil. Lloyds sice ponese náklady spojené s vládní pomocí, velkou část svého zdravého jádra si však ponechá, což jí dává podstatně lepší perspektivu do budoucna, než je tomu v případě RBS. Toho si jsou velmi dobře vědomi také obchodníci na finančních trzích. Zatímco akcie Lloyds během prvních dvou listopadových dnů zpevnily o půl procenta, cena akcií RBS se během stejné doby propadla o masivních 14 %. Jedna z největších bank v Evropě se tak zdá se propadá stále hlouběji do problémů, ze kterých bude hledat cestu zpět na výsluní jen velmi obtížně.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jaroslav Brychta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ