Gela: V tomto období pociťujeme větší zájem o povinné ručení

18.11.2009 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Stále existují klienti, kteří vnímají povinné ručení jen jako daň a jediným rozhodujícím kritériem je pro ně jeho výsledná cena. Myslíme ale i na ty, kteří porovnávají kvality často diskutovaných asistenčních služeb, uvedl Ladislav Gela z Uniqa pojišťovny.

S Ladislavem Gelou, vedoucím oddělení flotilových smluv odboru pojištění dopravních prostředků Uniqa pojišťovny, jsme si povídali o povinném ručení, o právě probíhající výhodné akci i o systému včasného varování před extrémním počasím.

Až jedné třetině řidičů končí pojistné období u povinného ručení k 31.12. Výpovědní lhůta je 6 týdnů před koncem pojistného období. Cítíte v tomto období větší zájem o uzavírání povinného ručení?
Větší zájem o uzavírání povinného ručení v tomto období určitě vnímáme, nicméně je zřejmé, že počet klientů s výročím jejich pojistné smlouvy na přelomu roku se každoročně stále snižuje.

Tržní podíl pojišťovny Uniqa stále roste. Čím si myslíte, že to je způsobeno? Myslíte si, že to může být i tím, že poskytujete různé zvýhodněné akce, napřiklad jako ta, co nyní probíhá?
Uniqa je dynamicky se rozvíjející společnost a akce směřované na pojištění vozidel, které každoročně pořádá v podzimním období, mají jistě vliv na posílení naší pozice na trhu v této oblasti pojištění. O tom svědčí i zvýšený nárůst pojištěných klientů v těchto měsících. Věřím však, že díky velmi kvalitní produktové nabídce jsme zajímavou pojišťovnou v oblasti autopojištění po celý kalendářní rok.

Cena je asi nejdůležitější kritérium pro klienty pojišťoven. Ale stále více se přihlíží i na další výhody či bonusy. Máte informace, které výhody zajímají klienty nejvíce?
Klienty bych rozdělil do dvou skupin. První jsou Ti kteří vnímají povinné ručení jen jako daň a jediným rozhodujícím kritériem je pro ně výsledná cena povinného ručení. Pro tyto klienty Uniqa od října připravila produkt POV Ekonom, který je nejlevnější variantou povinného ručení od Uniqa pojišťovny. Nicméně i jiné verze povinného ručení Uniqa jsou cenově velmi konkurenceschopné. Zároveň však myslíme i na ty, kteří nesledují jen cenu povinného ručení, ale například porovnávají kvality často diskutovaných asistenčních služeb, jež jsou zdarma součástí povinného ručení u většiny pojistitelů. Uniqa v současné době poskytuje novým klientům k pojištění povinného ručení pro osobní vozidla i rozšířenou asistenční službu zdarma, která například obsahuje i 5denní zapůjčení náhradního vozidla v případě, kdy klient způsobil dopravní nehodu a své vozidlo má nepojízdné, což je na našem trhu unikátní. Tím Uniqa překonává vžitou praxi, že povinné ručení se uzavírá výhradně ve prospěch jiných osob.

Zaujala mne (mimo jiné) nabídka dovozu pohonných hmot na místo, kde klientovi došly. Zajímá mne kolika klientům se přihodilo, že jim došlo palivo?
Přesná čísla ještě k dispozici nemám, ale určitě se nejedná o mnoho případů. Tato nepříjemná situace se však stát může a proto se ji prostřednictvím naší asistenční služby snažíme klientům co nevíce usnadnit.

K povinnému ručení lze u vás získat i systém MeteoUNIQA (systém včasného varování před extrémní nepřízní počasí). Jedná se skutečně o službu, kterou u žádné jiné pojišťovny nedostanete?
ANO, v současné době jsme jedinou pojišťovnou na trhu, která tuto bezplatnou službu klientům poskytuje. Je třeba říci, že její unikátnost spočívá zejména v tom, že klient obdrží pouze varování relevantní pro jeho lokalitu, kterou si sám předem vymezí na základě zadání svého PSČ.

Máte nějaké statistiky o účinnosti tohoto systému, tzn. kolik klientů díky němu zabránilo škodám, které by jim počasí jinak způsobilo?
Inspirací pro zavedení této služby nám byli naši kolegové z rakouské Uniqa, kde tato služba v nedávné době oslavila 5. výročí. Za tuto dobu klienti této jedinečné služby v Rakousku obdrželi na 18,5 milionu varovných zpráv prostřednictvím SMS nebo e-mailu. Z průzkumu provedeného letos na jaře vyplynulo, že 80 % uživatelů toto hlášení využilo k tomu, aby provedli preventivní ochranná opatření anebo přeplánovali svůj program. Jde například o to, že blíží-li se kroupy, zavezu vůz do garáže. Blíží-li se vánice, odložím odjezd apod. A právě takové aktuální informace MeteoUNIQA motoristům prostřednictvím SMS nebo e-mailu zašle s předstihem, aby mohl přiměřená opatření přijmout.

Máte statistiky, kde si lidé nejčastěji uzavírají pojištění, resp. povinné ručení? Zda stále nejčastěji chodí klienti do kamenných poboček či využívají on-line sjednání?
Vzhledem k enormnímu rozšíření dostupnosti internetu v několika posledních letech samozřejmě dochází k nárůstu počtu sjednaných smluv tímto způsobem, i když jde stále o velmi malý podíl (v řádu několika procent). Doménou však nadále zůstává osobní uzavření pojištění prostřednictvím prodejního poradce pojišťovny či makléře, popřípadě přímo u prodejce vozidla. Uniqa ovšem nabízí rovněž sjednání pojištění po telefonu na bezplatné lince s následným zasláním dokumentace poštou.

Jaká je predikce co se týče způsobu uzavírání povinného ručení?
Technický vývoj nám napovídá, že v následujících letech bude počet klientů, kteří svoje pojištění uzavřou prostřednictvím internetu narůstat. Na to jsme samozřejmě připraveni - zvýhodněné on-line pojištění nabízíme již několik let a jako jedna z mála společností na českém pojistném trhu rovněž i havarijní pojištění. Přesto jsme však přesvědčeni, že během nadcházejících let bude nadále převažovat osobní uzavření pojištění v pojišťovně nebo u dealera vozidel.

Na svých stránkách upozorňujete řidiče, že nepojištění vozidla se od 1.1.2009 nevyplatí. Upozorňujete na to své klienty? Jak vlastně probíhá komunikace s ČKP? Informujete ČKP, kdo si uzavřel či ukončil smlouvu o povinném ručení?
Každá pojišťovna je ze zákona povinna hlásit na ČKP údaje a změny o pojištěných vozidlech na povinné ručení. Díky tomu je vlastně ČKP schopna pokutovat provozovatele vozidel, která jsou registrována, avšak nepojištěna. Na přelomu loňského roku jsme se této problematice intenzivně věnovali a jsme velice rádi, že bezmála 100 % nových i stávajících klientů Uniqa je díky našemu včasnému a korektnímu hlášení dat na ČKP zproštěna jakýchkoli výzev či sankcí ze strany České kanceláře pojistitelů.

Děkuji za rozhovor,
Marie Žáková, Finance.cz 

Autor článku

Marie Žáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ