Trh práce stále kulhá

19.11.2009 | , Finance.cz
FIRMY


Podle Českého statistického úřadu klesla míra nezaměstnanosti v říjnu oproti září o 0,1 %. Znamená tento pokles posun k lepšímu?

Počet pracovních nabídek na internetu mírně vzrostl, signalizuje pracovní portál www.jobs.cz ve svém čerstvém statistickém reportu. „Nárůst je to zatím jen o pár stovek pracovních pozic, ale zato dvakrát vyšší než v září. Zájem firem o některé profese se začíná oživovat, celková úroveň nezaměstnanosti ale asi ještě neklesne.“ domnívá se analytik společnosti LMC, která portál provozuje, Ondřej Mysliveček.

Prognózy, že krize otevře dveře alternativním formám zaměstnání jako jsou třeba zkrácené pracovní úvazky, se zatím nepotvrdily. Výrazná proměna nastala jen v nárůstu poptávky firem po spolupráci s individuálními externími dodavateli, kteří poskytují služby na základě živnostenského oprávnění neboli tzv. na IČO. V celkovém objemu loňských pracovních nabídek byl pracovní vztah na IČO uváděný ve 4,5 % nabídek, letos ve stejném období je to dvakrát tolik, 9 %. Spolupráce s externím dodavatelem se týká konzultačních a kreativních činnosti (grafický design, PR, ekonomické a organizační poradenství), ale i oboru informačních technologií nebo účetnictví.


Jste nezaměstnaní? Pořiďte si živnostenský list


Firmy se bojí jakékoli finanční zátěže a hledají způsob, jak plnit zakázky, a přitom nemuset nabírat nové zaměstnance. Ostatně z druhé strany mnoho lidí řeší nedostatek pracovních příležitostí tak, že přestanou usilovat o zaměstnanecký poměr, opatří si živnostenský list a začnou podnikat.“ říká Ondřej Mysliveček.

Aktuální údaje České správy sociálního zabezpečení mu dávají zapravdu. K 31. srpnu 2009 se jako OSVČ zaregistrovalo o 24,5 tisíce víc lidí než ve stejném období roku 2008. V tomto čísle je podle některých expertů zahrnuta i velká část řemeslníků, kteří ve skutečnosti pravděpodobně vykonávají závislou činnost pro své bývalé zaměstnavatele. „Jobs.cz je ale portál pro pozice s vyšší kvalifikací a tento jev se do jeho čísel nepromítá.“ domnívá se Ondřej Mysliveček.

Graf: Počet volných míst - plný úvazek

Počet volných míst - plný úvazek

Zdroj: Jobs.cz


Pokles pozic pro absolventy


Oživení se ale nevztahuje na pozice vhodné i pro absolventy. Jejich počet na www.jobs.cz stále klesá. „Firmy dávají přednost uchazečům s praxí, je jich teď na trhu dost a za příznivější cenu.“ dodává Ondřej Mysliveček.

Graf: Počet volných míst - vhodné pro absolventy

Počet volných míst - vhodné pro absolventy

Zdroj: Jobs.cz


S brigádami se pytel neroztrhl


Pozoruhodným projevem „deprimovaného“ trhu práce je taky nabídka brigád, která se oproti loňsku smrštila o více než o polovinu. A nejen to, navíc zůstává od července stabilní, jak je vidět na ploché křivce grafu, a nekopíruje tedy předvánoční sezónní výkyv, obvyklý v minulých letech. „Žádná předvánoční mobilizace firem se nekoná, anebo ji dokáží vykrýt vlastními silami.“ komentuje trend Ondřej Mysliveček. Podle něj to ukazuje na nízkou flexibilitu českého trhu práce. „Kdyby firmy mohly snadněji propouštět kmenové zaměstnance, došlo by pravděpodobně letos k většímu nárůstu nezaměstnanosti, ale vývoj nabídky brigád by byl analogický k minulým letům.” říká.

Graf: Počet volných míst - brigády

Počet volných míst - brigády

Zdroj: Jobs.cz

Autorka článku pracuje pro společnost LMC jako manažerka komunikace.

 Pracovní příložitosti ve finančnictví

Nejzajímavější nabídky z finančího sektoru najdete jen na jobs.finance.cz!

Autor článku

Jana Skalová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY