Invalidní a vdovské důchody v roce 2010

19.11.2009 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Invalidní důchodci musejí od 1.1.2010 počítat s velkými změnami, systém dvou invalidních důchodů – částečného a plného nahradí invalidní důchod se třemi stupni.

Téma: Důchody v roce 2010


Systém se sice od 1.1. výrazně změní, zákon ale poskytuje ochrannou lhůtu a to do prvního lékařského vyšetření v novém systému, při kterém se stanoví invalidní důchod už podle nových pravidel. Nový rok tak nebude žádným zemětřesením. Plný invalidní důchod se totiž ve výši, v jaké náležel k 31. 12. 2009, bude považovat od 1. 1. 2010 za invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně. Částečný invalidní důchod se ve výši, v jaké náležel k 31. 12. 2009, bude považovat od 1. 1. 2010 za invalidní důchod pro invaliditu druhého stupně, pokud byl důvodem částečné invalidity pokles schopnosti soustavné výdělečné činnosti nejméně o 50 %. A za invalidní důchod pro invaliditu prvního stupně ostatní případy.

Zemětřesení ale může přijít po první kontrolní lékařské prohlídce, která může stanovit jiný stupeň invalidity.


Podmínky nároku na invalidní důchod

Dvě podmínky nároku na invalidní důchod zůstávají, pokles pracovní schopnosti a doba pojištění. Nárok na invalidní důchod vznikne i v případě, kdy je invalidita následkem pracovního úrazu nebo choroby z povolání, stejně jako podle starého systému.

Dnes je podmínkou nároku na plný invalidní důchod pokles nejméně o 66 % a podmínkou nároku na částečný invalidní důchod pokles nejméně o 33 %. Nový systém se bude řídit podle těchto pravidel:

  • 1. stupeň - pokles nejméně o 35 % a nejvýše o 49 %,
  • 2. stupeň - pokles nejméně o 50 % a nejvýše o 69 %,
  • 3. stupeň - pokles nejméně o 70 %.

Po první lékařské prohlídce tedy může část důchodců přijít o třetí stupeň a někteří dokonce o invalidní důchod vůbec.

Druhou z podmínek je doba pojištění, pro nárok na invalidní důchod bude u osob ve věku

  • do 20 let méně než jeden rok,
  • od 20 let do 22 let jeden rok,
  • od 22 let do 24 let dva roky,
  • od 24 let do 26 let tři roky,
  • od 26 let do 28 let čtyři roky a
  • nad 28 let pět roků.

Dobou pojištění je i doba studia na střední nebo vysoké škole v České republice před dosažením 18 let věku, nejdříve však po ukončení povinné školní docházky.


Výše invalidního důchodu

Výše základní výměry invalidního důchodu zůstává stejná, tedy 2170 Kč měsíčně.

Výše procentní výměry invalidního důchodu se změní jen u těch, kteří přejdou do 1. stupně. Výše procentní výměry totiž činí 1,5 % výpočtového základu pro 3. stupeň (což odpovídá plnému důchodu), 0,75 % výpočtového základu pro 2. stupeň (což odpovídá částečnému důchodu), ale pouze 0,5 % výpočtového základu pro 1. stupeň.


Co když se invalidní důchod sníží?

Změna nenastane okamžitě. Pokud jste měli před 1. 1. 2010 plný invalidní důchod a při první kontrolní lékařské prohlídce konané po roce 2009 je zjištěn takový stupeň invalidity, který má za následek snížení výše invalidního důchodu, sníží se výše invalidního důchodu od třinácté splátky tohoto důchodu splatné po dni konání této prohlídky.

Pokud byl před 1. 1. 2010 přiznán částečný invalidní důchod a při kontrolní lékařské prohlídce konané po roce 2009 je zjištěn takový stupeň invalidity, který by měl za následek snížení výše invalidního důchodu, náleží invalidní důchod v dosavadní výši.


Vdovské a vdovecké důchody

I v těchto důchodech se dočkáme změn, ale už ne tak výrazných. Dojde jen ke změně nároku na vznik na tyto důchody po zániku dřívějšího nároku. Pozůstalí tak budou mít při splnění podmínek nárok na vdovský nebo vdovecký důchod po dobu jednoho roku a pak pouze za splnění dalších podmínek. Tou bylo do 31.12.2009 například dosažení věku 55 let pro vdovy a 58 let pro vdovce, od 1.1.2010 se toto změní.

Pro vdovy bude podmínkou dosažení alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk pro muže stejného data narození, nebo svého důchodového věku, pokud je tento důchodový věk nižší. Pro vdovce bude podmínkou dosažení věku 58 let nebo důchodového věku, pokud je tento důchodový věk nižší. Což je dáno především postupným zvyšováním důchodového věku.

Nový systém ale obsahuje výjimku pro současné poživatele důchodu. Pokud totiž nárok na vdovský nebo vdovecký důchod vznikl před 1. 1. 2010, zůstává nárok na tento důchod zachován po 31. prosinci 2009,

  • pokud vdova dosáhla před 1. lednem 2010 věku 55 let nebo důchodového věku, pokud je důchodový věk nižší,
  • a vdovec dosáhl před 1. lednem 2010 věku 58 let nebo důchodového věku, pokud je důchodový věk nižší.

Další výjimka spočívá v tom, že pokud dojde k zániku nároku na tento důchod, ale zároveň byl přiznán před 1. 1. 2010, opětovný nárok vznikne po 31. 12. 2009 podle starších pravidel.

    Autor článku

    Karel Pospíšilík  


    Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

    Průměrné hodnocení: 0
    Hlasováno: 0 krát

    Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY