Chabý listopad fondů

01.12.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Samotné fondy peněžního trhu přivítaly miliardu korun, naopak ze zajištěných fondů si lidé 800 milionů odnesli – výsledkem listopadové bilance je tedy pouhá třetina miliardy a shodou okolností také jen třetina zářijového či říjnového fondbyznysu.

Ani dluhopisové ani smíšené fondy nehrají prakticky žádnou roli, naštěstí opět zazářila letošní „hvězda“ akciových fondů, které si připsaly 200 milionů korun. Proč hvězda? – Letos přece již získaly od investorů 2 miliardy korun, ani v jednom měsíci neztrácely jejich přízeň a letos budou dokonce jedinou sortou fondů s přílivem peněz! (peněžáky ztratí 8 miliard, smíšené 3 a zajištěné 2 miliardy, dluhopisové skoro 1 miliardu korun).

Situace v našem fondbyznysu se ovšem již od léta stabilizuje a „díru“ zajišťáků způsobilo jen ukončení investičního období jejich silné čtveřice z dob, kdy u nás v oblibě téměř vládly.


Vrací se důvěra fondů peněžního trhu


Již se zřejmě zcela do normálu vrátil nejen vývoj fondů peněžního trhu, navíc se postupně vrací zpět i důvěra k nim. Sám ISČS Sporoinvest získal za měsíc přes 400 milionů korun a jeho výnos jistě mnohé potěší – od začátku roku dosahuje 3,25 %. Snížení durace tohoto našeho největšího fondu bylo totiž vyváženo podílem krátkých korporátních dluhopisů. A o tom, jak „zazářily“ právě korporátní dluhopisy, se můžeme přesvědčit na výkonu fondů na ně zaměřených, které od začátku letošního roku vydělaly neuvěřitelných 40 i 50 %.


Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 964
dluhopisové -31
smíšené -38
akciové 209
zajištěné -780
Celkem 324

Velké dluhopisové fondy zaměřené na státní dluhopisy si o takových výnosech mohou nechat jen zdát, přesto od letošního srpna došlo i u státních bondů k citelnému poklesu výnosů (tj. růstu jejich cen), což fondům pomohlo až o 7 % za poslední půlrok. Návratu mezi oblíbené tak nic nestojí v cestě a poslední týdny naznačují i kladné prodeje.


Pozor na lokální problémy

Pozor ovšem na možné další lokální „průšvihy“, například spekulace o možném defaultu Ukrajiny jistě nejsou poslední. A přestože i relativně okrajové problémy mohou nálady na trzích hodně znervóznit.

To jsme třeba právě minulý týden viděli na akciových trzích – svět se zděsil šejků z Dubaje, u nás žalobníci vyvolali šťáru v ČEZ, protože ten se nechce nechat vydírat cenami uhlí a zvažuje přestavbu elektrárny Počerady na plyn. Fámy o zájmu FBI na privatizací bank koupených Erste spustily zase výprodej bankovních titulů.


Poklidný konec roku


Konec roku však bude zřejmě velmi poklidný, přestože potenciál dalšího růst o 20 až 30 % naznačují jak porovnání dlouhodobého P/E ratio (poměr ceny a výnosu) případně EPS (výnosu na akcii), tak růstu ziskovosti firem. Navíc se objem obchodů ukládá k zimnímu spánku, protože prý „všichni už mají to, co chtěli“, někdy se také říká, že všichni mají vyděláno. Investoři se tak prý těší na leden.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE