Uhraďte včas platby k získání státní podpory a daňových úlev

09.12.2009 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Stavební spoření, hypotéka, penzijní připojištění či životní pojištění - to všechno jsou finanční produkty, u kterých konec roku znamená vykřičník. Pohlídejte si i vy státní podporu nebo daňové úlevy! 

Jak se přibližuje konec roku, ubývá i dnů pro některé finanční transakce. Nejedná se jenom o posledních 23 dní pro připsání státní podpory u stavebního spoření, ale i o uhrazení splátek u úvěrů a pojištění, pokud chcete využít daňových úlev.

S koncem roku můžete ještě získat plnou státní podporu u stavebního spoření, aniž byste do této chvíle spořili. Ti z vás, co si chtějí snížit daňový základ pro výpočet daně z příjmu u úvěru na bytové účely, penzijního připojištění či u životního pojištění, by měli zkontrolovat, zda poslali všechny splátky nebo platby.  


Státní podpora u stavebního spoření za rok 2009


Pokud chcete získat maximální státní podporu ke stavebnímu spoření za rok 2009, musíte ještě do konce tohoto kalendářního roku složit na účet stavební spořitelny 18.000 Kč u smluv uzavřených do 31. prosince 2003 nebo 20.000 Kč (u smluv uzavřených od 1. ledna 2004). Státní podporu můžete získat i pokud teprve v následujících dnech uzavřete novou smlouvu. Vložíte-li tedy jako nový klient ještě letos 20.000 Kč a v průběhu roku 2010 vklad zopakujete, získáte vlastně od státu v horizontu 1 roku až 6000 Kč.

Při sjednávání smlouvy na pobočce spořitelny jde vše stihnout ještě 31. 12. 2009 do 12h. Znamená to vypsání smlouvy a hlavně složení hotovosti ve spořitelně. Spoléhat na tento limitní termín však nedoporučujeme.

Podmínkou pro připsání státní podpory je, aby byly peníze nejpozději 31. 12. 2009 do 24:00 na účtu u spořitelny. Co to znamená pro ostatní způsoby platby? Při bezhotovostním převodu z banky, která je ve stejné finanční skupině jako stavební spořitelna, stačí zadat příkaz 30. prosince. Pokud byste posílali peníze přes internetové bankovnictví banky, která nemá se stavební spořitelnou co dočinění, udělejte to nejpozději 29. Tak budete mít jistotu, že peníze opravdu přijdou v čas nezávisle na rychlosti té či oné banky. Platební transakce se dá ještě realizovat třeba prostřednictvím sběrných boxů nebo bankomatů, konkrétně Česká spořitelna udává pro tuto možnost limitní dobu 30. prosince 2009 do 12 hod. (pro převod do její spořitelny – Buřinky).

Pokud budete sjednávat smlouvu jinde než na pobočce, tedy např. budete chtít využít finančních bonusů a pohodlí internetu (viz třeba i náš on-line prodej), nezapomeňte, že půjde o korespondenční proces závislý na službách pošty. Sjednávat stavební spoření po internetu tedy doporučujeme zhruba do poloviny prosince.


Úvěr od banky a stavební spořitelny


Pokud splácíte hypoteční úvěr na bytové potřeby nebo úvěr od spořitelny, o zaplacené úroky si můžete snížit základ pro výpočet daně z příjmu. Podmínkou k uplatnění daňového zvýhodnění však je, že úvěr řádně splácíte. To v praxi znamená, že kdybyste měli nějaké platební problémy, které by šly ještě urovnat, udělejte to určitě do konce roku. Po novém roce pak obdržíte bilanční výpis z úvěrového účtu spolu s potvrzením o zaplacení úroků z úvěru. Ty pak předáte do mzdové účtárny nebo na finanční úřad.


Penzijní připojištění a životní pojištění


U penzijního připojištění si lze snížit daňový základ až o 12.000 Kč. Tato částka je rovna ročnímu souhrnu vlastních příspěvků účastníka snížených o 6000 Kč. Konkrétní výše úspory však závisí na sazbě daně z příjmu účastníka. U některých penzijních fondů můžete daňově optimální částku uhradit kdykoliv během roku, tedy až do konce prosince 2009. Platba musí být připsána nejpozději 31. prosince 2009, doporučujeme tedy s odesláním dané částky neotálet.

Pokud máte sjednané životní pojištění na rizika smrti a dožití, můžete si základ daně z příjmu snížit rovněž až o 12.000 Kč ročně. Ostatní pojistná rizika nejsou daňově uznatelná.

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ