Zdravotní pojištění a zaměstnanci z EU v Česku

30.12.2009 | , Finance.cz
EU


Pohyb lidí v „evropském“ prostoru za účelem zaměstnání nebo podnikání je již realitou, která nikoho nepřekvapí. Jak ale postupovat u zdravotního pojištění, když například pracujete ve dvou státech souběžně?

Zaměstnání nebo podnikání v evropském prostoru je samozřejmě dán legislativní rámec, a to zejména v podobě nařízení Rady EHS č. 1408/71 a 574/72. Tato nařízení mají přednost před zákony jednotlivých zemí.

Zaměstnanci platí pojistné na zdravotní pojištění prostřednictvím svého zaměstnavatele. V souladu s uvedenými nařízeními jsou tito zaměstnanci (až na výjimky) pojištěni ve státě výkonu výdělečné činnosti, kdy podle těchto nařízení postupují i státy Evropského hospodářského prostoru (Norsko, Island Lichtenštejnsko) a Švýcarsko. Pro zjednodušení budeme v dalším textu uvádět u všech těchto zemí univerzální zkratku EU.


E 106 ve dvojím vyhotovení


Občané ze států EU, zaměstnaní pouze v České republice, jsou zdravotně (i nemocensky nebo důchodově) pojištěni v ČR bez ohledu na skutečnost, že mají bydliště v  jiném státě EU. Pokud jsou osoby ze státu EU v České republice zaměstnány, podléhají všem systémům sociálního zabezpečení v ČR. Po dobu, kdy jsou tyto osoby z titulu výkonu zaměstnání (výdělečné činnosti) pojištěny v ČR, nemusí ani tyto osoby, ani jejich nezaopatření rodinní příslušníci přispívat do systému zdravotního pojištění země, ve které bydlí. Z hlediska nároků na poskytování zdravotní péče mají při splnění dále uvedených podmínek nárok na plnou (neboli komplexní) zdravotní péči v ČR i v zemi bydliště jak výdělečně činné osoby, tak jejich nezaopatření rodinní příslušníci.

Jestliže tedy zaměstnaná osoba bydlí v jiném členském státě EU a pracuje v ČR, kde je i pojištěna, obrátí se na svoji českou zdravotní pojišťovnu a požádá ji o vystavení formuláře E 106 ve dvojím vyhotovení. Tento formulář slouží k prokázání nároku na plnou zdravotní péči v zemi bydliště. Tímto formulářem se potvrzuje i nárok nezaopatřených rodinných příslušníků, pokud bydlí s touto osobou v zemi jejího bydliště. Formulář E 106 doručí osoba zdravotní pojišťovně v místě svého bydliště, která jej na základě tohoto dokladu zaregistruje společně s nezaopatřenými rodinnými příslušníky jako české pojištěnce. Pokud totiž není vystaven formulář E 106, má výdělečně činná osoba i se svými nezaopatřenými rodinnými příslušníky v zemi bydliště nárok pouze na lékařsky nezbytnou zdravotní péči na základě průkazu pojištěnce, vystaveného zdravotní pojišťovnou státu, ve kterém živitel pracuje.


Souběžný výkon zaměstnání


V případě souběžného výkonu zaměstnání ve dvou nebo více státech EU je zapotřebí z hlediska aplikace pojistné povinnosti vycházet z principu pojištění v jednom státě, neboli v daném okamžiku nemá žádná osoba – mimo výjimek - podléhat pojišťovací povinnosti ve dvou (případně více) státech. Princip jednoho pojištění znamená, že ačkoliv je občan ze země EU současně zaměstnán ve více státech EU, podléhá všem systémům sociálního zabezpečení v jednom státě. Pokud je osoba zaměstnána na území dvou států, platí tato zvláštní pravidla:


  • je-li jednou ze zemí, kde tato osoba pracuje, stát, ve kterém má bydliště, je pojištěna v zemi bydliště
  • pokud pracuje tato osoba pro jednu firmu ve dvou zemích, z nichž ani jedna nesídlí v zemi bydliště, je pojištěna v zemi sídla firmy
  • jde-li o dvě nezávislá zaměstnání pro dvě nezávislé firmy, které sídlí ve dvou zemích odlišných od země bydliště takové osoby, zůstává tato pojištěna v zemi bydliště

Má-li český zaměstnavatel v úmyslu uzavřít pracovněprávní vztah s občanem z jiné země EU, musí nejprve prověřit, zda nemá tento občan současně příjmy ze zaměstnání v jiné zemi, zpravidla ve státě, ve kterém má trvalé bydliště. Jestliže má tato osoba současně příjmy ze zaměstnání v jiném státě EU, musí zaměstnavateli předložit formulář E 101, deklarující skutečnost, že nadále podléhá právním předpisům této země, tedy včetně zdravotního pojištění. Například: zaměstnává-li český zaměstnavatel občana Slovenské republiky s trvalým pobytem na území SR a tento zaměstnanec předloží českému zaměstnavateli již zmíněný formulář E 101, vystavený slovenskou stranou, podléhá slovenský zaměstnanec na základě této skutečnosti všem systémům sociálního zabezpečení (tedy včetně zdravotního pojištění) ve Slovenské republice. Za této situace poukazuje český zaměstnavatel pojistné za tohoto zaměstnance příslušné slovenské zdravotní pojišťovně.

Zvolte si pojišťovnu, jinak jdete rovnou k VZP ČR


Pokud si zaměstnanec sám nezvolil zdravotní pojišťovnu, plní český zaměstnavatel oznamovací povinnost u místně příslušných úřadoven VZP ČR. V souvislosti s plněním oznamovací povinnosti a při zaměstnávání cizinců používají čeští zaměstnavatelé převážně následující kódy:


  • Kód „E“, který se použije pro první přihlášení zaměstnance bez trvalého pobytu, občana EU. Do místa vyčleněného pro číslo pojištěnce se uvede pohlaví (M,Z) a datum narození. Má-li zaměstnanec nezaopatřené rodinné příslušníky (manželka, děti), upozorní jej zaměstnavatel na povinnost jejich přihlášení ke zdravotnímu pojištění.
  • Kódu „A“ se používá při druhém a dalším nástupu do zaměstnání u zaměstnance ze země EU.
  • Kódu „C“ se použije při prvním přihlášení zaměstnance – cizince ze země mimo EU, který nemá trvalý pobyt na území ČR.


Nezapomeňte


Chtěli bychom ještě zdůraznit zásadní poučku - aby zaměstnavatel odváděl za zaměstnance ze státu EU pojistné správným způsobem, musí se každopádně:


  • dotázat zaměstnance, zda není současně zaměstnán v jiném státě EU, který je současně státem jeho pojištění (nejčastěji se jedná o stát bydliště) a tuto skutečnost si případně nechat i písemně potvrdit. Jinými slovy, zaměstnavatel musí být utvrzen v tom, že zaměstnání občana ze státu EU v České republice je jeho jediným zaměstnáním, za této situace je pojištěn v ČR.
  • v případě zaměstnancova současného zaměstnání v jiném státě EU zajímat o to, aby mu byl doručen potvrzený formulář E 101

Autor článku

Antonín Daněk  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát