Analytici: Býčí trend bude trvat několik let

29.12.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Tempo růstu na pražské burze bude i příští rok vyšší ve srovnání s vyspělými západoevropskými či americkými trhy. Přečtěte si jaký byl končící rok 2009 na kapitálovém trhu očima odborníků a co můžeme čekat dále.

Rok 2009 zpočátku navázal na krizové období roku 2008. S příchodem jara se ale na kapitálové trhy přesunul nový optimismus a víra v „lepší zítřky“. Akcie i fondy zažily překotný růst. Končící rok proběhnul ve znamení velkých výkyvů.


Co říkají statistiky?


V období roku 2008 index pražské burzy PX ztratil děsivých 53 % své hodnoty, když z 1 815,1 na konci roku 2007 spadl až na hodnotu 858,2 bodů. Hodnota indexu na konci letošního roku se již pohybuje někde nad 1 100 bodů, což přestavuje roční nárůst téměř 30 %.

Objem ochodů s akciemi činil v loňském roce 852 042,490 mil. Kč. Za celý končící rok 2009 ještě nejsou kompletní data, nicméně za prvních 11 měsíců se zobchodovaly akcie v objemu 439 538,534 mil. Kč, což nasvědčuje tomu, že objem obchodů oproti loňsku spadl hodně dolů. Časy kdy obchody na burze překročily magickou hranici 1 bilionu korun (rok 2007) jsou tak zatím v nedohlednu.


Graf: Vývoj oficiálního burzovního indexu PX v roce 2009

Vývoj indexu PX v roce 2009

Zdroj: BCPP


Co říkají odborníci?


Jaký byl rok 2009 očima odborníků, kteří se na kapitálových trzích pohybují denně? Ptali jsme se dvojice renomovaných odborníků: Robina Koklara, analytika Fio, burzovní společnosti a.s. a Milana Vaníčka, vedoucího analytického oddělení ATLANTIK finanční trhy a.s.


Jaký byl pro pražskou burzu rok 2008? Jak se burza vypořádala se světovou finanční krizí? Jaká byla vaše očekávání a jak se měnila v průběhu roku?

Robin Koklar: Pražská burza si letos připsala zhruba 30 %, což představuje vyšší tempo růstu ve srovnání s ostatními vyspělými akciovými trhy. Burza cenných papírů Praha se vypořádala s importovanou finanční krizí hlubokým propadem akciového indexu PX, který od letošního únorového minima zhodnotil o 97,8 %. Očekávání ohledně ziskovosti společností v indexu PX zkraje roku 2009 byla nastavena velmi nízko z důvodu pokračující hospodářské recese, ovšem po stabilizaci domácí hospodářské situace jsme začali zvyšovat naše očekávání.


Relativní změna od 2.1.2009 do 21.12.2009
PX 29,22 %
DAX 18,5 %
S&P 500 19,17 %
DJ STOXX 600 21,67 %
Ropa WTI 61,96 %
Zlato spot 27,34 %
Český státní dluhopis 4,46 %

Milan Vaníček: Rok 2009 byl pro pražskou burzu stejně jako pro celý finanční svět rokem velkých turbulencí a volatility. Vrcholící averze k riziku na přelomu února a března přinesla silný prodejní tlak na akciové trhy jakožto zástupce rizikových aktiv. Stlačené ceny byly nejnižší za několik posledních let, samotný index PX se dostal na úrovně konce roku 2003, kdy naše země ještě nebyla ani členem EU a struktura indexu byla zcela jiná. Avšak postupné kroky vlád a centrálních bank na podporu finančního (bankovního) sektoru pomohly situaci relativně stabilizovat a snížit rizikovou averzi, což přispělo k návratu investorů i do akcií. Zmíněný návrat do rizikovějších typů aktiv (akcií) trvá až do současných dnů, kdy akciové indexy dosahují svých letošních maxim.

Naše očekávání na začátku roku 2009 měřeno indexem PX byl lehký růst do 5-10%, což bylo z dnešního pohledu významně překonáno. Nicméně z pohledu březnové optiky byl náš výhled pro některé investory spíše optimistický.


Který akciový titul byl největším tahounem co se týče růstu a který naopak největším zklamáním?

Robin Koklar: Největším tahounem pražské burzy se v roce 2009 stala společnost NWR, neboť od začátku roku (2.1.2009) zhodnotila o 114 %, a společnost Erste bank, která si připsala 64 %. Na druhé straně největším propadlíkem se stala společnost Orco, která si letos odepsala 6 % a stále bojuje o přežití a společnost Unipetrol, která znehodnotila o 4,7 % z důvodu propadu rafinérských marží a nízkého rozpětí mezi ropou Brent a Ural.

Milan Vaníček: Titulem s největší letošní výkonností je NWR se +120% ytd díky částečné stabilizaci v ocelářství a tím potažmo poptávce po koksovatelném uhlí. Nicméně toto měření je jen od počátku roku, ale když se změří nejnižší a nejvyšší hodnoty jednotlivých titulů v průběhu roku tak za tahouny můžeme označit jiné tituly jako například Erste Bank (z 7 EUR až na 31 EUR) či CME (z 4,9 USD až na 38 USD). Naopak bych nerad nazval některý z titulů jako zklamání co se vývoje týče, ačkoliv by se vybízel Unipetrol s -8% ytd, protože bych spíše označil za relativně nejasné investice do realitních titulů jako je například Orco, kde se nedá jasně určit, kde se aktuálně situace nachází a jaké je jasné východisko. Orco prochází obtížným obdobím restrukturalizace dluhu a před vyhlášením úpadku jej chrání soudní ochrana proti věřiteli.


Jaký vývoj na kapitálovém trhu v České republice očekáváte v příštím roce? Odezněla již krize nebo můžeme čekat ještě nějakou korekci?

Robin Koklar: Domnívám se, že by byl vcelku úspěch kdyby pražská burza dokázala příští rok zhodnotit stejným tempem jako letos. Lze očekávat, že tempo růstu na burze cenných papírů Praha bude i příští rok vyšší ve srovnání s vyspělými západoevropskými či americkými akciovými trhy. Zhruba od března letošního roku jsme nastoupili býčí trend, který bude trvat několik let a určité korekce k býčímu trendu bezesporu patří.

Milan Vaníček: Pro počátek roku jsme poměrně pozitivní, protože dle našeho názoru na trhu může převládnout stále tlak likvidity a nutnost portfoliomanažerů být zainvestovaní. Nicméně s druhou polovinou roku se dle návaznosti na pravděpodobné ukončování vládních a monetárních stimulů může dostavit lehce nepříznivá desiluze a pochyba o dostatečné stabilitě současného nastartování ekonomického růstu. Navíc obdobné problémy s nadměrným zadlužením jako v případě Dubaje, Řecka a jiné mohou přinést další nepříznivé tržní signály, či poukázat na více strukturální problém. Proto jsme pro druhou polovinu roku více konzervativní a očekáváme jisté ochlazení na akciových trzích, což bude přinášet zvýšenou volatilitu.


Které akcie se mohou v příštím roce dočkat výraznějšího růstu? Poroste index PX nebo může dokonce atakovat hranici 2 000 bodů?

Robin Koklar: Domníváme se, že mezi podhodnocené akcie na pražské burze patří energetická společnost ČEZ a defenzivní společnost Telefónica, která je ovšem zajímavá hlavně díky vysoké dividendě. Očekával bych, že se index PX může příští rok dostat přes 1400 bodů, ovšem na překročení hranice 2000 bodů si budeme muset ještě pár let počkat.

Milan Vaníček: Domníváme se, že investoři především s narůstajícím časem budou preferovat více stabilní a defenzivní tituly. Nerad bych rovněž opomenul Unipetrol, který by mohl překvapit ať už ze strany lepšící se hospodářské situace či z tržních podmínek, kdy se na trhu může začít projevovat snížené množství volných akcií. Navíc tento titul stále relativně zaostává za indexem (zhruba 40%), avšak to je opodstatněno fundamentální situací ve společnosti (hospodářské výsledky a makro situace na trhu).

Neočekávám, že by index PX atakoval hranici 2000 bodů.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE