Došel vám kredit? Řešení existuje a nestojí nic

29.12.2009 | , Finance.cz
FIRMY


Došel vám mezi svátky náhle kredit a nemáte, jak si ho navýšit? Někteří z tuzemských operátorů naštěstí poskytují služby, které vás nenechají na holičkách.

Ať už jste studenti, šetrní uživatelé telefonního přístroje a nebo máte rádi používání kreditu čistě z psychologického důvodu (žádné vyúčtování, žádné papírování), můžou se vám hodit služby, které nabízejí čeští operátoři pro případ, že kredit náhle dojde (a vy nemáte už ani na prozvonění). Pojďme si shrnout jejich nabídku a ukažme si, jak se služby používají.


Kredit vám dobije maminka


Máte-li předplacené služby od Telefónicy O2 a klesl vám kredit na méně než 12 korun, můžete poslat bezplatnou SMS (s pevným textem), ve které požádáte, aby vám ten, s kým se chcete spojit, zavolal. „Tyto služby jsou ideálním řešením například pro rodiče s dětmi. Díky nim se totiž děti mohou s rodiči spojit i v případě nedostatečného kreditu,“ říká Adrian Garrett, marketingový ředitel pro předplacené služby Telefónicy O2.

Služba u O2 funguje asi půl roku, neplatí se za ní nic. Jsou tu však ovšem určitá omezení. Volat můžete pouze desetkrát během kalendářního měsíce. Zbývající kredit také musí být nižší než 12 korun. Dalším problémem může být to, že esemesku lze poslat pouze, pokud jste připojeni v České O2 síti.

Podobnou službou pro předplacenkáře je Dobij mi. Princip je stejný, jen se zadává jiný kód. Zajímavý je rozdíl mezi zprávami - u Ozvi se v esemesce „žádáte“ a u Dobij mi si „dovolujete požádat“. Drobná, ale viditelná stopa editorů z marketingového oddělení O2.

Ozvi se od O2 - Jak na to: Zadejte kód *144*123456789# a potvrďte (123456789 nahraďte číslem volaného bez mezer).
Dobij mi od O2 - Jak na to: Zadejte kód *145*123456789# a potvrďte (123456789 nahraďte číslem volaného bez mezer).


Poslání zdarma? Ne tak docela


Řešení Vodafonu je starší než služba O2 (která je Vodafonem „inspirovaná“). Když nemáte kredit, prostě zadáte a displej kód, odešlete ho a na požadované číslo přijde žádost o zavolání. Přesněji, nejde o „žádost“ ale „prosbu“, v marketingovém jsou prostě u Vodafonu ještě slušnější než O2. Služba je zadarmo, jmenuje se Ozvi se SMS (dříve SOS SMS, která fungovala už v roce 2006).

Omezení existují, nevztahují se ale na výšku kreditu - SMS lze zaslat i když máte mobil nabitý třeba na trojcifernou částku. Poslat nesmíte víc než tři nouzové zprávy na jedno telefonní číslo nebo deset zpráv celkem celkem v průběhu jednoho kalendářního dne. Pozaslání vám přijde kromě klasické ještě speciální doručenka.

Je zajímavé, že Vodafone tuto službu propojil se svými reklamními službami. Podmínky užívání Ozvi se SMS totiž stanoví: „Každým užitím Služby bere zákazník na vědomí a souhlasí s tím, že Vodafone je oprávněn ho informovat o službách a produktech Vodafonu a třetích stran (dále jen „reklama“), zejména formou zobrazení reklamy, zasíláním SMS, MMS (např. formou obchodního sdělení), užitím vašeho telefonního čísla.“. Takže nic není úplně zadarmo. Při některých reklamních kampaních Vodafone reklamy přidává také přímo do esemesek s pevnou zprávou pro příjemce. „Za prvních 5 měsíců pilotního provozu nové SMS služby jsme se setkali s velkým úspěchem jak na straně zákazníků, tak inzerentů. Realizovali jsme první tři kampaně, přičemž každá z nich oslovila 50 až 60 tisíc zákazníků. Reklamu jsme vložili do 250 až 300 tisíc Ozvi se SMS,“ uvedl nedlouho po spuštění Tomáš Mátl, vedoucí oddělení Media Solutions Vodafonu.

Ozvi se SMS od Vodafonu - Jak na to: Zadejte kód *101*123456789# a potvrďte (123456789 nahraďte číslem volaného bez mezer).


T-Mobile umí i prozvánět


T-Mobile nabízí svou službu s názvem Zavolej mi zpátky zhruba rok a půl. Ta ovšem funguje trochu jinak než u konkurentů. Pokud volající nemá dostatek kreditu, ozve se mu hláška, která nabídne zaslání pevné SMS nebo prozvonění volaného čísla.

Textová zpráva se pošle v případě, že volaný má T-Mobile, pokud volá s jiným operátorem, bude krátce prozvoněn. A když stihne telefon zvednout, ozve se mu automatická hlasová zpráva, která ho požádá, aby na číslo zavolal. Služba je opět zdarma a nelze jí použít v rámci roamingu. O úspěšném prozvonění nebo poslání esemesky vám přijde na mobil potvrzení. Omezení využití spočívá v maximálních pěti požadavcích na zpětné volání připadajících na jedno dobití (a vyčerpání) předplacené karty. Pokud máte vypnutou identifikaci, nouzová SMS nebo prozvonění jí budou ignorovat.

Zavolej mi zpátky od T-Mobile - Jak na to: Při nedostatečném kreditu zavolejte na požadované číslo a řiďte se pokyny.

Autor článku

Lukáš Tomek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: FIRMY