Kam se vydá česká ekonomika v roce 2010?

13.01.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jsme blízko ekonomické smaženice, silnější než očekávaný růst poptávky v ekonomikách skupiny BRIC by krátkodobě české ekonomice pomohl, uvedli ekonomové k dalšímu vývoji českého hospodářství.

Téma týdne: Ekonomické výhledy

Mnozí z nás možná doufali, že v roce 2010 se ekonomice začne zase dařit, že si konečně oddechneme a bude zase dobře. Vše nasvědčuje ale tomu, že budeme muset v průběhu roku 2010 dech spíše zadržet. Za očekávaným mírným růstem HDP bude číhat vysoká nezaměstnanost a pomalu rostoucí ceny.

Zeptali jsme se předních ekonomů, jak predikují oni další vývoj, jaké pro to mají argumenty a které události by mohly předpokládaný směr vychýlit.

1) Jaký je váš základní scénář pro ekonomický vývoj ČR ve dvouletém horizontu?

Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank:
Česko se letos vrátí k ekonomickému růstu, který ovšem bude jen pomalu akcelerovat a v nejbližších letech se zdaleka nevrátí k tempům, na něž jsme byli zvyklí v letech 2005-2007.

Aleš Michl, portfolio manažer Raiffeisenbank:
Teď jsme blízko ekonomické smaženice. Část politiků si rozporcovala průmysl na obory, kterým pomůže (šrotovné). Jiní rozsekávají na kousky společnost (zdaníme bohaté). Firmy volají po jednoduchých zákonech, ale výjimky se jim odstraňovat nechtějí (stravenky). Názor veřejnosti na chod státu a korupci zůstává velmi skeptický (červnový průzkum agentury STEM). Teď to ještě všechno dohromady přidusit v recesi... Takovou smaženici nesmíme dopustit.

Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR:
V prvních měsících nového roku bude ještě doznívat hospodářský útlum, to je jisté. Pro další odhad vývoje je z mého pohledu velkou neznámou finanční situace firem, které se zúčastňují výběrových řízení měst a obcí vzhledem k očekávanému "nevýběru" daní. 

2) Jaké pro to máte argumenty?

Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank:
Argumentem pro obnovení růstu v letošním roce je vize ekonomického oživení v Evropě, na němž se otevřená česká ekonomika sveze. Argumentem pro slabou dynamiku růstu v Česku je značná vyčerpanost modelu, který podporoval růst od roku 2000. Tedy modelu podpory zahraničních investic do kapacit zpracovatelského průmyslu.

Aleš Michl, portfolio manažer Raiffeisenbank:
Potřebujeme renesanci ekonomiky. Základem ekonomického života jsou úspory a investice. Nikoliv dluhy. Chybí nám především morálka a tvorba vlastního kapitálu. Platí to nejen pro vládu, ale i pro obyvatelstvo a firmy. Dokud se to nezlepší sázím na ekonomický vývoj ve tvaru W. Tedy sešup dolů (máme ho snad za sebou) - recese - oživení -zpátky do recese - a opožděný návrat ke skutečnému růstu. Jinými slovy, že dluhy, slabá zaměstnanost a pokles morálky by nás mohly v příštím nebo přespříštím roce znovu srazit do recese.

Nechtějme hned teď všechno rychle zpět. Navažme na prvorepublikovou tradici. Postavme ekonomiku na kapitálu, tradičních hodnotách, morálce - vykročme k renesanci hospodářství.

Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR:
Vzhledem k tomu, co jsem uvedl výše si myslím, že bude zřejmě méně „obecních“ zakázek. Průmyslová výroba potvrdí v příštích měsících obrat k pozitivním výsledkům, terciální sektor bude dál v mírném propadu. Firmy i podniky budou mít stále ztížený přístup k bankovním úvěrům. Výrazně přibudou osobní bankroty a spotřebitelská poptávka bude oslabená.      


3) Co by mohlo vychýlit vývoj oproti základnímu scénáři jedním či druhým směrem?

Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank:
Silnější než očekávaný růst poptávky v ekonomikách skupiny BRIC by krátkodobě české ekonomice pomohl, i když by střednědobě nezvýšil potenciál jejího růstu. Uškodit v horizontu 2010-2011 naopak může politická nestabilita po volbách nebo kroky nové vlády, pokud by byly nepřátelské vůči podnikatelskému prostředí.

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU