Trh internetového vyhledávání v Číně loni vzrostl o 39 procent

13.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 13. ledna (ČTK) - Trh internetového vyhledávání v Číně loni vzrostl o 38,8 procenta na zhruba 7,15 miliardy jüanů (asi 1,05 miliardy USD; 19 miliard Kč). Uvedla to dnes výzkumná společnost Analysys International. Zdaleka největší pozici na trhu má čínská společnost Baidu, na druhém místě byl s velkým odstupem americký Google.

K vysokému růstu trhu přispělo hlavně další zahuštění komunikační sítě, což umožňuje zavést internet do dalších oblastí země. Čína má největší internetový trh na světě podle počtu uživatelů. Těch je asi 350 milionů a jejich počet se neustále zvyšuje.

Průzkum ukázal, že tržní podíl Baidu loni dosáhl 60,9 procenta, Google měl 31,8 procenta trhu. Zbytek připadá většinou na menší regionální weby s mizivým vlivem.

Google dnes pohrozil, že z čínského trhu odejde, protože už prý dál není ochoten tolerovat cenzuru. Představitelé Googlu uvedli, že firma se stala obětí sofistikovaného kybernetického útoku, a proto už s čínskou vládou na cenzuře internetového obsahu nebude spolupracovat.

Google překvapivé oznámení učinil po útoku, který na e-mailové účty čínských aktivistů za lidská práva údajně provedly čínské úřady. Googlu ale vadí i celkový přístup, jakým se Čína k vyhledávání staví. Čínské úřady filtrují citlivá politická témata a nutí k tomu i samotné internetové firmy.

Každá internetová firma, která chce v Číně působit, musí dodržovat přísná pravidla cenzury. Čína tvrdí, že usiluje o bezpečný internet pro každého, a proto se snaží filtrovat například pornografické či extremistické weby. Ve skutečnosti ale cenzuruje také politické diskuse, například o Tibetu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK