Světové dodávky počítačů ve 4. čtvrtletí výrazně vzrostly

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/San Francisco 14. ledna (ČTK) - Světové dodávky osobních počítačů do obchodních sítí v posledním loňském čtvrtletí výrazně vzrostly, zejména s podporou silného předvánočního prodeje na americkém trhu. Výzkumná firma IDC odhadla za čtvrtletí meziroční nárůst o 15,2 procenta na 85,8 milionu zatímco konkurenční společnost Gartner zaznamenala vzestup o 22,1 procenta. Díky poslednímu čtvrtletí se celý vysoce kolísavý rok nakonec překlopil do mírného růstu.

Konec roku 2008 a první pololetí loňského roku byly pro počítačové odvětví nejhorším obdobím za poslední roky. Díky silnému vzepětí zájmu spotřebitelů o mininotebooky, netbooky a další levné přenosné produkty však nastal obrat a ve třetím čtvrtletí již odbyt začal opět růst. Za celý rok odhadla IDC růst dodávek PC o 2,3 procenta a Gartner o 5,2 procenta.

Výsledek za poslední čtvrtletí byl mnohem lepší, než se čekalo. IDC předpovídala nárůst jen o zhruba 11 procent a na americkém trhu o šest procent. Skutečnost ve Spojených státech však byla nepoměrně lepší a dodávky zde vyskočily o zhruba 25 procent.

Na konci roku si vedly lépe firmy, které se zaměřují na spotřebitele, než ty, které dodávají spíše firmám. Dvouciferná tempa růstu tak zaznamenali přední světoví prodejci počítačů Hewlett-Packard, Acer a Lenovo.

Hewlett-Packard si nadále upevňoval vedoucí pozici na světovém trhu a jeho podíl v posledním čtvrtletí vystoupil díky růstu dodávek o 23 procent na 21 procent. Podíl tchajwanského Aceru, jehož odbyt vzrostl o 28 procent, stoupl na 13,4 procenta. Třetí světový prodejce Dell naopak nadále ztrácel a jeho podíl klesl na 12,4 procenta, protože odbyt se mu zvýšil je o pět procent. Dodávky světové čtyřky Lenovo vyskočily o 42 procent a pátá Toshiba vykázala nárůst o 30 procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK