Výroba známých kuchyňských mlýnků Porkert ve Skuhrově zkrachovala

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Skuhrov nad Bělou (Rychnovsko) 3. února (ČTK) - Výroba světoznámých litinových kuchyňských mlýnků Porkert ve Skuhrově nad Bělou na Rychnovsku zkrachovala. V konkurzu skončila firma Karavela Properties, která v jejich výrobě od roku 2008 do loňského roku pokračovala, zjistila ČTK z insolvenčního rejstříku. Mlýnky Porkert patřily k tradičním českým značkám. Historie původně rodinné firmy začala v roce 1881, jejím nejznámějším výrobkem byl mlýnek na maso.

"Je to velká škoda. Šlo o tradiční firmu budovanou generacemi rodiny Porkertů, která byla v minulosti v regionu velkým zaměstnavatelem. Začátkem 90. let v ní pracovalo asi 430 lidí," řekl ČTK starosta Skuhrova Vladimír Bukovský. Před insolvenčním řízením a prohlášením konkurzu firma zaměstnávala asi 110 lidí.

Opětovnému obnovení výroby starosta moc šancí nedává. "Budovy chátrají, znovuuvedení do provozu by stálo desítky milionů korun," odhadl. V areálu firmy dochází ke krádežím. Policie dnes informovala, že z jednoho objektu neznámí zloději v minulých dnech ukradli pět tun litinových odlitků mlýnků za několik desítek tisíc korun.

Počátky skuhrovské továrny spadají do konce 19. století, kdy si Josef Porkert najal Růženinu huť a založil rodinnou firmu. Železárenský provoz přestavěl na slévárnu, v níž vyráběl rošty do kamen, kamna a pianové rámy. Světový věhlas mu však přinesly především kuchyňské mlýnky.

V roce 1948 byla továrna znárodněna a Porkertům se v zuboženém stavu vrátila až po roce 1989. Zůstala v ní jen výroba ručních litinových kuchyňských strojků. Firma se pomalu vzpamatovávala, výrobky dodávala do 90 zemí. Položily ji méně kvalitní, ale levnější mlýnky z Číny. Firmu také o zisky připravilo posilování koruny a růst cen cínu a v roce 2007 zkrachovala.

V konkurzu závod koupila brněnská firma Karavela Bohemia, podnik pak provozovala její dceřiná společnost Karavela Properties. "Zachovali jsme původní výrobní program včetně známých mlýnků na maso nebo pianových rámů, ale snažíme se ho rozšířit o nové výrobky," uvedl později v regionálním tisku jednatel společnosti Luboš Florian.

Loni však ztrátová firma vstoupila do likvidace, sama se navrhla do insolvence a soud na ni prohlásil konkurz. Závazky firmy k polovině loňského roku činily 48 milionů korun. Její obrat v roce 2008 činil 58 milionů korun, loni klesl na čtyři miliony. Firma Karavela Bohemia je v likvidaci.

Konec skuhrovské slévárny zaměstnal rychnovský úřad práce. Lidé se na něj také obraceli o výplatu dlužných mezd. "Nové uplatnění museli lidé ze slévárny hledat zejména mimo region Skuhrova, například v závodě automobilky Škoda Auto v Kvasinách," řekl ČTK ředitel úřadu práce Petr Richtera. Míra nezaměstnanosti na Rychnovsku ke konci loňského roku meziročně vzrostla na 7,4 procenta ze čtyř procent na konci roku 2008. Práci si v okrese na konci loňského prosince hledalo asi 1600 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK