Americká ekonomika podle průzkumu nadále poroste, nezaměstnanost se bude snižovat

11.02.2010 | , Fio banka
INVESTICE


US ekonomika vykazuje jasné známky oživování. Vyplývá to jednak z posledních makroekonomických údajů v zemi, ale také z budoucích...

...výhledů ekonomů. Ti se zaměřují především na spotřebu domácností a investice firem, hlavních složek domácího produktu země. Zlepšující trend vidí i ve vývoji nezaměstnanosti. Podle některých z nich americká nezaměstnanost již v říjnu dosáhla svého vrcholu a do roku 2011 by spolu s posilující ekonomikou měla pozvolna klesat.

Míra nezaměstnanosti, která v říjnu dosáhla rekordní hodnoty 10,1 %, by na konci roku mohla klesnout až k 9,5 %, když rostoucí ekonomika v tomto roce může vygenerovat až 1,4 milionů nových pracovních míst. Od prosince 2007 přitom došlo v USA k poklesu pracovních míst o 8,4 milionů. V roce 2011 analytici očekávají průměrnou hodnotu míry nezaměstnanosti okolo 9,1 %.

Snahy firem o navyšování zásob či investice do nového vybavení spolu s rostoucími tržbami posílí zaměstnanost v regionu, čímž následně dojde k růstu spotřeby domácností, nejdůležitější součástí hrubého domácího produktu (v USA cca.70 %). Spotřeba domácností podle odhadů v letošním roce vzroste o 2 %, v roce 2011 o 2,5 %. Do roku 2007 přitom spotřeba rostla dvacet let průměrným tempem 3,3 %. Investice firem do nového vybavení v posledním kvartále loňského roku rovněž vykázaly znatelný růst, když vzrostly o 13 %, nejvíce od roku 2006. Známky oživení projevuje i průmyslová výroba, která v lednu vzrostla pro změnu nejrychlejším tempem od roku 2004.

Největší světová ekonomika by tenhle rok měla podle nejnovějších odhadů růst o 3 %, tedy více, než se objevovalo ještě v lednových výhledech. Očekávaná nízká inflace umožní FEDu delší dobu držet nízké úrokové sazby, čímž bude ekonomice umožněna vlastními silami udržitelná expanze. Americká ekonomika v posledním kvartále vzrostla meziročně o 5,7 %, což je největší dílčí růst za posledních 6 let. Jak nastavený trend vydrží a jak úspěšné nebo naopak přehnané jsou odhady ekonomů, ukáží až další měsíce a roky...

Autor článku

Beran Michal  

Články ze sekce: INVESTICE