Stát umožňuje snížit úrok u hypotéky i v roce 2010

19.02.2010 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Specifikem úrokové dotace je, že se poskytuje pouze na starší nemovitosti. Na co si dát dále pozor? O kolik vám úroková dotace sníží měsíční zatížení?

Téma týdne: Státní podpora bydlení

Byť už neexistuje nic takového jako novomanželská půjčka, stát přeci jenom mladým lidem pomáhá o něco snížit finanční zátěž z vlastního bydlení. Skrz Fond (viz článek Mladí manželé se 100% hypotéky bát (skoro) nemusí) poskytuje úvěr s nízkým úrokem a prostřednictvím bank umožňuje snížit úrokovou sazbu o 1 procento. Zatímco nízkoúročený úvěr je ale poměrně bezelstný, úroková dotace má i své stinné stránky.

O úrokovou dotaci se žádá přímo u banky. A z toho plynou také potenciální háčky. Některé banky mají speciální ceník pro dotované hypotéky. Za úvěry s dotovanou sazbou si účtují vyšší poplatek za vedení účtu, většinou 200-220 Kč. Kdybychom brali jako stále nejobvyklejší poplatek 150 korun, za 10 let, tedy maximální dobu poskytování dotace, by toto drobné navýšení udělalo 6000-8400 korun.

Pokud uzavřete dotovanou hypotéku u jedné konkrétní banky, nemůžete od ní už odejít, aniž byste o dotaci přišli. Vzhledem k tomu, že právě refinancování slouží jako regulátor trh a tvoří barikádu proti někdy přílišnému finančnímu apetitu bank, ztráta volby banky není zanedbatelná. Riskujete tak situaci v budoucnu, kdy vám banka při výročí fixace navrhne úrokovou sazbu na takové úrovni, že vynuluje výhody státního zvýhodnění.


8 bank a 800 tisíc korun


Už na samém začátku vyřizování dotace jste omezeni výběrem banky. Zavítat můžete pouze do osmi bankovních domů, kde ve výčtu chybí hned na první pohled ty levnější banky jako LBBW Bank nebo Volksbank.

Tabulka: Banky umožňující dotaci

Banka Rozdíl oproti obvyklému měsíčnímu poplatku za vedení účtu
Česká spořitelna 0 Kč
Hypoteční banka 70 Kč
Československá obchodní banka 70 Kč
GE Money Bank 0 Kč
Komerční banka 0 Kč
Raiffeisenbank 0 Kč
Wüstenrot hypoteční banka 0 Kč
UniCredit Bank 50 Kč

 

Specifikem úrokové dotace je, že je poskytována pouze na starší nemovitosti (minimálně 2 let). Byt v novostavbě tedy takto nezafinancujete. Dalším podstatným prvkem je, že se dotace vztahuje jenom na 800.000 Kč v případě koupě bytu a 1,5 mil. Kč v případě domu. To v praxi znamená, že 1% zvýhodnění se bude u úvěru 2 miliony vztahovat pouze na necelou polovinu půjčky. Zbytek bude úročen standardně. 


Měsíční úspora na 1% dotaci


Ukažme si dotaci ještě na příkladu. Pokud byste u banky dostali sazbu 5,34 % p. a. a byla vám schválena podpora, na 800.000 Kč byste měsíčně spláceli částku odpovídající úrokové sazbě 4,24 % a zbytek by vám doplácel stát. Měsíční úspora na splátce by činila zhruba 400 korun. 

Státní úrokovou dotaci na hypotéku nebo její část mohou získat lidé mladší než 36 let. Pokud jste ženatý nebo vdaná, musí věkovou podmínku splnit i váš partner. O poskytnutí podpory je možné zažádat v den uzavření smlouvy o úvěru, nejzažší termín je pak den jeho čerpání. Více o charakteru úrokové dotace se dočtete v našem průvodci.

Dotaci poskytuje Ministerstvo pro místní rozvoj a příspěvek je se vztahuje k úvěrům čerpaným od 1. 2. 2010 do 31. 1. 2011. Přepočet výše příspěvku na 1% bod se vztahuje i na stávající příjemce podpory, jimž banka podle smlouvy o hypotečním úvěru změní běžnou úrokovou sazbu. „V loňském roce jsme podpořili 2400 hypoték a celkově jsme žadatelům vyplatili téměř 10 milionů korun,“ uvedla vrchní ředitelka sekce politiky bydlení Milena Brožová.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ