Mzdy v ČR se snížily až na úroveň roku 2007

02.03.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Již od roku 2008 dochází ke snižování či v lepším případě ke stagnování mezd. Jednotlivé pracovní oblasti se mezi sebou však liší. Jak se nepříznivý vývoj odrazil v oborech oblasti financí, marketingu a IT?

Nacházíme se v době rekordní nezaměstnanosti, ale současně došlo na trhu k paradoxu – je velké množství uchazečů, kteří jsou odborníci a ti si mohou stále vybírat i přes velkou nezaměstnanost. Vzhledem k hospodářské situaci se zaměstnanci rozhodují zda-li vůbec zaměstnání měnit a je zřejmý i posun priorit, dbají především na stabilitu společnosti, což je dokonce významnější faktor než mzda.

Těžké časy zažívají především absolventi bez praxe. Ti zůstávají na pracovním trhu déle a nalezení pracovního místa je pro ně nejsložitější za několik posledních let.


Snižování mezd v roce 2010?


Současný trh práce je charakterizován opatrností na straně firem i uchazečů. Zaměstnanci jsou ochotni nastoupit za nižší mzdu než v minulosti a zaměstnavatelé žádají 100% splnění vstupních kritérií. Při pohovoru hledají „toho pravého“ zaměstnance. Obecně platí, že zaměstnavatelé využívají nižší hranice platu.

Na trhu práce je sice více uchazečů o zaměstnání, zároveň však došlo k enormnímu zvýšení požadavků ze strany zaměstnavatelů. Specialisté, kteří splňují nároky poptávajících společností, proto stále chybí,“ upozorňuje Tomáš Bergl, manažer divize Robert Half Finance & Accounting.

Nedostatek odborníků napříč všemi obory je dlouhodobý jev na trhu práce. Výhledově se dá proto předpokládat znovuobnovení poptávky po odbornících - ale za nižší mzdu. Právě to povede ke snižování mezd i v roce 2010.


Nejvíce postihnuté obory


Výrazné snížení mezd pocítili zaměstnanci z oboru obchodu a marketingu. Podle průzkumu došlo v této oblasti ke snížení nástupních mezd u juniorských pozic zhruba o 5.000 Kč. U obchodnících zástupců došlo k poklesu tzv. bonusové složky. Dále se rušily marketingové a sales pozice. Významné zeštíhlení pozic se týkalo především reklamních agentur a tzv. in-house marketingu, tedy marketingu firem, především v důsledku snížení rozpočtů. Očekává se, že významnější snížení mezd v tomto oboru se bude projevovat až v průběhu letošního roku.

Také v oblasti human resources byla minulý rok poptávka výší než nabídka. Byly zrušeny i některé pozice v oboru vzdělávání a tréninku. K nejrazantnějšímu poklesu mezd došlo u projektových manažerů, a to o celých 40 %.


Nejméně zasažené obory


Snížení mezd se nejméně dotklo oboru IT. Tento obor je specifický tím, že po čtyři roky mzdy pouze rostly a až v loňském roce poprvé přestaly růst. Mzdy se téměř nesnížily především u správců systému s 3-5 lety praxe a více. Snižování se dotklo nejvíce již zmiňovaných absolventských pozic, kde mzdy poklesly dokonce až na úroveň před třemi lety.

Dalším oborem, který nepocítil nijak zvláštní propad mezd, je oblast financí a účetnictví. Dá se říct, že pozice účetní, která navíc hovoří anglicky nebo jiným světovým jazykem, je stabilní povolání, kde se mzdová úroveň zásadně nemění. Dobrá znalost anglického jazyka zůstává klíčovým faktorem při hledání nových odborníků. Nejžádanější odborníci jsou: účetní, specialisté v controllingu, také i finanční a krizový manažeři. Z oboru financí a účetnictví došlo ke snížení mezd jen v oblasti center sdílených služeb (SSC), a to o 30%.

V oblasti zákaznického servisu a administrativy byla minulý rok zaznamenaná nevětší poptávka. Zákaznický servis se i pro rok 2010 jeví jako perspektivní obor, kde poptávka i mzdy zůstávají na vysoké úrovni. Firmy zvýhodňují kandidáty se zkušenostmi se systémem SAP, uživatelská znalost MS Office se předpokládá téměř automaticky u většiny oborů.


Srovnání ČR a USA


Mzdy u sledovaných oborů klesaly v České republice za poslední rok v průměru o 12 %. V USA překvapivě pouze o 2 %. Díky poklesu kurzu dolaru vůči české koruně o 15 % se ve srovnání s minulými lety rozdíl mezd mezi USA a Českou republikou výrazně nezměnil. K největšímu poklesu mezd v USA došlo stejně jako v ČR u projektových manažerů. V USA klesly o 4 %, tedy šestkrát méně než u nás. I přesto ale nadále zůstává nejmenší rozdíl mezd právě u pozic projektových manažerů. Největší rozdíly v ohodnocení napříč všemi specializacemi jsou patrné u juniorských pozic. V USA si juniorský IT specialista vydělá v průměru 3–5x více než v ČR. U nejzkušenějších odborníků je mzdová diference nižší, v průměru dvojnásobná až trojnásobná.

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU