Nejvýnosnější spořicí účty a vklady

05.03.2010 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Krátkodobé likvidní uložení peněz se nejvíc vyplatí u AXA Bank, ING a LBBW Bank. Termínované vklady na jeden či dva roky jsou nejvýnosnější ve družstevních záložnách.

Spořicí účet v bance s možností peníze kdykoli bez sankce vybrat zůstává mezi obyvateli České republiky stále jedním z nejoblíbenějších způsobů uložení volných finančních prostředků. Oblibu posiluje několik faktorů. Za prvé je to zkušenost. V uplynulých letech byly kapitálové trhy silně volatilní, došlo na vypouštění bubliny na trzích rizikových aktiv. Spolu s posilující korunou to znamená, že dynamická portfolia tuzemských investorů jsou za uplynulé dva roky v minusu a mnohá konzervativní stěží na nule. Zpětným pohledem lze spořicí účty zhodnotit tak, že vykázaly vyšší výkonnost než portfolia složená z podílových fondů.

I budoucnost je spořicím účtům (zde: nabídka všech spořicích účtů) nakloněna. Oproti jiným konzervativním způsobům uložení volných finančních prostředků si drží řadu výhod. Mezi hlavní patří nulové náklady na vstup, výstup a správu, nulové náklady na přechod k výhodnější konkurenci, možnost kdykoli peníze bez sankcí či poplatků vybrat nebo převést jinam, jednoduchost a rychlost ovládání zpravidla přes internet, jednoduchá a jasná pravidla i nekomplikovanost produktu. Úročení probíhá zpravidla na denní bázi s připisováním úroků na konci měsíce. Vedle připsání úroků dojde zároveň také ke stržení 15% daně z připsaných úroků. Inzerované výše úrokových sazeb na spořicích účtech musí tedy klient vynásobit koeficientem 0,85, aby věděl, kolik mu účet skutečně vydělá. Úroková sazba na spořicích účtech je vyhlašovaná, může se kdykoli změnit. Zásadní vliv na výši úrokové sazby na spořicích účtech má výše základní úrokové sazby ČNB a intenzita konkurenčního prostředí v retailovém bankovnictví.

Významným plusem spořicích účtů je pojištění vkladů pro případ úpadku banky, a to do výše 100 % vkladu, maximálně však 50 000 EUR (cca 1,3 mil. CZK). Movitější člověk se může proti úpadku banky zajistit tak, že rozdělí vklady do více bank, aby v žádné neměl více než ekvivalent 50 000 EUR.


Pětka nejlepších


Na českém bankovním trhu je tradicí, že nejvýhodnější spořicí účty nabízí nově příchozí subjekty a banky bez rozsáhlé pobočkové sítě, které se snaží rychle získat co největší tržní podíl. Tuto tradici dodržela i AXA Bank. Tato obří evropská finanční skupina působí v ČR již několik let v oblasti pojištění a podílových a penzijních fondů. Bankovní služby začala v ČR nabízet v únoru letošního roku. Hlavním tahákem je nejvýhodnější spořicí účet na trhu. Splňuje požadavek jednoduchosti (založení na dálku, ovládání přes internet), nulových nákladů (vstup, výstup i správa zdarma) i likvidity (okamžitý výběr kdykoli). Stejně vysokou úrokovou sazbu jako AXA Bank, a to 2,50 % p.a., nabízí ještě LBBW Bank. Aby ji AXA Bank trumfla, přidala věrností bonus 0,5 % p.a. vyplacený na konci roku, pokud průměrný roční zůstatek na účtu klienta je vyšší než 40 000 Kč. To není na místní poměry nijak nereálná podmínka. Pokud by se nastavení sazeb neměnilo, část klientů získá 3 % p.a. Zde je třeba upozornit, že z definice spořicího účtu se úroková sazba může změnit kdykoli. Při výrazném snížení však mají klienti možnost jednoduchého přechodu k výhodnější konkurenci s nulovými náklady.

ING Konto je na tuzemském trhu spořicích účtů skutečnou stálicí. V přetahování peněz z jiných bank na výhodnější spořicí účet bylo ING před deseti lety průkopníkem. Konkurenční výhodu v podobě vysoké úrokové sazby (aktuálně 2,25 % p.a.) si stabilně udržuje. Podobný úspěch jako ING Konto se snaží zopakovat LBBW Bank. S úrokovou sazbou 2,50 % p.a. se drží na špici (viz tabulka).

Tabulka 1: Nejvýnosnější spořicí účty – peníze kdykoli k dispozici

Banka Výnos p.a.
AXA Bank 2,50 % *
LBBW Bank 2,50 %
ING Konto 2,25 %
Volksbank Běžný spořicí účet  2,03 %
mBank eMax Plus  1,85 % **

* Plus věrností bonus 0,5 % p.a. vyplacený na konci roku, pokud průměrný roční zůstatek na účtu klienta je vyšší než 40 000 Kč.
** Jeden výběr v měsíci zdarma, každý další s poplatkem 150 Kč.

Internetové platformy jednotlivých spořicích účtů se liší v tom, do jaké míry umožňují platební styk, například počet nezpoplatněných odchozích plateb měsíčně a počet účtů, na které je možné platby posílat. Jedná se o „vyšperkování“, kdy spořicí účet může částečně plnit i funkci běžného účtu. Pro část klientů mohou být tyto doplňkové funkce důležité, pro většinu však bude směrodatná výše úroku.

Na čtvrtém místě žebříčku nejvýhodnějších spořicích účtů je aktuálně (k 19.2.2010) Volksbank Běžný spořicí účet s úročením 2,03 % p.a. Volksbank zvolila stejnou strategii jako LBBW, snaží se přilákat vklady na spořicí účet zdarma a s internetovým ovládáním bez nutnosti zakládat běžný účet. Jedná se o strategii menších bank přetáhnout peníze klientů z velkých dominujících bank, které mají úroky na spořicích účtech o poznání nižší.

Páté místo patří účtu mBank eMax Plus. Dal by se nazvat pohaslou hvězdou. Úspěšný vstup mBank na český bankovní trh byl doprovázen nulovými poplatky za vedení účtů i platební styk a zároveň vysokým úročením vkladů na spořicím účtu ve srovnání s konkurencí. To byl do té doby nevídaný jev a klienti se jen hrnuli. Vysoké úročení se bance nepodařilo udržet. Za špicí v oboru nyní zaostává (tabulka). Pořád ale nabízí výhodnější spořicí účet než většina tuzemských bank.


Hlavní proud


V propagačních materiálech ostatních bankovních domů se také vyskytují úrokové sazby v atraktivní výši, vždy je v tom ale nějaký háček. Například Citibank nabízí Citi Konto Spořicí účet se sazbou 2,25 % p.a. Podmínkou je ale založení běžného účtu Citi Konto s paušálním měsíčním poplatkem 299 Kč. Pokud celková bilance na účtech klienta přesáhne 0,5 mil. Kč, poplatek se neúčtuje. GE Money Bank Spořicí účet Genius II je úročen sazbou 2 % p.a. Týká se to ale jen zůstatku nad 40 000 Kč. Zůstatek do této sumy se zhodnocuje sazbou 0,1 % p.a. Velmi podobně je na tom Červené konto od Poštovní spořitelny. Zůstatek do 50 000 Kč se téměř neúročí (0,1 % p.a.), zůstatek nad tuto sumu je úročen 2 procenty. Ani u Raiffeisenbank úročení na spořicích účtech nikoho neoslní. Ke spořicímu účtu eKonto Plus je třeba mít založen běžný účet eKonto. Úroková sazba začíná na 0,5 % p.a. pro částku do 200 000 Kč a zvyšuje se až na 1,2 % p.a. pro částky nad 1 mil. Kč.

Strategie tuzemských bankovních dinosaurů – třech největších bank – v oblasti spořicích účtů je přesně opačná v porovnání s bankami, jejichž spořicí účty se umístily v první pětce (tabulka). Strategií „štik“ je upozornit jednoduchostí na výhodnost a přitáhnout vklady. Strategií „dinosaurů“ je zamlžit složitostí nevýhodnost a zamezit odlivu vkladů.

Příkladem je Šikovné spoření od České spořitelny. Zůstatek na účtu se úročí v pásmech: první pásmo (do 10 000 Kč) 1,0 % p.a., v následujících pásmech se úrok postupně zvyšuje až na 3,2 % p.a. pro zůstatek v pásmu 250 000 Kč až 300 000 Kč. Úročení pro peníze v pásmu nad 300 000 Kč padá opět na 1,0 % p.a. Číslice 3,2 % p.a. na plakátu nemá žádnou vypovídací schopnost, průměrné zhodnocení vkladů v Šikovném spoření je výrazně nižší. Navíc se musí zavázat k měsíčním vkladům od 300 Kč do 5 000 Kč. Šikovné spoření Plus má stejnou logiku i úrokové sazby, jen pásma a povinné výše vkladů jsou posunuty nahoru.

Komerční banka se také snaží kličkovat, aby nemusela vyplácet vysoké úroky na spořicím účtu, i když ne tak složitým algoritmem jako Česká spořitelna. Spořicí konto je dostupné pouze k poměrně drahým balíčkům a navíc úročí sazbou 2,0 % p.a. jen zůstatek do 50 000 Kč. Vyšší zůstatek je zhodnocován sazbou 0,1 %. Jedná se o obrácený přístup než u účtů Genius a Červené konto, kde se úročí rozumnou sazbou zůstatek od nikoli do.

Poměrně slušné úročení na spořicím účtu v porovnání s hlavním proudem konkurence nabízí ČSOB. Vyhlašovaná sazba je aktuálně 1,5 % p.a. K tomu dostanou klienti prémii 0,5 % p.a. na konci pololetí a roku, která se počítá z nejnižšího zůstat-ku na účtu během daného půlroku. 


Záložny se činí


V oblasti spořicích účtů konkurují bankám některé družstevní záložny. Jejich výhodou je, že vklady v nich jsou pojištěny stejně jako v bankách (100 % do hodnoty 50 000 EUR). Největší družstevní záložny již vybudovaly kamenné pobočky ve velkých městech, působí celorepublikově a disponují propracovaným internetovým bankovnictvím. V mnoha ohledech se stávají nepřehlédnutelnou konkurencí bankám.

Příkladem je Fio, družstevní záložna. Spořicí účet Fiokonto nabízí úročení 1,6 % p.a. Taková výše je poměrně opatrná, některé banky dávají víc. Najdou se i družstevní záložny, které jsou na spořicích účtech odvážnější. Například Moravský peněžní ústav nabízí 2,5 % p.a. Při vyšších zůstatcích se úrok zvyšuje (2,8 % p.a. pro 1 mil. Kč). Unibon, spořitelní a úvěrní družstvo inzeruje pro svůj spořicí účet 3,1 % p.a.

V případě menších družstevních záložen musí zájemce počítat s několika možnými omezeními. Některé z nich působí pouze regionálně, nikoli celorepublikově. Aktivní internetové aplikace nejsou pravidlem, jejich vývoj a provoz je pro menší záložny drahý. Záložny mohou kdykoli omezit příliv nových prostředků, pokud pro ně nemají využití. Některé záložny požadují vyšší minimální počáteční vklad, například 100 000 Kč.


Termínované vklady


Spořicí účty s penězi kdykoli k dispozici jsou pro družstevní záložny pouze okrajovým produktem. Nenadálý odliv likvidity v případě zvýšení nejistoty by byl pro záložnu likvidační. Produkt, v němž dokáží nejcitelněji konkurovat bankovním domům, jsou termínované vklady. V této oblasti s nimi musí banky jako s konkurentem stále více počítat.

Družstevní záložny zkrátka nabízejí výrazně vyšší úrokové sazby na termínovaných vkladech než banky. Jak v bankách, tak v záložnách závisí nabízené úrokové sazby u termínovaných vkladů na výši vkládané částky a době, na jakou je vkládána. Čím vyšší částka a delší doba, tím vyšší úroková sazba.

Úročení termínovaných vkladů ve vybraných družstevních záložnách a vybraných bankách obsahují tabulky níže. Za příklad posloužil vklad ve výši 0,5 mil. Kč na sjednanou dobu 1 rok. Některé družstevní záložny nabízejí sazbu přes 4 % p.a. Ve většině bank nedosahuje ani 2 % p.a. Přestože ne všechny záložny dávají tak vysoký úrok, jako v tabulce 2, a ne všechny banky tak nízký úrok jako v tabulce 3, rozdíl je markantní

Tabulka 2: Úročení termínovaných vkladů ve vybraných záložnách - 0,5 mil. Kč na 1 rok

Družstevní záložna Výnos p.a.
Unibon, spořitelní a úvěrní družstvo  4,30 %
Moravský peněžní ústav  4,20 %
WPB Capital  4,15 %
Akcenta, spořitelní a úvěrní družstvo   4,10 %
Peněžní dům  3,60 %

Záložny se v uplynulých měsících chlubily nárůstem objemu vkladů. Inflační rizika jsou pro horizont následujícího roku všeobecně považována za nízká. Přičteme-li k tomu pojištění vkladů a výrazný rozdíl v nabízených úrocích, nelze se divit tomu, že záložny nabírají na váze. A to i přesto, že bilance záložen vykazují v průměru vyšší rizikovost než bilance bank, jak nedávno zdůraznil jeden vysoce postavený tuzemský bankéř.

Tabulka 3: Úročení termínovaných vkladů ve vybraných bankách - 0,5 mil. Kč na 1 rok

Družstevní záložna Výnos p.a.
ČSOB  1,50 %
Komerční banka  1,25 %
Česká spořitelna  1,20 %

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP 4/2010  FOND SHOP

Autor článku

Roman Stuchlík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ