Grandi Stazioni ČR zvýšila zisk o pětinu na sedm milionů Kč

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Společnost Grandi Stazioni Česká republika, která opravuje pražské Hlavní nádraží, zvýšila loni čistý zisk o pětinu na 7,1 milionu korun. Podle mluvčího Martina Hamšíka za tím stojí výhradně nárůst tržeb z obchodních prostor na nádraží, obrat loni vzrostl téměř z nuly na 140 milionů korun.

"Prokazuje se, že revitalizace nádraží přináší nejen novou kvalitu cestování, ale i pozitivní ekonomický výsledek," sdělil ČTK Hamšík. Tržby z Hlavního nádraží vzrostly především ve druhé polovině roku, kdy se po rekonstrukci otevřelo 4800 metrů čtverečních nových obchodních ploch. Na nádraží je například knihkupectví, restaurace, lékárna nebo drogerie.

Pražské Hlavní nádraží je zatím výhradním zdrojem příjmů Grandi Stazioni. Do rekonstrukce největší české stanice firma investuje téměř miliardu korun, na oplátku dostala nádraží od Českých drah do třicetiletého pronájmu a může jej komerčně využívat. Po skončení oprav bude na nádraží přes 10.000 metrů čtverečních obchodní ploch.

Celkem má Grandi Stazioni smlouvu s drahami na tři česká nádraží, vedle pražského Hlavního ještě v Mariánských Lázních a Karlových Varech. V Mariánských Lázních skončila rekonstrukce loni, tržby ale čeká až letos.

Ve Varech je situace složitější. Podle Hamšíka se budova ukázala být v horším stavu, než se čekalo; Grandi Stazioni tak zřejmě zaplatí smluvní pokutu a od smlouvy odstoupí.

V Grandi Stazioni Česká republika má většinu italská firma Grandi Stazioni, která je součástí skupiny Ferrovie dello Stato (italských státních drah).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK