ČEZ bude mít centrální účetnictví v Ostravě, přijme 70 lidí

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 9. března (ČTK) - Energetická skupina ČEZ v polovině roku přesune celé účetnictví do Ostravy. Kvůli jeho centralizaci přijme do ostravské divize zhruba 70 nových účetních. Dalších 45 lidí pro technické profese letos přijme dceřiná společnost ČEZ Distribuční služby, která už v Ostravě sídlí. Na ostravském veletrhu pracovních příležitostí Kariéra 2010+ to řekla novinářům personální ředitelka ČEZ Hana Krbcová.

Divize účetnictví začne v Ostravě působit v letních měsících, v současné době společnost pořádá výběrová řízení na nové zaměstnance. "Ostravsko jsme pro vytvoření divize vybrali záměrně kvůli jeho výhodné poloze. Do budoucna uvažujeme o podobné centralizaci dalších služeb, například fakturace elektrické energie či mzdového účetnictví," řekla Krbcová.

Podle ní centralizace vždy přinese úspory, protože se celkový počet zaměstnanců v centralizované divizi sníží zhruba o pětinu. "Práci v Ostravě jsme nabídli všem stávajícím účetním v ostatních regionech. Těm, kteří nabídku nevyužili, se snažíme najít uplatnění v rámci Skupiny ČEZ," dodala regionální mluvčí společnosti Alice Lutišanová.

ČEZ Distribuční služby letos přijme v Ostravě dvě desítky vysokoškolských absolventů technických oborů a 25 středoškoláků. "Budou to všechno technické profese z oboru elektro. Potřebujeme specialisty, kteří budou plánovat údržbu a nákup materiálů nebo budou pracovat přímo na rozvodnách," dodala Krbcová s tím, že příští rok firma přijme dalších 50 lidí s technickým vzděláním. Celý nábor souvisí podle ní se stárnutím zaměstnanců, kteří obsluhují distribuční síť.

Podle generálního ředitele ČEZ Martina Romana zájem o technické studijní obory během uplynulých 20 let výrazně klesl. Z loňského průzkumu ČEZ vyplynulo, že studenti nepovažují techniku za atraktivní obor a neznají možnosti budoucího uplatnění, řekl novinářům.

"ČEZ, který v současné době zaměstnává přes 30.000 lidí, přitom bude do roku 2020 potřebovat nejméně 12.000 nových zaměstnanců - absolventů technických oborů," řekl Roman. Zhruba pětinu z nich zaměstná ČEZ na severu Moravy. Podle Romana bude potřeba nejen obměnit stárnoucí zaměstnance, ale zároveň obsadit nové pozice při výstavbě jaderných zdrojů, například elektráren v Temelíně a Dukovanech.

ČEZ patří mezi deset největších energetických uskupení v Evropě. Sdružuje přes 90 českých i zahraničních společností. Kromě výroby a prodeje elektřiny vyrábí i teplo a působí i v telekomunikacích či informatice. Loni zvýšil čistý zisk o 9,5 procenta na 51,9 miliardy korun. Dosáhl tak nejvyššího zisku ve své historii a také nejvyššího zisku jakékoli tuzemské firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK