Chcete další dítě, kolik bude mateřská?

11.03.2010 | , Finance.cz
SOCIÁLNÍ PODPORA


Kolem mateřské probíhala vášnivá diskuze mezi poslanci a spousta rodičů už ani neví, jestli vůbec mají na mateřskou v letošním roce nárok. Ještě více nejasností je pak ohledně výše mateřské u 2. a 3. dítěte.

Peněžitá pomoc v mateřství (tzv.mateřská) se pro rok 2010 změnila velmi podstatně. Došlo ke snížení redukční hranice a vyměřovacího základu. Výše mateřské činí v roce 2010 60 % denního vyměřovacího základu. Mateřská je dávkou nahrazující příjem, která se vyplácí v souvislosti s těhotenstvím, mateřstvím a péčí o novorozence. Vyplácí se od prvního dne nástupu na mateřskou dovolenou, tedy šest až osm týdnů před plánovaným porodem. Kdy přesně v tomto rozmezí na mateřskou dovolenou nastoupí, si každá maminka určuje sama. Nejzažší termín je však šest týdnů před porodem. Pokud by nastoupila později, došlo by ke krácení dávky. Když si žena nemocenské pojištění neplatí, nemá na mateřskou nárok. Sociální systém ji však bez prostředků nenechá. V okamžiku nástupu na mateřskou dovolenou začne pobírat rodičovský příspěvek ve výši 7.600 Kč – vzniká tedy automaticky nárok na čtyřletou variantu rodičovského příspěvku.


Nárok na mateřskou


Aby měla žena na mateřskou nárok, musí se před porodem alespoň 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech účastnit nemocenského pojištění (včetně pobírání nemocenské v pracovní neschopnosti za trvání pracovního poměru). Byla-li jí mateřská v zaměstnání přiznána, nesmí v tomto zaměstnání již vykonávat práci. Žádanku o tuto dávku odevzdá svému zaměstnavateli. Zaměstnavatel k žádosti o mateřskou přiloží vyplněný tiskopis „Příloha k žádosti o dávku nemocenského pojištění“ a předá je neprodleně příslušné okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ). Zaměstnavatel vám bude povinen držet pracovní místo do 3 let dítěte.

 


Jsem na rodičovské dovolené a čekám druhé dítě


Pokud nastupujete na mateřskou dovolenou z rodičovské dovolené – tedy čekáte druhé dítě a jste zaměstnankyně, které v době trvání téhož pracovního poměru vznikne nárok na další mateřskou (do 4 let prvního dítěte) - použije se pro výpočet další mateřské denní vyměřovací základ rozhodný pro mateřskou s prvním dítětem. Výše mateřské se tedy pro vás s druhým dítětem nemění, s ohledem na platnou právní úpravu.

 

V rámci jedné rodiny nelze pobírat současně mateřskou a rodičovský příspěvek. Pokud se vám druhé dítě narodí před ukončením rodičovské dovolené, s prvním dítětem na starší dítě již nic pobírat nebudete.

Nárok na mateřskou poté musíte nahlásit i na příslušném úřadu státní sociální podpory. Na jeho základě vám úřad pozastaví výplatu rodičovského příspěvku – o jeho obnovení požádáte opět před ukončením mateřské.

Pokud mateřskou mít nebudete, převede vám od porodu úřad rodičovský příspěvek na nejmladší dítě v rodině.


Kdy bude výše druhé mateřské odlišná?


Aby se vaše mateřská při narození druhého dítěte změnila, musel by se změnit i váš denní vyměřovací základ (DVZ) rozhodný pro výpočet další mateřské. Musela byste tedy mezi první a druhou mateřskou vykonávat jednu z uvedených činností:

 

  • u svého původního zaměstnavatele vykonávat práci na základě původní pracovní smlouvy, a to i například na zkrácený pracovní úvazek, nebo
  • vykonávat nové zaměstnání na základě dohody o provedení práce - takové zaměstnání nezakládá účast na nemocenském pojištění, nebo
  • ukončit další zaměstnání před nástupem na novou peněžitou pomoc v mateřství.

Znamená to, že se změní výpočet výše mateřské z počtu odpracovaných dní a předešlého období.

Pokud jste mezi prvním a druhým dítětem nastoupila do zaměstnání, ze kterého jste byla propuštěna, tak jako nezaměstnaná na mateřskou ztrácíte nárok. Jako nezaměstnaná totiž nejste již účastna na nemocenském pojištění. Pokud se nevlezete do tzv. ochranné lhůty, budete po porodu pobírat rovnou rodičovský příspěvek ve čtyřleté variantě. To samé platí od letošního roku i u studentek, doba studia se totiž nově nezapočítává jako doba účasti na nemocenském pojištění.


Ochranná lhůta


Ochranná lhůta má zajistit, aby ženy nezůstaly bez prostředků v době těhotenství, kdy jedno zaměstnání skončily a do nového ještě nenastoupily. Pro vznik nároku na mateřskou činí tolik kalendářních dnů, kolik činilo toto jejich poslední zaměstnání, maximálně však 180 kalendářních dnů.V praxi to znamená, že jestliže bývalý pojištěnec v této době nastoupí na mateřskou dovolenou, dostává dávky z nemocenského pojištění z již ukončeného zaměstnaneckého poměru.

 


Výpočet mateřské v roce 2010


Při výpočtu mateřské je potřeba zjistit denní vyměřovací základ (DVZ), který se u zaměstnanců zjistí jednoduše. Příjem za posledních 12 měsíců se vydělí počtem kalendářních dní v tomto období.


Denní vyměřovací základ: (16 000 hrubé mzdy x 12 měsíců) : 365 = 526 Kč

Tento denní vyměřovací základ se redukuje následovně:

  • Z částky do 791 Kč se počítá 90 %
  • Z částky do 1 186 Kč se počítá 60 %
  • Z částky do 2 371 Kč se počítá 30 %
  • K částce nad 2 371 se nepřihlíží

Redukovaný DVZ z částky do 791 Kč se počítá 90 % = 473 Kč

Denní mateřská tedy činí 60% z 473 Kč = 284 Kč

Mateřská za měsíc bude 284 Kč x 30 dní = 11 040 Kč


Poté, co byla pro letošní rok mateřská snížena, prošla koncem února sněmovnou novela, která navrhuje vrácení výše mateřské zpět na úroveň roku 2009. Tedy na původních 70 % denního vyměřovacího základu a současně jeho redukční hranice na původních 100 %. Byl dokonce schválen i pozměňovací návrh, který sníženou mateřskou dorovnává od 1. ledna všem maminkám, které měly v tomto období zkrácenou mateřskou. To ale zatím neplatí a ani není jisté, jestli vůbec bude. Schválení ve sněmovně je první krok. Senátem ale podle všeho novela neprojde a pravděpodobně ji bude vetovat i prezident. Ale i přesto má v předvolebním období návrh šanci. Pokud by návrh prošel, maminky by si tak přilepšily až o několik tisíc korun měsíčně a stát by to přišlo asi na 1,5 miliardy korun.

Autor článku

Sabina Šebestíková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: SOCIÁLNÍ PODPORA