Prazdroj od dubna mírně zvýší tarifní mzdy a zachová benefity

24.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 24. března (ČTK) - Zaměstnancům všech tří pivovarů Plzeňského Prazdroje a 13 distribučních center se od dubna zvýší průměrná mzda o 1,3 až 2,5 procenta podle pracovního výkonu. Novou kolektivní smlouvu, která bude platit po celý finanční rok do konce března 2011, dnes podepsalo vedení podniku s odbory. ČTK to řekl mluvčí pivovaru Jiří Mareček. Firma zaměstnává zhruba 2400 lidí. Loňská průměrná mzda byla bez platů manažerů 31.400 Kč.

Loni firma tarifní mzdy, jimiž je odměňováno přes 90 procent zaměstnanců, nezměnila. Předloni, tedy v době hospodářské konjunktury, činil nárůst sedm procent.

"Zaměstnancům zůstává roční nárok na benefity v nezměněné výši. Pracovníci rizikových provozů obdrží navíc 1500 Kč na regeneraci," dodal mluvčí. Zvýší se také hodnota stravovacích kuponů z 55 Kč na 70 Kč, rozdíl hradí zaměstnanec z poloviny. Firma dále navýší odběr zaměstnaneckého piva.

Součástí nové kolektivní smlouvy zůstávají výhody, které byly dohodnuty v minulých letech. Patří mezi ně loňské navýšení hodnoty poukázek na kulturní a sportovní vyžití zaměstnanců v hodnotě 4700 Kč. Za pětiletou práci pro podnik činí odměna 5000 Kč, u dlouhodobých zaměstnanců se může s nepeněžním plněním vyšplhat až na 25.000 Kč.

"Kolektivní vyjednávání bylo velice složité, negativně se projevovala finanční krize v ČR. Jsme rádi, že se nám podařilo nejen navýšit základní mzdy, ale došlo i k posunu ve vztazích mezi zástupci zaměstnanců a vedením," řekl odborový předák Bohumír Matas.

Podniky na Plzeňsku letos zaměstnancům peníze nepřidávaly. "Většina firem, jichž se ani nedotkla krize, tak s ohledem na okolní prostředí nezvedá mzdy," uvedl předseda regionální rady Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jindřich Brabec. Několik málo je zvýšilo o jeden až tři procenta, ale ve většině případů stagnují. A my bohužel považujeme za úspěch, když zůstanou na úrovni loňského roku, dodal.

Plzeňská Škoda Holding, kde je průměrný plat 28.600 korun, letos mzdy svým 3600 zaměstnancům nezvýšila. Škoda Power, kterou v prosinci převzal jihokorejský Doosan, letos zvýší hrubou mzdu o necelá dvě procenta, o tři procenta vzroste ve Škodě JS, kterou vlastní ruská skupina OMZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK