České dráhy chtějí provozovat dotované autobusy

08.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - České dráhy nemusejí být do budoucna výhradně železničním dopravcem. Vedle vlaků chce podnik v krajích začít provozovat dotované autobusové linky, které by navazovaly na železniční spoje. Informaci ČTK dnes potvrdil mluvčí Českých drah Radek Joklík.

"Chceme tak našim zákazníkům nabídnout možnost dopravy s ČD k cílovému místu jejich cesty, nebo opačně možnost pravidelně, rychle a komfortně cestovat k železniční stanici a přestoupit na vlak," uvedl Joklík. Služba ponese název ČD Line.

Nápad dráhy zatím podrobně rozpracovaly u sedmi linek, se kterými nyní seznamují budoucí objednatele autobusové dopravy. Připravené linky mají délku od dvou do 38 kilometrů, zajišťovat by je měly autobusy s kapacitou do 25 osob. Dalších 18 linek se připravuje.

Podle představ drah by linky dotovaly kraje, stejně jako to dnes činí u běžné regionální autobusové dopravy. "Projekt je koncipován jako ekonomicky reálný, avšak s nutností dotace do tržeb ze strany objednatele při zachování tarifní úrovně," sdělil Joklík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK