Povinné ručení: Střet se zvěří vás nemusí vyjít draho

16.04.2010 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Dopravních nehod, při nichž dojde ke střetu motorového vozidla a zvěře, se ročně udá tisíce. Škody bývají zpravidla v řádech desítek tisíc korun a pokud nemáte havarijní pojištění, nikdo vám je většinou nenahradí.

Lesní zvěř nemá konkrétního majitele. Po kom tedy vymáhat škodu, kterou vám na vozidle způsobí třeba srážka se srnkou? Je asi všeobecně známo, že pokud nemáte havarijní pojištění, škodu vám těžko někdo nahradí. S novinkou přišla Generali Pojišťovna, která nyní kryje riziko této škody z povinného ručení. Během jarního období (hlavně květen) a na podzim jsou střety motorových vozidel se zvěří nejčastější.


Statistiky potvrzují, že riziko je velké


Podle statistik Policie ČR se vloni stalo takových případů 3076, skutečná čísla jsou ale mnohonásobně vyšší. Oproti předcházejícímu roku je to sice pokles o 59 %, nicméně kolonka "Lesní, domácí zvěří" je v policejních statistikách viníků dopravních nehod stále na druhém místě za "Řidičem motorového vozidla".

Nejhorším obdobími jsou zpravidla podzimní měsíce (hlavně říjen a listopad) a co do počtu nehod bývá nadprůměrný i květen. To je dáno zejména migrací zvěře za potravou a říje srnčí a jelení zvěře. Nehody jsou hlášeny většinou z brzkých ranních nebo pozdních večerních hodin. Celou situaci navíc zhoršuje snížená viditelnost, častější mlhy nebo i mokrá vozovka.


Kdo uhradí škodu?



Je známo, že lesní zvěř nepatří majiteli lesa ani komukoli jinému. Proto nemůžete očekávat náhradu škody od myslivců ani odjinud. O něco méně známou skutečností je, že v okamžiku, kdy svým vozem zvěř srazíte, stává se majetkem mysliveckého sdružení, které má v místě nehody svůj revír. Proto je potřeba o sražené srnce myslivce přímo či prostřednictvím policie informovat.

V případě, že máte havarijní pojištění, škoda se likviduje pojišťovnou standardně jako u jakékoli jiné nehody. Pojišťovna uhradí náklady na opravu snížené o sjednanou spoluúčast. Pokud ale takto pojištěni nejste, máte obecně smůlu a škoda leží na vašich bedrech.


Škoda se dá přece jen uhradit z povinného ručení


S novinkou v této oblasti ale přišla Generali Pojišťovna. Jedná se o celkem zajímavou výhodu, která spočívá v tom, že jste v rámci vašeho povinného ručení pojištěni i proti škodám, které vyplynou ze situace, kdy svým motorovým vozidlem srazíte zvěř. Připomeňme, že pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla, tedy povinné ručení, slouží ke krytí škod, jež pojištěný způsobí svým vozidlem někomu jinému, ať už na majetku nebo na životě.


Výplata pojistného plnění zde nemá vliv na škodní průběh pojištění


Od prvního března letošního roku začala Generali jako první pojišťovna v ČR nabízet zdarma krytí rizika střetu se zvěří v rámci povinného ručení. To spočívá v úhradě nákladů na opravu poškozeného vozidla až do výše 100.000 Kč. Výplata pojistného plnění přitom nemá vliv na škodní průběh pojištěn, to znamená že nepřijdete o svůj bonus. Spoluúčast je nízká – jen 1000 Kč.

Tuto novinku mohou využít i řidiči se sjednaným havarijním pojištěním. Vzhledem k nízké spoluúčasti (na rozdíl od havarijního pojištění, kde je to minimálně 5000 Kč) je to pro ně výhodné. Navíc pojistné plnění z havarijního pojištění má vliv na bonus havarijního pojištění.


Jak obecně postupovat při střetu se zvěří?


Především se doporučuje se vždy zavolat Policii. Je dobré současně pořídit fotodokumentaci poškozeného vozidla (resp. zvěře) nebo jiným vhodným způsobem zajistit důkazy jednoznačně nasvědčující, že došlo k poškození vozidla střetem se zvěří.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ