Na silnicích ubývá nepojištěných řidičů

22.04.2010 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Díky zavedení příspěvku do garančního fondu ČKP a jeho důsledného vymáhání ubylo škod způsobených vozidly bez povinného ručení. Pokud nejste pojištění, dříve nebo později na vás dojde.

Zákon nařizuje, aby všichni, kdo provozují motorové vozidlo, byli pojištěni proti škodám způsobeným jeho provozem a správní orgány nebo Policie ČR mohou nepojištěné sankcionovat pokutou ve výši až 40 000 Kč. I přesto mnozí řidiči vyjeli na silnice bez povinného ručení, počet nepojištěných vozidel rostl a rostl také počet škod, které nepojištění řidiči způsobili.

Rok 2009 však přinesl navíc jednu podstatnou změnu, která má tento nešvar eliminovat. Jedná se o povinný příspěvek nepojištěných řidičů do garančního fondu ČKP, ze kterého jsou nepojištěné škody poškozeným hrazeny. Do té doby totiž škody za nepojištěné řidiče hradili de facto řidiči pojištění, protože pojišťovny odváděly do garančního fondu příspěvky, které se nutně musely promítnout v ceně povinného ručení.

Více k této problematice se můžete dočíst v článku „Co když vám způsobí škodu nepojištěný řidič?


Příspěvek do garančního fondu přináší své ovoce


Neplatiči povinného ručení jsou od ledna 2009 nuceni přispívat do garančního fondu ČKP, z kterého jsou vypláceny škody poškozeným při nepojištěných nehodách. Zavedení příspěvku do garančního fondu mělo jasné cíle:

  • Snížit počty nepojištěných vozidel.
  • Snížit počty škod způsobených nepojištěnými vozidly.
  • Narovnat nespravedlivý systém: za nepojištěné řidiče do garančního fondu přispívali poctiví plátci povinného ručení.

V roce 2009 počet nepojištěných škod, ve srovnání s rokem 2008, poklesl o 20 % a dostal se pod hranici 4 000 nepojištěných škod evidovaných v jednom kalendářním roce. Z českých silnic zároveň ubylo 200 tisíc nepojištěných vozidel. Podíl nepojištěných vozidel na celkovém počtu registrovaných vozidel díky tomu klesl pod 10 %. Zásluhu na těchto pozitivních trendech má především zavedení příspěvku nepojištěných do garančního fondu ČKP. Od února 2009 do konce března 2010 již Česká kancelář pojistitelů rozeslala 185 tis. výzev k zaplacení příspěvků nepojištěných. Do garančního fondu bylo za toto období uhrazeno 113,5 mil. Kč.

Tabulka: Vývoj registrovaných vozidel v ČR


registrovaná pojištěná nepojištěná trvale vyřazená
z registru
2008 7,0 mil. 6,2 mil. 817 tis. 185 tis.
2009 7,1 mil. 6,5 mil. 617 tis. 285 tis.
Meziroční nárůst/pokles + 1 % + 4 % - 24 % + 54 %


Jak ČKP najde nepojištěného řidiče?


Při odhalování nepojištěných řidičů ČKP vychází ze dvou databází. Porovnává mezi sebou Centrální registr vozidel a Databázi pojištěných vozidel, kterou ČKP vytvořila na základě informací jednotlivých pojišťoven. Vozidla, které jsou registrovaná a zároveň nefigurují v databázi pojištěných vozidel, jsou vyhodnocena jako nepojištěná a vůči jejich majitelům je uplatňován požadavek na zaplacení příspěvku do garančního fondu.

Celé problematice zavádění povinných příspěvků do garančního fondu jsme se věnovali také v článku „Zákon přitvrdí vůči neplatičům povinného ručení“.

Do 31.3. 2010 Česká kancelář pojistitelů obeslala 185 tis. majitelů nepojištěných vozidel. Do stejného data také majitelé nepojištěných vozidel do garančního fondu zaplatili 113,5 mil. Kč. Obesílání neplatičů probíhá průběžně a trvale.


Na co si dát pozor


Pokud máte důvod se domnívat, že by vás ČKP mohla kontaktovat s požadavkem na úhradu příspěvku jako sankci za provozování nepojištěného vozidla, lze doporučit, aby jste provedli následující:

  • Prověřte, zda je vaše vozidlo řádně pojištěno.
  • Pokud vozidlo nepoužíváte, vyřaďte jej dočasně nebo trvale z registru.
  • Pokud jste vlastníkem již fyzicky neexistujícího vozidla, ověřte, zda je vozidlo trvale vyřazeno z registru.
  • Pokud vozidlo prodáte, nezapomeňte to oznámit registru vozidel a vaší pojišťovně.
  • ČKP je důsledná a měří všem stejně, i za pár dní bez povinného ručení zaplatíte sankční příspěvek do garančního fondu.

Uvědomte si také, že příspěvek do garančního fondu nenahrazuje pojištění – jeho zaplacením vám byla udělena sankce, ale nepojištění zůstáváte dále. Navíc výše příspěvku, která se počítá s ohledem na typ automobilu a taky na dobu, po kterou byl nepojištěn, je v každém případě ve výsledku vyšší, než adekvátní pojistné.

Dále je třeba zdůraznit, že mimo příspěvek můžete také dostat pokutu za provozování nepojištěného vozidla od Policie ČR nebo správních orgánů.


Sjednejte si povinné ručení on-line!

Ručení.cz - sjednejte si povinné ručení on-line!
Pojistit se lze snadno i přes internet např. na stránkách Ručení.cz, kde si můžete provést kalkulaci povinného ručení a vybrat si nejvýhodnější nabídku.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ