Působnost finančního arbitra se má rozšiřovat, nově však bude financován vládou

23.04.2010 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Arbitr odchází od apolitické ČNB pod křídla vlády, což může být svým způsobem krok zpět. Doufejme, že se jeho aktivity budou rozrůst, tak jak se očekává.

Loňský rok přinesl do oblasti bankovnictví dvě významné novely. Jednak jsme byli svědky změn a novinek v zákoně o platebním styku, které se týkaly nejen poskytovatelů finančních služeb, ale také jejich klientů (viz Nový zákon o platebním styku přichází). Další zajímavostí byla novela zákona o finančním arbitrovi, kdy došlo k širšímu vymezení působnosti arbitra, zejména pak zavedení možnosti řešit spory i mimo EHP, odstranění přímé vazby pouze na zákon o platebním styku, odstranění limitace 50.000 EUR (resp. ekvivalentu v Kč) a posílení principu smírčího řešení sporů. Nově do působnosti finančního arbitra patří také poskytovatelé a uživatelé platebních služeb.


Čeká se na spotřebitelské úvěry


Finanční arbitr je v Česku oproti zahraničí stále málo využívaný institut. Na arbitra se můžete obracet poté, co selže jednání s peněžním ústavem. Pokud jste tedy někdy měli spor s vaší bankou, finanční arbitr je právě tou osobou, která mohla celý proces pohnout k vašemu úspěchu. Finanční arbitr loni obdržel 757 podnětů, což byl v meziročním srovnání nárůst o 22 procent. Mezi nejčastější spory pak patří např. neoprávněný tuzemský převod finančních prostředků a neoprávněné použití platební karty při výběru z bankomatu a u obchodníka v České republice.

Působnost finančního arbitra by se měla dále rozšiřovat. Hodně se hovoří o připravované novele zákona o finančním arbitrovi, která by měla od 1. ledna 2011 rozšířit portfolio služeb úřadu o oblast spotřebitelských úvěrů. Finanční arbitr by pak rozhodoval spory mezi věřitelem a spotřebitelem vzniklých při nabízení a poskytování spotřebitelského úvěru. Nejdiskutovanější očekávanou změnou letošního roku je nový zákon o spotřebitelském úvěru. Tato změna by vedla k úpravě podmínek v souladu se zásadou odpovědného úvěrování a odpovědného půjčování. A o tom, že se oblast spotřebitelských úvěrů stane tématem letošního i příštího roku svědčí nejen mnohá vyjádření poskytovatelů úvěrům, ale i výsledky jednoduché ankety, spuštěné na webu www.financniarbitr.cz, kde se 51 % hlasujících vyjádřilo, že splácení úvěru je pro ně v současné ekonomické situaci složité a jen 19 % respondentů s ním problémy nemá.

Pokud vy sami řešíte problém s finanční institucí nebo vás napadají otázky, se kterými by vám finanční arbitr mohl pomoci, neváhejte a kontaktujte ho zde.


Od ČNB k MF


Vláda schválila 19. 4. návrh novely zákona, která mění financování činnosti finančního arbitra. Nově by měla být kancelář arbitra financována ze státního rozpočtu, konkrétně z rozpočtu ministerstva financí. Dosud je arbitr placen z peněz České národní banky, což je prý v rozporu s požadavky Evropské unie na zajištění nezávislosti národních centrálních bank. Na provoz svého úřadu spotřeboval loni finanční arbitr 10,5 milionu korun a proti předpokladům ušetřil víc než 600.000 korun.

Otázkou zůstává, zda může mít tato změna vliv na budoucí aktivity arbitra. Arbitr přeci jenom odchází od apolitické ČNB pod křídla vlády, což může být svým způsobem krok zpět. Zatímco ČNB byla s ohledem na činnost (bankovní sektor) finančního arbitra relevantní zaštiťující institucí, ministerstvo financí má jiné priority (rozpočet). Nezbývá než tedy doufat, že se arbitr nestane pátým kolem od vozu a jeho aktivity se budou rozrůst, tak jak se očekává.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ