Kde ve světě mají nejjednodušší daně?

29.04.2010 | , Finance.cz
DANĚ


Proč jsou české daně považovány za složité? Proč jsou opětovně nejjednodušší daně na Maledivách?

Světová banka ve spolupráci s PricewaterhouseCoopers pravidelně zveřejňuje pořadí zemí s nejjednoduššími daněmi. Ve zprávě „Paying Taxes 2010“ bylo hodnoceno 183 ekonomik světa. Proč jsou české daně považovány za složité? Proč jsou opětovně nejjednodušší daně na Maledivách?

Ve studii „Paying Taxe 2010“ byly hodnoceny jednotlivé země světa v období červen 2008 až květen 2009. Světovým trendem je zjednodušování daňové agendy pro podnikatele a firmy a snižování daňové zátěže. Oproti předcházejícímu období došlo např. k poklesu daňové zátěže středních společností v zemí Evropské unie z 46 % na 44,5 % či se snížila průměrná doba ke splnění všech daňových povinností v Evropské unii z 257 hodin za rok na 232 hodin za rok. 


Jak se liší daňové systémy?


Daně se vybírají na celém světa a existují již od starověku. Mezi jednotlivými zeměmi světa jsou však značné rozdíly. Nejjednodušší daně jsou tradičně na Maledivy, kde se neplatí žádné daně kromě daně z majetku. Naproti tomu v Bělorusku je zavedeno 11 obchodních daní a 10 z nich je placeno měsíčně. Nízké daně a jednoduché daňová administrativa je dále např. v bohatých arabských zemích (např. Katar, Spojené Arabské Emiráty, Saudská Arábie, Kuvajt a Omán), v nejglobalizovanějších ekonomikách světa (Hongkong a Singapur). Jediným evropským  zástupcem v první desítce zemí světa je Irsko.


Kritéria hodnocení


V případové studii se hodnotí tři kritéria ovlivňující složitost daňové soustavy:


  • daňové zatížení
    Vypočítává se celkové daňové zatížení střední společnosti. Daňové zatížení se měří podílem z obchodního zisku společnosti. Započítávají se všechny placené daně (na federální, státní či místní úrovni). Výše daňové povinnosti tak neovlivňuje pouze zaplacená daň na dani z příjmu právnických osob, ale také další důležité daně placené střední společností (např. DPH, sociální a zdravotní pojištění, silniční daně, daň z převodu nemovitostí, daň z kapitálových výnosů…). Čím menší daňové zatížení, tím lepší podmínky pro byznys a rozvoj podnikání.
  • časová náročnost
    Hodnotí se administrativní a časová náročnost spojená s vyplněním všech potřebných tiskopisů, přiznání a formulářů. Jednoduše řečeno se měří, kolik času zabere společnosti vyplnění a splnění všech daňových povinností. Čím kratší doba, tím lépe. Jednoduchost je „in“.
  • počet plateb
    Kolik různých daní musí středně veliká společnost během roku zaplatit. Čím méně, tím lépe.   


Hodnocení Česka


Celkově Česku patří 121. místo. Nejlepší hodnocení má Česko v množství placených daní střední společností (37. místo). Celková daňová zátěž je mírně nadprůměrná, což stačí na 122. místo (nízké jsou odvody na dani z příjmu právnických osob, vysoké jsou odvody na pojistném). Největším problémem je vysoká časová a administrativní náročnost spojená s daňovou agendou. Nejvíce času (300 hodin za rok) středním podnikům zabere agenda spojená s odvodem sociálního a zdravotního pojištění. Česko totiž patří mezi několik málo zemí, kde zaměstnavatelé zvlášť odvádí sociální a zdravotní pojištění. V letošním roce v Česku působí na trhu 9 zdravotních pojišťoven. Střední firma, tak může mít povinnost každý měsíc povinnost posílat jednotlivé tiskopisy až na 10 různých institucí (OSSZ + 9 zdravotních pojišťoven).

Ve většině členských zemí EU je sociální a zdravotní pojištění sloučeno, výběrem je pověřena jediná instituce, která následně peníze přerozděluje. Tento systém je levnější a jednodušší. V některých zemích se dokonce platby sociální povahy financují s vybraných daní. Platí se tedy vyšší daně, ale neodvádí se sociální a zdravotní pojištění. Velmi vysoká je i časová náročnost spojená s daňovými povinnostmi u DPH. Přestože DPH vychází ze společného právního rámce členských zemí EU, tak v Irsku je čas potřebný ke splnění daňových povinností pouze 30 hodin za rok, tak v Česku je to 178 hodin za rok.


Nízké a jednoduché daně pomáhají byznysu


Daňové zákony ovlivňují peněženku každého daňového poplatníka. Nastavení daňového systému výrazně ovlivňuje i podnikatelský život v zemi. Jednoduchá daňová soustava a nízké sazby daní jsou jedním z osvědčených receptů na ekonomický růst všude ve světě. Vyšší sazby daní, které jsou v členských zemích Evropské unie zavedeny kvůli propracovanému sociálnímu systému, se dají kompenzovat jinými výhodami. Členské země EU si nemohou dovolit tak nízké daně jako malé bohaté země světě těžící z přírodního bohatství či přírodních krás. Mohou však daňovou soustavu zjednodušovat. Země s jednoduchým daňovým systémem, rychlou státní administrativou jsou pro zahraniční investory atraktivní i přes vyšší daňové zatížení (např. země Skandinávie). Švédsku patří při celosvětovém porovnání výborné  42. místo.

Přitom daňové zatížení středních společností je celosvětově nadprůměrné.  Daňové sazby jsou sice vysoké, ale systém placení a odvodu daní jednoduchý. Společnosti platí všechny daně on-line. Nejdůležitější daně (daň z příjmů právnických osob, DPH, pojištění a daň z nemovitosti) jsou uloženy na jediném formuláři, ze kterého se data přebírají. Veškerá daňová agenda tak v průměru zabere pouze 122 hodin za rok.

Tabulka: 10 zemí s nejjednoduššími daněmi

Pořadí  Země Počet daňových plateb  Časová náročnost
(v hodinách za rok) 
Míra zdanění
(v % z obchodního zisku)
1 Maledivy 1 0 9.1
2 Katar 1 36 11.3
3 Hongkong  4 80 24.2
4  Spojené Arabské Emiráty  14 12 14.1
5 Singapur 5 84 27.8
6 Irsko 9 76 26.5
7 Saudská Arábie  14 79 14.5
8 Omán  14 62 21.6
9 Nový Zéland  8 70 32.8
10 Kiribati  7 120 31.8
121 Česko 12 613 47.2

Pramen: The Worldbank and PwC– Paying Taxes 2010

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ