Plzeň podepsala smlouvu s firmou Veolia a dosáhne na dotace EU

30.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 30. dubna (ČTK) - Plzeň dnes podepsala s firmou Veolia Voda ČR novou smlouvu o pronájmu městských vodovodů a kanalizací. Radnice díky ní může získat evropskou dotaci 1,5 miliardy korun na úpravnu vody. Pokud by smlouvu nestihla podepsat do konce dubna, o tuto možnost by přišla. Dále by nemohla čerpat 800 milionů Kč na stavby kanalizačních řadů a rozšíření čistírny, které EU schválila loni v srpnu. Plzeň je jedno z mála měst, kterému se podařilo vyřešit tento problém, řekl ČTK primátor Pavel Rödl.

Podpisem smlouvy se podařilo zkrátit nájemní smlouvu s Veolií o dva roky, do roku 2015, a zajistit si dotace EU. "Smlouva znamená, že teď získáme dotaci 800 milionů korun na posílení čistírny odpadních vod a na úslavský kanalizační sběrač a dva navazující kanalizační řady. Do budoucna bychom měli získat dotaci zhruba 1,5 miliardy korun do úpravny vody," vysvětlil Rödl.

Díky tomu, že Plzeň rozšíří čistírnu podle přísných norem EU, nebude muset platit vysoké pokuty za vypouštění odpadních vod s nevyhovujícími parametry. Tyto pokuty by měla od roku 2011 platit všechna města, která projekty alespoň nazahájí.

"Na zapracování tohoto ekonomickém modelu do smlouvy se dohodlo ministerstvo životního prostředí s Evropskou komisí," řekl Rödl. Základní podmínkou čerpání dotací bylo zkrácení smlouvy o pronájmu plzeňské vodárenské infrastruktury do roku 2015, tedy o dva roky. Město se dále dohodlo na tom, že po roce 2015 odkoupí zpět od Veolie akcie Vodárny Plzeň, tedy 98,3 procent akcií. Základní kupní cena pro Plzeň je podle dvou nezávislých znalců na 676 milionů Kč.

Město však nemá v úmyslu převzít provozování vodárny. "Nyní začne příprava koncesního výběrové řízení, jehož vítěz bude v Plzni provozovat od roku 2015 vodárenskou infrastrukturu," dodal Rödl.

Podle primátora byly pouze tyto podmínky, uvedené v nové smlouvě, zárukou získání dotací, o něž město usiluje šest let. Nový kontrakt splňuje podmínky operačního programu Životní prostředí, tedy délku smlouvy, kvalitu služeb (výkonové ukazatele, smluvní sankce a monitoring) a předepsanou cenotvorbu, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK