Poslední pozemek na Borských polích v Plzni má po dražbě majitele

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 3. května (ČTK) - Poslední volný pozemek v atraktivní plzeňské průmyslové zóně Borská pole získala v dražbě česká realitní a developerská firma. Za zasíťovaných 2,3 hektaru musí do měsíce zaplatit vyvolávací cenu 32,9 milionu korun. ČTK to řekl Libor Nevšímal z pražského Naxosu, který dražbu organizoval. Zájem o plochu na výstavbu kanceláří a obchodů mělo devět investorů. Naxos už cítí mírné oživení na trhu těchto nemovitostí, zatím ale jen velkých městech.

"Zasíťované pozemky už si zase nachází své kupce. V předchozím 1,5 roce byly ale nejhůře prodejné a cena by musela jít extrémně dolů. Přitom dříve byly nejvíce poptávané," dodal Nevšímal. Spekulativní nákupy přestaly existovat, banky na ně nechtějí půjčovat.

Nedobrovolná dražba, které jsou vinou krachů developerů v krizi stále častější, se uskutečnila kvůli dluhům původního majitele, pražské firmy Plzeň Development Projekt. Podle Naxosu je to v současnosti typický případ. "Na pozemku se stavebním povolením měla stát komerční budova s převahou kancelářských prostor. Projekt nebyl dokončen a pro investora byla schůdnější ztráta desítek milionů korun oproti 200 až 300 milionům Kč při pokračování stavby a pozdějšího neúspěchu," řekl. Velikost pozemku vedle areálů Porsche a Panasonicu je podle Nevšímala ideální pro lehkou výrobu, logistiku i větší komerční budovu.

Na Naxos se podle Nevšímala s podobnými případy obracejí věřitelé i vlastníci, když se jim projekt nezdá úspěšný. Nejschůdnější je pak jeho zpeněžení. Počet nedobrovolných dražeb, vyvolaných na návrh zástavního věřitele poskytujícího úvěr, vzrostl za první čtvrtletí meziročně zhruba dvojnásobně. "Jejich předmětem jsou většinou domky a byty, ale je vhodná také pro velké developerské projekty," uvedl. Nedobrovolná dražby, které zažívají renesanci, jsou výhodné pro věřitele i developery, tedy pro dlužníky. Vyřeší situaci, kdy v tom obě strany mají "mrtvé" peníze. Navíc je dražba důvěryhodná pro investory, neboť všechny závazky včetně skrytých smaže a přechod vlastnictví nelze napadnout. Problémem je stále relativně malý počet bonitních zájemců.

Prodejní cena 1430 Kč/m2 je téměř trojnásobná, než za kolik prodávalo investorům pozemky město. Na Borských polích lze považovat rozpětí 1500 až 2000 Kč/m2 za konzervativní investici a není to přehnaná cena, dodal Nevšímal. Plzeň je podle Naxosu považována investory za atraktivní místo pro podnikání všeho druhu. Na 140hektarové zóně působí 45 firem s různorodým zaměřením a téměř 12.000 lidmi. První vstoupil do zóny v roce 1996 výrobce televizorů Panasonic.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK