SZPI řeší nekalé praktiky společnosti NaturaMed Pharmaceuticals

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. května (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zahájila správní řízení s prodejcem doplňků stravy NaturaMed Pharmaceuticals. Firma se podle SZPI dopustila klamavých praktik tím, že při nabízení svých produktů uváděla důležité informace nejednoznačným a nesrozumitelným způsobem. Ve správním řízení může dostat pokutu až pět milionů korun, řekla dnes ČTK mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Inspekce eviduje 68 podnětů ke kontrole firmy, mnozí lidé žádají o radu, protože jim firma vyhrožuje exekutorem.

"Z volně distribuovaných letáků, prostřednictvím nichž si lidé mohli objednat jedno ukázkové balení doplňku stravy jen za poštovné a balné, lidé mohli nabýt dojmu, že se objednáním tohoto výhodného balení nezavazují k žádným dalším nákupům. Ve skutečnosti se tím však stali členy abonentního programu a pravidelně každý měsíc jim bylo zasíláno další balení, ovšem již za plnou cenu," řekla Šmídtová.

Společnost NaturaMed Pharmaceuticals v Česku a Slovensku prodává formou zásilkového, internetového a telefonického prodeje tři druhy doplňků stravy. Po některých zákaznících prý také firma vyžadovala zaplacení zboží, které si dotyční neobjednali či je vůbec neobdrželi. V jiných případech firma požadovala, aby jim lidé tato neobjednaná balení poslali zpět.

"Doplňky stravy jsou rozesílány jako obyčejná poštovní zásilka a jsou takové velikosti, že je lze vložit do běžné schránky. Lidé tak ve většině případů nemohou převzetí neobjednané zásilky odmítnout," řekla Šmídtová, podle níž se firma tímto jednáním dopustila správního deliktu agresivní obchodní praktiky.

Pokud si lidé objednali první zvýhodněné balení, ale další za plnou cenu už nechtějí, měli by to co nejrychleji oznámit firmě. Neobjednané zásilky nejsou lidé povinni vracet. Firma už podle Šmídtové tiskne nové letáky, na nichž jsou informace srozumitelné a jednoznačné. Stále však nepodnikla dostatečné kroky k tomu, aby byla schopna prokazatelně doložit, že si spotřebitel zásilku skutečně objednal," dodala mluvčí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK