Cementárna HeidelbergCement prohloubila ve čtvrtletí ztrátu

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 6. května (ČTK) - Německý výrobce stavebních materiálů HeidelbergCement prohloubil v prvním čtvrtletí ztrátu na 199 milionů eur (5,2 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 63 milionů eur. Ke ztrátě přispěl pokračující útlum ve stavebnictví a chladné zimní počasí. Firma, která působí i v České republice, vyjádřila naději v rychlejší oživení na důležitém trhu v USA.

Výsledky byly horší než odhady analytiků dotazovaní agenturou Reuters, kteří čekali ztrátu jen 181 milionů eur. Provozní zisk před odpisy klesl o 15 procent na 202 milionů eur. Tržby se snížily o 7,6 procenta.

Společnost uvedla, že v druhém čtvrtletí pozoruje známky oživení v USA. Severní Amerika se na celkových tržbách skupiny podílí téměř třetinou. Původně firma očekávala oživení v USA, stejně jako v Evropě, až v druhé polovině roku. Asie a Severní Afrika pokračují v růstu. Rozvíjející se trhy se na celkových tržbách podílejí 35 procenty.

Špatné počasí a stavební útlum se negativně podepsaly i na výsledcích dalších výrobců stavebnin. Švýcarský Holcim se propadl do ztráty. Francouzská firma Lafarge se sice v prvním čtvrtletí vymanila ze ztrát, avšak důvodem byl mimořádný zisk z prodeje podílu v portugalské skupině Cimpor. Provozní zisk naopak klesl.

Do skupiny HeidelbergCement patří v Česku společnosti Českomoravský beton, Českomoravský cement a Českomoravské štěrkovny. Firmy se v tuzemsku podílely na stavbě dálnic, železničních koridorů a dalších velkých stavebních projektů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK