Transoceanu klesl zisk na 677 milionů dolarů, ale překonal odhady

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 6. května (ČTK) - Americká společnost Transocean, která vlastnila potopenou ropnou plošinu v Mexickém zálivu, hospodařila v prvním čtvrtletí s čistým ziskem 677 milionů dolarů (asi 13,6 miliardy Kč). Meziročně je to pokles o 28 procent, je to však lepší výsledek, než čekali analytici. Tržby klesly o 17 procent na 2,6 miliardy dolarů.

Zisk na jednu akcii činil 2,09 USD a snížil se z předchozích 2,93 USD, kde byl před rokem. Pokud by se nebraly v úvahu jednorázové položky, zisk na akcii dosáhl 2,22 USD, zatímco Wall Street očekával zisk 2,10 USD. Mezi mimořádné náklady firma započetla ztrátu kolem 42 milionů dolarů, která jí vznikla při prodeji dvou ropných plošin.

Transocean je celosvětově největším vlastníkem ropných plošin a smluvním partnerem pro hloubení vrtů pod mořskou hladinou. Transocean je americkým podnikem, léta byl však registrovaný na Kajmanských ostrovech, zhruba před rokem přenesl daňový domicil do Švýcarska.

Akcie Transoceanu na výsledky hospodaření reagovaly v elektronických systémech růstem. Později se jej ale vzdaly, když firma nastínila problémy v souvislosti s neštěstím v mexickém zálivu. Přestože hlavní odpovědnost za únik ropy a ekologické škody leží na britské společnosti BP, která měla plošinu pronajatou, problémy čekají i Transocean.

Management uvedl, že na firmu už byla podána řada žalob. Transocean také bude muset okolnosti incidentu vysvětlovat vyšetřovatelům a dalším státním úřadům, které zkoumají zodpovědnost firem a dopady na životní prostředí. Od 20. dubna, kdy se neštěstí na ropné plošině Deepwater Horizon stalo, už akcie Transoceanu ztratily zhruba 20 procent hodnoty, akcie BP jsou na tom ještě hůř.

"Pokud by šlo o samotné čtvrtletí, tak bychom neměli výhrady," řekl k výsledkům hospodaření a k poklesu zisku analytik Roger Read, který se ve společnosti Natixis Bleichroeder věnuje právě odvětví servisních služeb pro těžební společnosti. "Ono ale nejde o samotné čtvrtletí," dodal Read a naznačil dopady neštěstí v Mexickém zálivu.

V povinných materiálech pro americkou komisi pro cenné papíry (SEC) Transocean uvádí, že vedle federálního vyšetřování kolem potopené plošiny už se na firmu obrátilo i několik výborů amerického Kongresu, které budou mít rovněž dotazy. Ministerstvo spravedlnosti Transocean vyzvalo, aby uchoval veškeré informace ve vztahu k okolnostem havárie.

"V souvislosti s incidentem byla podána už řada žalob a my očekáváme, že další budou následovat," uvádí Transocean. "Předpokládáme, že budeme mít v souvislosti s těmito událostmi mimořádně vysoké výdaje na právní služby a další náklady," píše se dále.

BP měla plošinu Deepwater Horizon pronajatou za proměnlivou sazbu, která někdy dosahovala i 500.000 dolarů (asi deset milionů Kč) denně. Z poškozeného vrtu nyní uniká odhadem 5000 barelů ropy denně a BP uvedla, že pokud se jí nepodaří únik ropy co nejdříve omezit a pak eliminovat, mohlo by unikat do vody za den potenciálně až 60.000 barelů ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK