ÚOHS povolil ČEZ koupit většinový podíl v Dalkii Ústí nad Labem

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 6. května (ČTK) - ČEZ může koupit 85procentní podíl v Dalkii Ústí nad Labem za cenu přepočtenou na stoprocentní podíl 6,3 miliardy korun, a získat tak zejména kontrolu nad teplárnou Trmice. Fúzi povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) bez podmínek, řekl dnes ČTK předseda úřadu Petr Rafaj. Transakcí se již dříve zabývaly antimonopolní orgány Evropské komise, které k ní rovněž výhrady neměly.

Dosavadním majitelem Dalkie Ústí nad Labem byla Dalkia ČR. Změnou většinového majitele se nezmění podmínky na daném trhu, neboť jedna firma nahradí druhou. "Úřad dále zjistil, že ani na trzích, kde se aktivity spojujících se soutěžitelů překrývaly, nepovede spojení k narušení soutěže," uvedl Rafaj.

ČEZ je hlavní výrobce elektrické energie v ČR, elektřinu ale do sítě dodává i ústecká Dalkia, ale v mnohem menším množství. Podíl ČEZ na trhu tak akvizicí ústecké Dalkie vzroste jen minimálně. "Navíc, v obou oblastech nedochází ke snížení celkového počtu konkurentů, neboť společnost Dalkia ČR, jako jeden z významných konkurentů, bude na těchto trzích i nadále působit," dodal Rafaj.

Obchod oznámil ČEZ loni v listopadu. Dalkia Ústí nad Labem zahrnuje zejména teplárnu Trmice a zhruba pětinový podíl v Tepelném hospodářství Ústí nad Labem. V Ústí nad Labem již ČEZ vlastní teplárenskou společnost Martia a firmu PPC Úžín, která disponuje stavebním povolením na výstavbu paroplynové elektrárny v sousedství města.

ČEZ podle mluvčí skupiny Evy Novákové touto akvizicí naplňuje jeho dlouhodobé zájmy v oblasti teplárenství. "ČEZ bude nyní moci ve spolupráci s městem snadněji optimalizovat svoje záměry a plánovat investice v regionu, a to zejména s ohledem na zabezpečení dlouhodobých dodávek tepla ve vztahu k ekologii a ceně tepla," řekla již dříve ČTK Nováková.

Správní řízení týkající se prodeje podílu v ústecké Dalkii zahájil ÚOHS pět měsíců po oznámení transakce. Důvodem podle Novákové je to, že nejprve požádali o stanovisko Evropskou komisi, za má podle jejího názoru transakce evropský rozměr. Teprve na základě stanoviska komise, které evropský rozměr nepotvrdilo, podal ČEZ návrh na povolení fúze k ÚOHS.

ČEZ zároveň získal podle listopadových informací opci na zbylý 15procentní podíl ve společnosti Dalkia Ústí nad Labem. Stejně tak může za určitých podmínek Dalkia získat 85 procent ústeckých teplárenských aktivit zpět.

Součástí celé transakce je, že ČEZ zároveň získá 15procentní podíl v samotné Dalkii ČR za 3,6 miliardy Kč. Tímto obchodem se ÚOHS ale nezabýval. ČEZ totiž požádal o stanovisko Evropskou komisi i v této otázce. Konkrétně se ptal, zda akvizice 15 procent v Dalkii ČR zakládá společnou kontrolu ČEZ a původních vlastníků nad Dalkií ČR. Stanovisko komise bylo podle ČEZ negativní, a transakce proto nepodléhala notifikaci Evropské komisi ani ÚOHS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK