EDP loni poklesla výroba o 60 procent, i kvůli situaci v Rusku

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Komořany (Vyškovsko) 6. května (ČTK) - Výrobce výherních hracích automatů European Data Project (EDP) zaznamenal loni meziroční pokles zakázek a snížení obratu o 60 procent na 1,5 miliardy Kč. Důvodem nebyl ani tak vliv globální krize, ale spíše zákony regulující herní byznys v jednotlivých zemích včetně toho, že kasina a herny byly zakázány v Rusku. Letos firma čeká nárůst výroby a obratu oproti loňsku o 30 až 40 procent na zhruba 2,5 miliardy Kč. V rozhovoru pro ČTK to uvedl prokurista firmy Václav Mácha.

Výrobce hracích automatů EDP patří do skupiny, jejímž členem je mimo jiné i provozovatel kasin Admiral. Firma patří mezi největší zaměstnavatele na jižní Moravě, nyní zaměstnává 1200 lidí, o dvě stovky více než loni. Má dva výrobní závody - v Komořanech na Vyškovsku výherní automaty montuje, v nedalekém Rousínově pro ně vyrábí plechové díly.

Rok 2008 byl pro EDP podle Máchy extrémně úspěšný, vyrobili přes 100.000 automatů, rekordem byla produkce 11.000 automatů za měsíc. Nyní firma vyrábí zhruba 6000 hracích zařízení měsíčně. Téměř sto procent jde na export.

"U nás se krize také projevila, ale herní průmysl je specifický. Nejsou tam tak úzké vazby na světovou ekonomiku a jednotlivých států," uvedl Mácha. Hlavní výrobní vlny a boomy se odvíjejí od toho, jak se ve kterém státě zrovna vyvíjí zákony a kde se podaří prosadit nějaké licence.

"Loni byl prudký pokles, ale nemyslím si, že by to bylo ovlivněno celosvětovou krizí. Došlo k určitému fenoménu, že v Rusku byly zcela zakázány hazardní hry, tím pádem nám odpadl ruský trh," podotkl Mácha. Za poklesem zakázek tak nestojí vliv globální ekonomiky, ale spíše politické změny.

Letos ale EDP očekává nárůst výroby. Mateřská firma EDP, rakouský Novomatic Group, se podle prokuristy prosadil v Itálii. "Dostal italskou licenci, z toho teď budeme rok žít a budeme zásobovat italský trh kasinovými automaty," poznamenal.

K vyšší výrobě by firmě měla pomoci nová výrobní hala se čtyřmi výrobními linkami za téměř čtvrt miliardy korun, kterou tento týden spustila do provozu. Stavební část stála EDP 220 milionů, technologie dalších 20 milionů korun.

Na stavbě a zavádění technologií se podíleli zaměstnanci. Bylo to tak zejména loni v prvním čtvrtletí, kdy měla EDP velmi málo zakázek. "Přeorganizovali jsme naše zaměstnance tak, že budovali novou halu a nové linky vlastními silami. Kdybychom vyčíslili v penězích, co jsme si sami vyrobili, tak by ta investice byla o několik desítek milionů korun vyšší," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK