Asociace: Zájezd do Řecka má koupeno více než 100.000 Čechů

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Zájezd do Řecka, jehož metropolí zmítají kvůli plánovaným vládním úsporám nepokoje, má k dnešnímu dni koupeno více než 100.000 českých turistů. ČTK to řekl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Podle něj je kancelář asociace zavalena ujištěními řeckých hoteliérů, že v letoviscích na pevnině i na ostrovech panuje klid. Hoteliéři se prý strachují o osud nadcházející sezony.

"Zároveň nám ale píší a volají klienti, co mají dělat," uvedl Okamura. Podle něj by neměli budoucí rekreanti podléhat panice a měli by vyčkat, jak se situace vyvine.

"Jelikož nebyl v Řecku vyhlášen stav nebezpečí či nouze, tak klientům nevzniká žádný právní nárok na jednostranné odstoupení od cestovní smlouvy bez uhrazení stornopoplatků uvedených v podmínkách smlouvy," doplnil mluvčí.

"Situaci neustále monitorujeme, nicméně se zdá, že napětí v zemi vrcholí a v nejbližších dnech se situace začne zklidňovat," sdělil majitel specializované CK Aeolus Yannis Iliopoulos. Dodal, že turisté byli v Řecku vždy vítáni a letos to platí dvojnásob, ceny podle něj jsou navíc nižší než loni.

Přes všechna ujištění však odborníci na cestovní ruch předpokládají pro letošek pokles zájmu Čechů o Řecko, analytik Jaromír Beránek jej odhaduje až na pětinu. Cestovní kanceláře se obávají především možného snížení poptávky v takzvaných prodejích "last minute", které využívá až 40 procent všech klientů. Některé CK už zaznamenaly odliv klientů od Řecka ve prospěch sousedního Turecka.

Řecko patří k nejoblíbenějším letním cílům Čechů, loni jich sem zavítalo téměř 400.000. Případná "řecká" ztráta by byla po ztrátě "sopečné", kterou způsobilo několikadenní přerušení letecké dopravy nad částí Evropy kvůli vulkanickému prachu z islandské sopky, pro kanceláře druhou velkou ranou v krátké době. Hlavní sezona charterových letů z Prahy do Řecka začíná v polovině května, první lety jsou podle zjištění ČTK téměř vyprodané.

V Aténách se dnes opět demonstruje proti úsporným opatřením řecké vlády snižujícím mzdy a zvyšujícím daně, která odsouhlasil parlament. Ve středu Řecko při celonárodní stávce zasáhla vlna demonstrací, které v Aténách přerostly v násilné střety s policií. Žhářský útok radikálních demonstrantů při nich způsobil smrt tří lidí včetně těhotné ženy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK