Německo schválilo výrazné snížení podpor solární elektřiny

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. května (ČTK) - Dolní komora německého parlamente dnes schválila výrazné snížení cenových subvencí pro solární elektřinu a úplně zrušení cenové podpory fotovoltaických systémů na zemědělské půdě. Německo tím zasáhlo proti neúměrnému šíření solárních instalací v situaci, kdy jejich ceny prudce klesly, zatímco výkupní ceny elektřiny z nich zůstaly vysoké. Český parlament schválil výraznější snižování výkupních cen solární elektřiny minulý měsíc.

Podle zákona klesnou od července výkupní ceny elektřiny ze střešních instalací fotovoltaických panelů v Německu o 16 procent a z panelů na volném prostranství o 15 procent. Výkupní ceny se budou moci snížit o jeden procentní bod navíc, pokud během roku překročí celkový výkon nově instalovaných kapacit 3500 megawattů.

Německý ministr životního prostředí Norbert Röttgen označil omezení podpory za správné protože udrží růst cen elektřiny pod kontrolou a také proto, že solární moduly jsou nyní mnohem levnější a jejich domácí producenti musí konkurovat asijským. "Naše řešení je inovace namísto subvencí. Musíme rovněž udržet pod kontrolou náklady, jimiž zatěžujeme odběratele elektřiny," řekl ministr podle agentury Reuters.

Fotovoltaická zařízení mají v Německu zaručenu minimální výkupní cenu elektřiny na 20 let a každý rok se mohla cena dosud jen mírně snižovat. Pokles garantovaných cen tak byl v posledních letech mnohem mírnější než propad cen solárních zařízení, který dosáhl až 50 procent.

Německo se tak sice stalo světovou jedničkou ve výrobě elektřiny ze slunečních zdrojů, avšak za neúměrně vysokou cenu. Povinné výkupní ceny za solární elektřiny jsou mnohonásobně vyšší než ceny elektřiny z klasických zdrojů nebo i z větrné energie, což zřetelně zvyšuje ceny elektřiny v Německu. Nyní každý měsíc platí spotřebitel kvůli nákladné podpoře fotovoltaiky za elektřinu u tři procenta navíc a s rozvojem tohoto sektoru se budou tyto náklady dál zvyšovat. Spotřebitelské organizace proto požadovaly ještě výraznější omezení cenových podpor.

Signály zásahu německé vlády proti solárním instalacím již přitáhly investory lákané vidinou snadno vydělaných peněz mimo jiné i do České republiky, která uplatňuje podobný systém výkupních cen jako Německo. V dubnu tak český parlament schválil novelu zákona, která Energetickému regulačnímu úřadu umožňuje od příštího roku snižovat cenu elektřiny ze slunečních zdrojů meziročně o víc než dosud maximálních pět procent. Zákon má pomoci zabránit spekulativním investicím do fotovoltaiky a žádostem o připojení do rozvodné sítě.

Rychlý nárůst výrobních kapacit obnovitelných zdrojů vyvolal v Česku vedle vyhlídek na růst cen i obavy energetiků, zda rozvodná síť je schopna takové množství elektřiny pojmout. Distribuční společnosti proto přestaly udělovat kladná stanoviska k žádostem o připojení nových solárních a větrných elektráren do sítě, i vzhledem na rostoucí počty spekulantů s rezervacemi.

Místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček na počátku roku odhadl, že Češi budou platit do dvou let v cenách elektřiny za podporu solární energetiky 15 až 25 miliard korun, tedy 1500 až 2500 korun na každého obyvatele. To je téměř desetkrát větší suma, než platí čeští spotřebitelé nyní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK