Novým většinovým vlastníkem Biocelu Paskov se stal Lenzing

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paskov (Frýdecko-Místecko) 7. května (ČTK) - Rakouský výrobce vláken Lenzing AG se stal po souhlasu antimonopolních úřadů novým většinovým vlastníkem společnosti Biocel Paskov na Frýdecko-Místecku. ČTK o tom dnes informoval předseda představenstva Biocelu Paskov Ivo Klimša. Prodej 75procentního podílu v české celulózce, která patří k předním evropským producentům buničiny, na začátku dubna oznámil dosavadní vlastník - rakouská společnost Heinzel Holding GmbH.

Obě rakouské firmy před měsícem spolu podepsaly smlouvu. Dnešním dnem dochází k převodu akcií. Prodej většinového podílu novému investorovi má zajistit další rozvoj celulózky.

Nový většinový vlastník chce v následujících třech letech investovat v Biocelu zhruba 50 milionů eur (1,3 miliardy korun) do zvýšení výrobní kapacity a do přestavby Biocelu Paskov na celulózku schopnou střídat výrobní postupy. "To poskytne společnosti Lenzing možnost přizpůsobení konkrétní situaci na trhu a produkci buď chemické buničiny pro vlastní výrobu viskózových vláken, nebo papírenské buničiny pro externí zákazníky," uvedl Klimša. Biocel Paskov má nadále zaměstnávat všech 380 pracovníků.

Alfred Hannes Heinzel, prezident původního majoritního vlastníka, společnosti Heinzel Holding GmbH řekl, že změna vlastníka zajistí rozvoj firmy. "Prodej většinového podílu společnosti Lenzing AG znamená výhru pro všechny zúčastněné. Lenzing je pro nás ideálním partnerem pro dlouhodobý rozvoj této celulózky. Výtěžek prodeje budeme znovu investovat do dalšího rozvoje strategického portfolia," uvedl.

Původní vlastník si ponechal v celulózce zbývajících 25 procent. Prostřednictvím své obchodní společnosti Wilfried Heinzel AG bude i nadále zodpovídat za prodej buničiny vyráběné v Paskově.

Biocelu v minulém roce kvůli hospodářské krize klesl zisk na 63 milionů korun po zdanění z předloňských téměř 500 milionů. S prodaným množstvím zhruba 310.000 tun v roce 2009 dosáhla tržeb přibližně 114 milionů eur, tedy 3 miliard korun. V roce 2008 měla firma tržby 3,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK