Poslanci znovu projednají zahrádkářský zákon a pravidla tendrů

17.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. května (ČTK) - Poslanci na své poslední schůzi před volbami mají jednat o osudu čtyř ekonomických zákonů. Až v úterý dopoledne zasednou v poslaneckých lavicích, čeká je rozhodování o tom, zda budou mít zahrádkáři svůj vlastní zákon nebo zda se zprůhlední zadávání veřejných zakázek. Měli by také znovu hlasovat o novém zákonu o České národní bance a novele zákona o emisních povolenkách.

Všechny uvedené předlohy jim vrátil Senát nebo prezident Václav Klaus. K přehlasování prezidentova i senátního veta potřebují poslanci nejméně 101 hlasů.

Prezident vetoval novelu zákona o obchodování s emisními povolenkami, která počítala s tím, že letečtí dopravci by od roku 2012 museli nakupovat emisní povolenky na skleníkové plyny způsobené jejich letadly. Klaus uvedl, že sám cíl obchodování s emisními povolenkami, tedy "údajné" omezování produkce "skleníkových plynů", je dalším drastickým zásahem do ekonomické svobody s velmi pochybným zdůvodněním. Doktrína globálního oteplování a zejména její vědecká báze podle prezidenta fakticky zkrachovala.

Senát zamítl návrh zákona, který prohlašuje zahrádkářství za veřejně prospěšnou činnost přispívající významnou měrou k ochraně přírody, životního prostředí a podpoře zdravého životního stylu. Zákon se vztahuje především na zahrádkářské osady, jejich zřizování a fungování.

Přichází například s tím, že obce by při rušení osad mohly nabízet zahrádkářům náhradní pozemky. Toto se ale některým zákonodárcům nelíbí, vadí jim, že se tím obcím ukládá nová povinnost.

Ze Senátu se s pozměňovacím návrhem do sněmovny vrátil návrh nového zákona o České národní bance. Ten má upravit fungování banky po přijetí eura, kdy to ale bude, to se zatím neví. Senátoři chtějí rozšířit povinnost ČNB předkládat zprávu o výkonu dohledu nad finančním trhem, v budoucnu by se měl dokument kromě sněmovny dostat i do Senátu. Poslanci rozhodnou, zda na tuto změnu přistoupí, nebo zda prosadí původní znění.

Poslanci budou také rozhodovat o Senátem vrácené novele zákona o zadávání veřejných zakázek. Novela má zpřísnit dohled nad zadáváním veřejných zakázek. Senátoři z ní ale chtějí vypustit povinnost zadavatele zveřejňovat na internetu veškeré informace vztahující se k výběrovému řízení. Podle senátora Václava Vlčka (ČSSD) je toto ustanovení vágní, chybně formulované a nelze ho v praxi použít. Zadavatel by se podle něj mohl například dostat do kolize se zákonem o ochraně osobních údajů. Senát dále navrhl prodloužit ze tří na pět dní lhůtu, v niž musí zadavatel rozeslat uchazečům protokol o konečném výsledku hodnocení.

Senát jednal také o možnosti vypustit z novely povinnost uchazečů o zakázky předkládat informace o vlastnické struktuře firem. Cílem tohoto opatření je zvýšit průhlednost zadávání zakázek a omezit účast firem, u nichž není jasné, kdo je vlastní. Na tuto změnu ale senátoři nepřistoupili, firmy tak zřejmě budou muset své vlastníky uvádět.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK