Sněmovna přehlasovala Senát a prosadila zahrádkářský zákon

18.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. května (ČTK) - Zahrádkářům dnes opět svitla šance, že jejich oblíbené hobby bude upravovat zvláštní zákon. Sněmovna dnes přehlasovala senátní veto a prosadila zahrádkářský zákon. Předloha například upravuje vznik zahrádkářských osad nebo pravidla dědění nájmů zahrádek. Zákon ale nemá vyhráno, nyní ho dostane k podpisu prezident, a pokud by ho vetoval, sněmovna by už ho do voleb nestihla přehlasovat.

Zákon dnes prošel jen nejtěsnější možnou většinou 101 hlasů, a to až na třetí pokus. Poslanci ho nejprve zamítli, poté ale sociální demokrat Miroslav Svoboda zpochybnil hlasování a zákon byl schválen. Toto hlasování pro změnu zpochybnil občanský demokrat Daniel Petruška, ale i poté sněmovna zákon opět podpořila. Hlasovala pro něj levice i zelení.

Zákon prohlašuje zahrádkářství za veřejně prospěšnou činnost přispívající významnou měrou k ochraně přírody, životního prostředí a podpoře zdravého životního stylu. Zákon kromě jiného stanovuje, že pokud se obec rozhodne zahrádkářskou osadu zrušit, zpravidla poskytne nájemcům náhradní pozemky.

To se ale nelíbí některým zákonodárcům, kteří poukazují na to, že se tak na obce uvaluje nová povinnost. Další výtky se týkají toho, že jde o nadbytečnou normu.

Pod materiálem jsou podepsáni zejména sociálně demokratičtí a komunističtí poslanci, ale také předseda klubu zelených Přemysl Rabas. Bývalá vláda Mirka Topolánka s návrhem nesouhlasila.

Podle předkladatelů poskytuje zahrádkáři tato činnost pracovní aktivitu na čerstvém vzduchu, tím přispívá k upevňování zdraví a zvyšování tělesné i psychické kondice. Přispívá ke kultivaci vztahu k přírodě, výchově mládeže a má i ekologické a sociální aspekty.

Z letošního průzkumu agentury Median vyplynulo, že více než čtvrtina obyvatel České republiky považuje zahrádkaření za svůj koníček, kterým vyplňuje svůj volný čas. Zahradu či pozemek si pronajímá nebo vlastní přes 40 procent Čechů. Celkem 45 procent Čechů však má podle tohoto průzkumu k práci na zahradě spíše negativní postoj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK