XTB: Do tří let chceme být nejlepší evropskou brokerskou společností

24.05.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Být nejlepší evropskou brokerskou společností a patřit mezi deset nejlepších v oboru na světě? „Dnes nám k dosažení tohoto cíle moc nechybí,“ říká Jakub Zablocki, předseda představenstva X-Trade Brokers.


Jakube ZablockiS Jakubem Zablockim, předsedou představenstva brokerské společnosti X-Trade Brokers jsme si povídali o dlouhodobé strategii jím vedené firmy a také o nedávném spojení s legendární stájí formule 1 Vodafone McLaren Mercedes.

V březnu letošního roku jste oznámili zahájení spolupráce s týmem Formule 1 Vodafone McLaren Mercedes. Proč jste si ke svým sponzorským aktivitám vybrali právě F1 a stáj McLaren?
XTB se v poslední době velmi dynamicky vyvíjí.  Otevíráme nové pobočky v dalších zemích. Formule 1 je globálním a jedním z nejvíce prestižních sportů na světě, který ovlivňuje širokou veřejnost, proto jsme uznali, že právě partnerství s týmem Formule 1 bude pro naši společnost nejlepším způsobem, jak zlepšit globální image. Mimo to principy a hodnoty F1 jsou blízké charakteristice působení XTB – těmi principy rozumím profesionalitu, moderní technologie, prestiž a velký kapitál.

McLaren je známý svou profesionalitou a perfekcionicmem. Stát se jejím partnerem proto určitě nebylo jednoduché . Jak samotné uzavření smlouvy probíhalo?  Myslím tím co vše jste museli před vlastním uzavřením smlouvy absolvovat?
Vodafone  McLaren Mercedes je jedním z nejvíce úspěšných a zkušených teamů Formule 1. Je to také team, který už dlouhodobě bojuje výhradně o přední pozice. Náš kontrakt s McLarenem se netýká pouze jediné události, ale je plánován dlouhodobě a zahrnuje v sobě realizaci mnoha projektů, díky kterým má vliv na globální marketingovou strategii XTB. Právě proto trvalo jednání mezi našimi společnostmi několik měsíců, záleželo nám na dojednání všech důležitých záležitostí pro spokojenost obou stran a navázání dlouhodobé partnerské spolupráce. Možná to bude znít sebevědomě, ale nejlepší pracují s nejlepšími.

X-Trade Brokers je polskou společností. Neuvažovali jste tedy i o sponzoringu Roberta Kubici, který je polským jezdcem?
Robert je velice dobrý řidič, my jsme ale přemýšleli spíše o partnerství s celým teamem, a právě proto jsme vybrali team, který má velké ambice a který charakterizuje mnoho dosažených úspěchů a vždy bojuje o ty nejvyšší pozice. Avšak Roberta si velmi vážíme a přejeme mu samé úspěchy. Byli bychom šťastní, kdyby se připojil k teamu McLaren.  Kubica je prvním polákem, který jezdí F1 a XTB je první polskou společností, která sponzoruje team McLaren.

Společnost X-Trade Brokers působí na kapitálových trzích již od roku 2002. Do České republiky jste vstoupili v roce 2007 a své pole působnosti postupně rozšiřujete do celé Evropy. V kolika zemích již máte své pobočky a které další země plánujete v budoucnu do svého portfolia zahrnout?
Momentálně provozujeme pobočky v České republice, Slovenské republice, Polsku, Německu, Rumunsku a Španělsku. Plánujeme také další vývoj a mezinárodní expanzi. V roce 2010 začneme působit v dalších pěti evropských zemích: Velké Británii, Francii, Itálii, Portugalsku a v Maďarsku. Stejně tak probíhají intenzivní přípravy ohledně akvizice makléřských společností v Asii a Jižní Americe jako začátek vývoje distribuční sítě mimo Evropskou Unii. Firma intenzivně pracuje také na dalším zlepšování nabídky služeb a produktů.

Dynamika růstu vaší společnosti je takřka neuvěřitelná. Jak se z relativně provinční středoevropské společnosti během několika málo let stane významný hráč na globální úrovni?
Zaznamenáváme dynamický vývoj, dosahujeme velice dobrých finančních výsledků a to především díky tomu, že nabízíme nejmodernější technologie, velice kvalitní klientský servis, bezplatnou a obsáhlou edukaci, co se týče finančních trhů a také díky vyváženým provozním nákladům. Trh, na kterém působíme je na současnou ekonomickou krizi více odolný než většina ostatních ekonomických odvětví. Naše zisky nám dovolují rozšiřovat působení v mnoha světových destinacích, ale také se angažovat s Formulí 1. Samozřejmě neskrýváme, že je to pro nás investice v mezinárodní image a zvětšení rozpoznatelnosti naší společnosti ve světě.

Zkuste nám prosím zhodnotit rozdíly a specifika trhů či dohledů nad nimi v zemích kde působíte. Je něco, co vás při vstupu na z investičního pohledu rozvinutější trhy v západní Evropě negativně či naopak pozitivně překvapilo?
Těžko můžeme v jedné větě vyčíst rozdíly mezi jednotlivými zeměmi, avšak specifika trhu, na kterých působíme, jsou značná - od jednoduchých, kde spolupráce probíhá rychle a hladce, po trhy, kde je to mnohem složitější. Všeobecně neexistuje jediné schéma, co se týče spolupráce a samotný průběh spolupráce je závislý na mnoha faktorech, nejenom právních, ale také kulturních.

Jaký vlastně je typický investor využívající vašich služeb například v České republice a jaký je takový klient v Německu? Jsou mezi nimi nějaké významnější rozdíly, nebo využívají stejné produkty, mají stejné znalosti?
Česká republika je pro nás velmi zajímavým a perspektivním trhem. Možná, že český trh není tak rozvinutý jako například německý, ale je jisté, že čeští investoři si velmi rychle rozšiřují své znalosti o finančních trzích. Vnímáme zde značný potenciál a již několik let pozorujeme jeho dynamický vývoj. Momentálně patří XTB  v České republice k největším brokerským společnostem na mimoburzovním trhu. Dá se říct, že mentalita českého klienta je více podobná spíše německému klientovi, než například rumunskému. Všeobecně většina našich klientů ve všech pobočkách má velice obdobný profil: volí obdobné instrumenty, mají více méně stejný věk a otevírají účty v přibližně stejných hodnotách.

Máte osobní zkušenosti z řady evropských a světových trhů. Setkáváte se s řadou významných ekonomických osobností. Jaký je váš osobní názor na současnou světovou ekonomickou situaci? Máme to nejhorší již za sebou?
Myslím, že ano, ačkoliv neočekávám žádnou větší změnu ve výhledu několika nadcházejících let. To, čeho se nejvíce obávám, je obrovské zadlužení jednotlivých států. Myslím, že to co pozorujeme v Řecku je teprve začátek vážnějších problémů, které mohou nastat. Všechno bude závislé na tom, zda budeme schopni zodpovědně a moudře nastavit a realizovat veřejné výdaje. Stejně tak to platí pro naše osobní rozpočty. Čas ukáže.

Zkuste se prosím na závěr podívat do budoucnosti. Kde bude společnost  X-Trade Brokers za deset let ode dneška?
Tak daleko do budoucna nejsem schopen odhadnout vývoj naší společnosti, ale to, co můžu říct určitě je, že v průběhu nejbližších tří let se XTB plánuje stát nejlepší evropskou brokerskou společností a patřit mezi deset nejlepších brokerských společností na světě. Myslím si, že už dnes nám k dosažení tohoto cíle moc nechybí.

Děkuji za rozhovor,

Michal Ruml, Finance.cz  

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE